szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az OECD-országok többségében tavaly tovább nőttek az állam adóbevételei a 2008-2009-es válság idején tapasztalt csökkenés után - tette közzé szerdán elemzésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Magyarországon csökkenést mutatott ki az OECD: tavaly az bevételek a GDP 35,7 százalékát tették ki, míg 2010-ben 37,9 százalékát. A válság előtt, 2007-ben még 40,3 százalék volt ez az arány.

Az elemzésben szereplő 29 tagországban - amelynek adatai elérhetők voltak - átlagosan a bruttó hazai termék (GDP) 34 százalékának megfelelő összeget gyűjtött be az állam 2011-ben adók formájában, ami kissé meghaladja az egy évvel korábbi 33,8 százalékot. A válságot megelőző esztendőben, 2007-ben még 35,1 százalék volt az arány, utána azonban folyamatosan csökkent, mivel a krízis sok országot recesszióba döntött.

A vizsgált országok közül húszban nőtt az adóteher, és mindössze hatban csökkent. Magyarország mellett Svédországban és Észtországban csökkentek a legnagyobb mértékben az adók tavaly az előző évhez viszonyítva, a legnagyobb növekedést Chilében, Franciaországban, Csehországban és Németországban regisztrálták.

Az OECD-hez tartozó mind a 34 országot figyelembe véve Dániában szedi be az állam a legtöbb adót, a GDP 48,1 százalékát, míg a lista végén Mexikó áll, 19,7 százalékkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!