szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Decembertől márciusig újra életbe lép a kilakoltatási moratórium - jelentette be a kormányszóvivő. A kormány november 30-án tárgyalja az új nemzeti növekedési tervet.

December elsejétől márciusig újra életbe lép a kilakoltatási moratórium - jelentette be Giró-Szász András a kormányszóvivői tájékoztatón, ahol aktuális kérdésekről beszélt. A Bankszövetség szerdai közleménye előtt értetlenül áll a kormány - közölte, hiszen a kormány szerint a végtörlesztéssel kapcsolatos jogszabályi környezet nem változott meg (igaz, egy hétfői módosítás lehetővé teszi, hogy a munkáltatók is támogassák a végtörlesztést - a szerk.), a Gazdasági Versenyhivatal pedig egy független szövetség. Ezzel utalt arra, hogy a Versenyhivatal kartellgyanú miatt több pénzintézet ellen vizsgálódik.

A Bankszövetség alelnöke ugyanis közleményében azt írta, a november 3-i tárgyalási alaptól és állapottól való eltérés megkérdőjelezi a kormánnyal való tárgyalás sikerességét és ellehetetleníti a megállapodást. Gyuris Dániel szerint az új végtörlesztési jogszabályok elfogadása, a "kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok" alapjaiban kérdőjelezik meg a megállapodási szándékot és hozzáállást.

IMF: január végén lehetnek eredmények

Az IMF-fel való tárgyalásokról új részletet nem mondott, mindössze annyit közölt, ahogy a Nemzetközi Valutaalap kijelölte a delegációt, megkezdődnek a tárgyalások, de konkrét időpont nincs. Matolcsy György szerint január végén lehetnek eredmények. A kormányszóvivő arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy milyen konstrukció fog életbe lépni, de azt leszögezte, hogy "nem a Gyurcsányék által kötött" lesz. A kormány alapvetően két szempontot vesz figyelembe: a gazdasági és a társadalompolitikai szuverenitást ne lehessen korlátozni, illetve hogy a növekedést fellendítse. Az új nemzeti növekedési tervet pedig a november 30-i kormányülésen tárgyalják.

©

Giró-Szász András megismételte, az ország a piacokról tudja finanszírozni magát; az elmúlt másfél évet pedig a stabilizáció időszakának nevezte. Mint mondta, ebben az időszakban a döntések a közteherviselés és a társadalmi szolidaritás elve szerint történtek, ehhez azonban le kellett zárni a 2008-as IMF-megállapodást. Anélkül ugyanis nem születhetett volna meg például a kilakoltatási moratórium, az egyösszegű végtörlesztés, a nyugdíjemelés vagy a gyes-szabályok visszaállítása. A kormányszóvivő szerint azokban az államokban, ahol tovább éltek az IMF-fel - mint Romániában, Görögországban, Portugáliában -, ugyanúgy történtek lépések, de ott korlátozó intézkedések léptek életbe.

Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő azt mondta, a magyar kormány számára az elmúlt hetek eseményeiből világossá vált, hogy a forinttal szemben spekuláns támadások történhettek. Mint mondta, a kormány minden lehetséges eszközt felhasznál a fizetőeszköz védelmére, és hogy kiderítse, kik állnak a spekulációk mögött. Ehhez a nemzetbiztonsági hivatalok segítségét fogják kérni.

Giró-Szász beszélt a nyugdíjakról is, szerinte a kormány betartja ígéretét, miszerint a nyugdíjak nem veszíthetnek reálértékükből, ezért 4,7 százalékkal emelik a mértéküket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Békesi: nincs esély az IMF-megállapodásra, ha marad a végtörlesztés

Reális jövő évi költségvetés, a szektorális különadók kivezetésére vonatkozó pontos ütemterv és a végtörlesztés felfüggesztése nélkül nincs esély a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodásra - mondta Békesi László volt pénzügyminiszter a Republikon Intézet Magyar modell és esélyei címmel rendezett konferenciáján csütörtökön Budapesten.