szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szankciók és kiegészítő adósságleépítési tervek nélkül hatástalan maradhat az osztrák kormány által javasolt alkotmányos adósságfék - figyelmeztettek szerdán az osztrák rádiónak nyilatkozó szakértők.

Szankciók és kísérőintézkedések nélkül az "adósságfék" vélhetően nem működik majd - mondta Josef Moser az osztrák számvevőszék elnöke az ORF-nek. A pártoktól független szakember szerint már idén adósságcsökkentési tervet kellene készítenie a kormánynak, hogy a 2017-re előirányzott strukturális deficitet teljesíteni tudja.

A 2010-15-re szóló tervezési időszakban mintegy 53 milliárd euró adósságnövekményt tervez a kormány, ez 4,5 milliárd euróval több mint 2005-2010-ben - mutatott rá Moser. "Felelőtlenségnek" nevezte, hogy a jövő évi költségvetésben is több kiadás, mint bevétel szerepel. A számvevőszék elnöke óva intette a kormányt attól, hogy újabb adókat vessen ki, ezzel szemben a közigazgatás költségeinek csökkentését szorgalmazta.

Az osztrák kormány kedden, Németország példáját követve döntött arról, hogy a strukturális deficit 2017-ig fokozatosan csökken, és ettől az évtől nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 0,35 százalékát. A GDP-arányos államadósságot 2020-21-re az euróövezeti előírás, vagyis a GDP 60 százaléka alá csökkentik, de ezt a strukturális deficittel ellentétben nem rögzítik számszerűsítve a jogszabályban. A 60 százalékos érték eléréséhez 40 milliárd euróval kell csökkennie az osztrák adósságállománynak.

Noha a pénzügyminiszter egy esetleges leminősítés lehetőségét határozottan cáfolta, a kormány a bejelentéssel mindenestre jelzést akar küldeni a pénzügyi piacoknak. Az osztrák államkötvények kamata a legtöbb euróövezeti állampapírhoz hasonlóan - az ország "Aaa" minősítése ellenére - emelkedett az utóbbi napokban. Szerdán kora délután 3,7 százalék volt, a német állampapírokénak mintegy a duplája.

A kormány javaslata szerint az előírás teljesítése alól a parlament adhat majd felmentést a képviselők többségének szavazatával, gazdasági válság vagy természeti katasztrófa esetén. Ekkor a kormány túllépheti a hiánycélt, de csak átmenetileg.

Mint azt a kormány is jelezte, Ausztria az adósságfékkel együtt megszorítások elé is néz. A takarékossági intézkedések részletei egyelőre nem ismertek. Az eddigi bejelentések alapján nagy valószínűséggel érintik majd az előre hozott nyugdíjakat, az államigazgatást és az egészségügyi igazgatást.

Ugyancsak az ORF-nek nyilatkozó alkotmányjogászok jogi tekintetben korlátozottnak tartják a javasolt formában az adósságfék erejét. Létezik annak elvi lehetősége, hogy a parlament bizalmatlansági indítvánnyal él a kormánnyal szemben, de egy indítvány sikere a kormánypárti többség miatt korlátozott - mondta Heinz Mayer, a Bécsi Egyetem tanszékvezető tanára. Alkotmánybírósági panaszra ugyancsak kevés esélyt lát Mayer.

A parlament egy nappal a bejelentés után, szerdán kezdte el tárgyalni a jövő évi költségvetést és a kormánypárti többség miatt várhatóan pénteken meg is szavazza azt. A tavasszal kinevezett Maria Fekter pénzügyminisztersége idejére eső első költségvetés 73,6 milliárd euró kiadással és 64,4 milliárd euró bevétellel számol. A költségvetési hiányt a hazai össztermék 3,2 százalékára tervezik. Az Osztrák Nemzeti Bank októberi előrejelzése szerint a 2011-es államadósság a GDP 72,5 százalékát, a költségvetési hiány 3,6 százalékát teszi ki.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok