szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Uniós pénzek is eltűntek a Vegyépszer körül burjánzó cégcsoportban – írja keddi cikkében az Átlátszó.hu tényfeltáró híroldal.

A Vegyépszer csődegyezsége a nagyobb hitelezőkre olyan megállapodást kényszerít, amellyel azok lemondanak követeléseik 99 százalékáról, a csődegyezség elfogadtatásához többséget kellett szereznie a cég tulajdonosainak a hitelezők között, és a csőd bejelentését megelőző fél év alatt ez is sikerült – írja keddi cikkében az Átlátszó.hu, amely felteszi a kérdést: valóban nem vet fel semmiféle gyanút, ha cégek egy csoportja elfogadja, hogy követelésének kevesebb mint egy százalékához jut hozzá a csődegyezség nyomán, azaz lényegében minden ellentételezés nélkül lemond 10 milliárd forint követelésről, ráadásul úgy, hogy ha nem csődegyezséget kötnek, hanem felszámolási eljárást indítanak az adós ellen, lényegesen nagyobb arányú lehet a megtérülés? A hírportál azt írja, hogy mindezen cégek egy tulajdonosi kör birtokában vannak, és viselkedésüknek egyetlen ésszerű magyarázata az lehet, hogy a független, vagyis nem az adós tulajdonosainak érdekkörébe tartozó hitelezőkre rákényszeríti a kirívóan előnytelen csődegyezséget.

A csődeljárás lefolytatására kijelölt bíró szerint még a jó erkölcsbe sem ütközik az a jogügylet, melyben ugyanezen tulajdonosi kör cégei névértéken vásárolnak fel olyan követeléseket, melyekről nyilvánvaló, hogy behajthatatlanok – írja az Átlátszó, hozzátéve, hogy a csődvédelembe menekülő cég vagyonfelügyelőjének az eljáró bíró olyan céget jelölt ki, amelynek egyik vezetője két évvel korábban még e csődbe jutott cég vezető beosztású alkalmazottja volt.

Az Átlátszó bemutatja a Vegyépszer egyik alvállalkozója, a FőÉp Kft. esetét, amely 1 millió euró értékben végzett munkát a Vegyépszernek, az államkincstár a fővállalkozó Euroaszfalt-Vegyépszer konzorciumnak ki is utalta az adott projekt teljes ellenértékét, ennek ellenére az azóta kétszer is nevet változtató Vegyépszer az alvállalkozójának a mai napig mindössze csupán 85 ezer eurót, vagyis a teljes vállalkozói díj alig egytizedét fizette ki. Ráadásul, írja a lap, noha a közbeszerzési szerződés 10 százalékban maximálta az alvállalkozói munka értékét, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. lényegében saját munkaszervezet nélkül pályázott és csinálta végig a projektet.

Az alvállalkozó jogorvoslati kérelmét az ügyészség elutasította – írja az Átlátszó.hu, pedig, teszik hozzá, a feljelentés szerint a Vegyépszer vezetői már a munka megkezdésekor tudták, hogy nem fognak fizetni, vagyis tudatosan tévedésbe ejtették az alvállalkozójukat, és a projektre kiutalt uniós és állami pénzeket súlyos jogsértést elkövetve más kötelezettségeik teljesítésére fordították.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A NASA is beszáll az elektromos repülőgépekbe

A NASA is beszáll az elektromos repülőgépekbe

Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny