szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban minden korábbinál nagyobb teljesítményt értek el a napenergiát felhasználó áramtermelő berendezések, a hálózatüzemeltető cégek kedden bemutatott tanulmánya szerint azonban még csaknem 4 ezer kilométerrel bővíteni kell a távvezeték-hálózatot, hogy a rendszer alkalmazkodjon a megújuló forrásokon alapuló energiatermelés előretöréséhez.

Csúcson a napenergia alapú áramtermelés Németországban, de hiányzik több ezer kilométer vezeték. A lipcsei Európai Áramtőzsde (EEX) adatai szerint a napenergiát felhasználó áramtermelő berendezések együttes teljesítménye az előző héten pénteken és szombaton a déli órákban elérte a 22 ezer megawattot, ami nagyjából 20 atomerőmű teljesítményének felel meg. A hétköznapi fogyasztást tekintve a 82 milliós ország áramigényének nagyjából egyharmadát lehetne fedezni a napelemcellákkal megtermelt árammal. Egy átlagos hétvégi napon pedig - amikor a legtöbb üzemben áll a munka, és az irodaépületek is többnyire üresek, ezért jóval kisebb a fogyasztás - az áramigény felét lehetne fedezni a napenergiából termelt villamos árammal.

Egy évvel korábban, 2011. május 25-én délben 14 ezer megawatt volt a németországi napelemcellák összesített teljesítménye. A növekmény nemcsak a kivételesen jó, napos időjárás hatása, hanem elsősorban a beépített kapacitás növekedésének a következménye. A pünkösd előtti csúcsérték így egyben világrekordot is jelent; Németországon kívül nincs még egy ország a világon, ahol egyszerre 22 ezer megawatt áramot lehet termelni a napsugarak révén - értelmezte az adatokat Norbert Allnoch, a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit vizsgáló münsteri IWR nemzetközi kutatóintézet igazgatója. Hozzátette: a technológia nagy előnye, hogy a legnagyobb teljesítményt éppen a déli órákban produkálja, amikor kiugróan nagy a fogyasztás.

A napenergiához hasonló ütemben bővül a szélenergia alapú áramtermelés is Németországban, de a beépített kapacitás növekedése önmagában nem elég ahhoz, hogy sikerüljön a 2011. tavaszi fukusimai atomkatasztrófa hatására kidolgozott úgynevezett energiapolitikai fordulat. A kormány elhatározása szerint 2022-ig teljesen felhagynak az atomenergia alkalmazásával. A 17 atomerőmű közül nyolc idősebb létesítményt a Japánban történt baleset után csaknem azonnal leállítottak, a többi kilencet fokozatosan, egymás után kapcsolják le a következő tíz évben, az energiatermelésben keletkező kiesést pedig lehetőség szerint megújuló, környezetbarát forrásokból termelt energiával pótolják.

A fő probléma az, hogy szélerőműveket elsősorban az északi, tengerparti területeken építenek, a legnagyobb energiaigény viszont a déli, délnyugati iparvidékeken jelentkezik. További gond, hogy a szél- és a napenergia-termelésben is nagyok az ingadozások, a teljesítmény időnként a nullához közelít, máskor pedig - mint a pünkösd előtti napokban - minden korábbinál magasabbra emelkedik. Ezért a változó körülményekhez kell igazítani az áramszállító és elosztó rendszert, ami szinte összehasonlíthatatlanul költségesebb vállalkozás, mint napelemcellák vagy szélturbinák telepítése. Egy kilométer nagyfeszültségű távvezeték kiépítése például nagyjából 1 millió euróba kerül, ilyen vezetékből pedig mintegy 3800 kilométert kellene építeni 2022-ig, a már meglévő hálózatot pedig mintegy 4 ezer kilométer hosszúságban korszerűsíteni kell - áll a négy vezető hálózatüzemeltető társaság kedden bemutatott tanulmányában. Az elemzés szerint a beruházások összesített költsége 32 milliárd euró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Ellopta a kertben álló teherautót, áttört a kerítésen, aztán nekicsapta egy ház falának – fotó

Ellopta a kertben álló teherautót, áttört a kerítésen, aztán nekicsapta egy ház falának – fotó