szerző:
hvg.hu

Az átmenet 20 éve után az új rendszer egyik nyertese a vidék, a mezőgazdaság és a kis- és középgazdaságok lesznek - ígérte Orbán Viktor a Darányi Ignác agrárpolitikusról elnevezett, tíz éves vidékfejlesztési stratégia bemutatóján. Orbán szerint meg kell védenünk a termőföldet és az ivóvizet, és óvni kell az országot a "génpiszkált" élelmiszerektől.

"Magyarország akkor volt erős, amikor virágzott a mezőgazdasága" - adta meg az alaphangot a Darányi-tervet üdvözlő beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint" akinek földje van, annak mindene van, és egész Európa jövője múlhat azon, hogy ezt a bölcsességet megértjük-e".

Gyakran lehet hallani, hogy a jövő háborúi a termőföldért, az ivóvízért fognak folyni - mondta a kormányfő. "A rossz hírem az, hogy ez a háború már elkezdődött, csak nem fegyverekkel vívják, hanem más eszközökkel, például leminősítésekkel is, ezért nagyon résen kell lennünk, mert a róka sohasem mondja meg egyenesen, hogy a sajtot szeretné kiénekelni a szánkból" - fogalmazott.

A kormányfő a Darányi-tervet három szóval mutatta be: megőrzés, megújítás és minőség.

©

A megőrzés a természeti javak és a hagyományok védelmét jelenti. Szükség van azonban a vidékről való gondolkodás és a vidék élet mindennapjainak a megújítására. Orbán szerint ha vidéken meg tudjuk teremteni a minőségi élet lehetőségét, akkor az a városi létminőséget is magával húzza. A vidék, az önellátás a nemzeti önállóság biztosítéka. A nemzetek biztonsága pedig az élelmiszer, az ivóvíz és környezet biztonságától függ, illetve, hogy a víz és a termőföld kinek a kezében vannak. Orbán szerint "meg kell védenünk a termőföldet és az ivóvizet", és ezért  nem fogadunk be “génpiszkált” élelmiszereket.

Át kell alakítani a földtörvényt

A kormányzás elmúlt másfél évéről Orbán azt mondta, hogy a múlt hibáinak a kijavításáról, az átmenet 20 évének a lezárásáról szólt. "De nem lehet évekig tartó átmeneti állapotok között élni, az embereknek stabilitásra, kiszámíthatóságra van szükségük."

Az új rendszer egyik nagy nyertese a vidék, a mezőgazdaság, a kis- és középgazdaságok lesznek, de ma még komoly akadolyok állnak az érdemi munka előtt. Sürgősen át kell alakítanunk a földtörvényt, a földvagyongazdálkodás érdekében át kell tekinteni a vonatkozó jogszabályokat. Orbán szerint úgy kell átalakítani a jogszabályokat, hogy a földtulajdon kérdésében a helyi közösségeké legyen az első szó.

©

A helyi kistermelők is áruházakban vásárolnak

Javítani kell a helyi kistermelői élelmiszerelőállítás és feldolgozás lehetőségeit, csökkenteni kell a termelő kiszolgáltatottságát és rá kell szorítani a piaci szereplőket a tisztességes viselkedésre. Orbán elmondta, kormánya támogatja a fiatal gazdák helyben maradását.

Jelenleg nagy a baj: a falusi emberek ma nagy áruházakban vásárolják meg azokat az élelmiszereket, amelyet a saját kertjükben is megtermelhetnének. "Hová jutunk, ha már a falusi ember sem eszik rendes ételeket?" - kérdezte Orbán, aki biztató eredménynek nevezte, hogy javultak a közvetlen értékesítés lehetőségei, és hogy gazdapiacok alakulnak.

"Ahol van akarat, ott van út is: ha akaratban nem fogyatkozunk meg, akkor minőségi életet fogunk biztosítani a vidék Magyarországának" - zárta mondandóját Orbán.

Fazekas: erősíteni kell a termelők integrációját

Fazekas Sándor előadását szintén azzal kezdte, hogy a vidékről való gondolkodásunknak meg kell újulnia, a családi gazdaságok fejlődésének kell lehetőséget adni.

Darányi Ignác
©

A Darányi-terv alapelveiről a földművelésügyi miniszter azt mondta, hogy a megvalósuló programokat egy erős, aktív államnak kell felügyelnie, amely gyorsan reagál a kihívásokra. Fontos, hogy a mezőgazdaság jövedelmezősége növekedjen. Erősíteni kell az együttműködéséket, a termelői és értékesítési integrációt, a hálózatba szerveződést, az integrált szolgáltatói keretek kiépülését. A fejlesztéseket a helyi közösségek céljai és a térségi természeti adottságok figyelembe vételével kell megvalósítani.

A célok között Fazekas kiemelte a munkahelyteremtést, a mezőgazdasági népesség helyreállítását, az élelmiszerbiztonság garantálását, új, külföldi piacok nyitását, az agrárgazdaság hozzájárulásának növelését a nemzeti össztermékhez képest, a talaj és az ivóvíz védelmét, a helyi erőforrásokra támaszkodó energiaellátás támogatását, a vidéki életminőség javítását, valamint a város és a vidék kapcsolatának a helyreállítását.

Ki volt Darányi Ignác?

Darányi Ignác (1849-1927) ügyvéd, nagybirtokos, agrárpolitikus az 1890-es években kezdett el gazdálkodni a Kiskunságban, miután ügyvédi praxisával felhagyott. 1881-től kezdett politizálni a Szabadelvű Párt színeiben, melynek alelnöke is volt. 1905-ben több párttársával kilépve alapította meg az Országos Alkotmánypártot, melynek vezetője is lett. 1895 és 1910 között négy kormányfőt is szolgált földművelésügyi miniszterként, kisebb megszakítással összesen 12 éven át.

Uniós pénzek: a kis- és közepes vállalkozásoknak

A Darányi-terv 7 stratégiai területet határoz meg (természeti értékek védelme, fenntartható tájgazdálkodás; környezetvédelem, föld- és a birtokpolitika, fenntartható agrárszerkezet és termeléspolitika, biztonságos élelmiszer, helyi gazdaságfejlesztés és a vidéki infrastruktúra fejlesztése). Fazekas ezek tárgyalásokor külön szólt a munkaintenzív állattartó gazdaságok támogatásáról, jó minőségű prémiumtermékek gyártásáról, az élelmiszerláncnak a helyi piacok támogatásával, az uniós pénzek kis- és középgazdaságokat előnyben részesítő felhasználásáról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
8500 éves emberi fogakat fedeztek fel Törökországban, de nem értik, milyen funkciójuk volt

8500 éves emberi fogakat fedeztek fel Törökországban, de nem értik, milyen funkciójuk volt

Ez történt: a Microsoft belengette az erőből frissítést a Windows 10-et futtató gépekre

Ez történt: a Microsoft belengette az erőből frissítést a Windows 10-et futtató gépekre

Így próbáltak trükközni a nagycsaládi autós támogatásért

Így próbáltak trükközni a nagycsaládi autós támogatásért

Mindenki imádná a Waze új funkcióját – kár, hogy még nem mindenki használhatja

Mindenki imádná a Waze új funkcióját – kár, hogy még nem mindenki használhatja

Ennél a zebránál a gyalogosnak járt volna a helyszíni bírság – videó

Ennél a zebránál a gyalogosnak járt volna a helyszíni bírság – videó

Touch ID és/vagy Face ID? Mi lesz velük az iPhone 12-ben?

Touch ID és/vagy Face ID? Mi lesz velük az iPhone 12-ben?