szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétszázalékos, fix kamatozású hitelkonstrukcióként mutatták be a Diákhitel 2-t a kedd délelőtti kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az állami kamattámogatás többe fog kerülni, mint a Széll Kálmán-tervben meghirdetett megtakarítás.

Minőségi és fenntartható felsőoktatás alapjait rakta le a kormány - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az új diákhitel-rendszer bemutatóján a kormányszóvivő sajtótájékoztatón.

A Diákhitel 1-et a továbbiakban csak az állami ösztöndíjas hallgatók vehetik igénybe. Ez a hitel továbbra is szabad felhasználású lesz, a kerete azonban évi 400 ezer forintról 500 ezerre emelkedik.

A részösztöndíjasoknak és az önköltségeseknek a kormány kötött felhasználású hitelkonstrukciót hozott létre, az úgynevezett Diákhitel 2-t. E kötött felhasználású hitel az oktatás önköltségét fedezi, és közvetlenül az intézmény kapja. Az összegnek nincs felső határa, a képzés önköltségétől függ.

Mint arról már beszámoltunk, a száz százalékban állami finanszírozású felsőoktatási képzési helyek számát a tavalyi 53 500-ról a kormány mintegy 34 ezerre csökkentette. Ezen belül is a legnagyobb arányban a műszaki, a természettudományi és az informatikai szakokon támogatja a hallgatók képzését az állam. 15 550 hallgató esetében a képzési költség felét fogja közvetlenül fedezni az állam. Ezen kívül lesz egy harmadik kategória is: az önköltséges képzésben résztvevőké, akiknek a képzésük költségét száz százalékban önerőből kell téríteniük.

Felsőoktatási sakkjátszma
©

A fizetendő költségekről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt mondta, a kormány határösszegeket közöl az egyetemekkel, főiskolákkal, amelyek e határokon belül fixálhatják a saját intézményük vonatkozásában a képzések költségeit. Az intézmények a konkrét összegeket január végére ígérték.

Többe kerül, mint amennyit megspórolnak

A kormány a Diákhitel 2-höz rendkívül kedvezményes állami kamattámogatást társított: a 2012. szeptembertől felmenő rendszerben életbe lépő diákhitel 2-t a tanulmányokat követően fix, két százalékos kamatozás mellett kell törlesztenie a hallgatóknak. A fennmaradó részt kamattámogatás formájában az államnak kell fizetnie.

Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: a diákhitel folyamatosan emelkedő kamattámogatás-költsége eléri, ha nem meghaladja a Széll Kálmán-tervben lefektetett, felsőoktatást érintő megtakarítást. A Diákhitel 2 törlesztését legkésőbb a 35. életév betöltése után meg kell kezdeni (a Diákhitel 1-nél ez a határ a 40. életév), de ugyanúgy van lehetőség arra, hogy akár az aktív évek végéig is törlesszenek.

A Széll Kálmán-terv az új keretszámokkal 2014-ig 88 milliárd forint megtakarítást tervezett be, 2012-ben 12, 2013- 2014-ben 38-38 milliárdot.

Giró-Szász közölte, a kormány gondolkozik azon, hogy azoknak a hallgatóknak a felhalmozott tartozását, akik a közszolgálatban helyezkednek el, az állam majd valamilyen konstrukcióban átvállalja - a kormány ezzel is vonzóbbá szeretné tenni a közszolgálati karrier lehetőségét a legtehetségesebb hallgatók számára.

Bugár Csaba, a Diákhitel Zrt. vezetője hangsúlyozta, két kockázatközösség lesz. A Diákhitel 1 magas visszafizetési hajlandósága alapján - az adósok nagyjából csak három százaléka nem fizeti vissza a hitelt rendesen - arra számít, hogy a Diákhitel 2-nél is ez lesz a helyzet. A konstrukció finanszírozása szerinte a Magyar Fejlesztési Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) forrásai segítségével megoldható.

Míg a Diákhitel 1 esetében a jövedelem legfeljebb hat százaléka lehet a törlesztőrészlet, a Diákhitel 2 esetében ez legfeljebb négy százalék lesz.

Keretszámok: majd az interneten

Újságírói kérdésre a kormányszóvivő elmondta: az intézményi keretszámokról "még időben", a február végi jelentkezési határidő előtt interneten fogják tájékoztatni a felvételizőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!