szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bámulatos foglalkoztatásnövekedésről számolt be a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden. Egyes szakértők szerint ez megmagyarázhatatlan, mások arra tippelnek, hogy a közmunka lehet az oka.

Bámulatos foglalkoztatásnövekedésről számolt be a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden délelőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) harmadik negyedéves foglalkoztatottsági jelentése alapján. Miközben az Európai Unióban arról hallunk híreket, hogy csökkent a foglalkoztatás és stagnál vagy nő a munkanélküliség, Magyarországon immáron huszonhatodik hónapja folyamatosan nő a foglalkoztatotti létszám és stagnál vagy csökken a munkanélküliség – mondta Czomba Sándor a foglalkoztatási jelentésbe illesztett videóban. Mint a minisztériumi közleményben írják, 80 ezerrel többel dolgoznak, mint egy éve, 120 ezerrel többen, mint 2 éve és 160 ezerrel többen, mint a kormányváltáskor.

Foglalkoztatásbővülés recesszióban

Egyes munkaerő-piaci szakértők értetlenséggel kommentálják az adatokat és a kormányzati értelmezést. A jelenlegi makroviszonyok között ez az eredmény megmagyarázhatatlan – mondta a hvg.hu-nak Adler Judit, a GKI kutatásvezetője. A szakértő szerint például érthetetlen, hogyan lehetséges a foglalkoztatás növekedése jelenleg, amikor a gazdaság meglehetősen komoly recesszióban van, vagyis miközben a gazdaság teljesítménye visszaesik, a foglalkoztatottak száma nő.

Talán ez a magyarázat
©

Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki munkaerő-piaci szakértője szerint a foglalkoztatottság növekedése valószínűleg döntően a közmunkának köszönhető. A KSH jelentésében is olvasható, hogy a növekedésben szerepet játszott a közfoglalkoztatás kiterjesztése is. A szakember szerint a hivatalnak a foglalkoztatásról szóló jelentéstől függetlenítve kellene közölnie a közfoglalkoztatottakról szóló adatokat, ez ugyanis nagy zavart okoz a jelentésekben. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy nem kellene teljes munkának számítani a 2 hónapig tartó, teljes munkaidős közmunkát. Ez ugyanis nem igazi munkahely, hiszen átmeneti és nem járul hozzá érdemben a gazdasági teljesítményhez.

Matolcsy György egyébként szeptember elején elismerte, hogy a kormány a közmunkaprogrammal hozta létre az új munkahelyek döntő részét, ebben a versenyszféra nem vett részt. Mint Matolcsy elmondta, jelenleg 205 ezer ember kap munkát a közmunkarendszerben. Jövőre még több, 300, de inkább 400 ezer lesz a közmunkában foglalkoztatottak száma a nemzetgazdasági miniszter szerint. Az ellenzék emiatt azzal bírálta a kormányt, hogy a statisztikával visszaélve próbálja mentegetni az eredményeit. A másik probléma a közmunkával, hogy nagyon sokba kerül (idén 132 milliárd forintot költünk el erre), viszont nem sok hasznot hoz.

Homályos a foglalkoztatási jelentések háttere

További érdekesség, hogy némi ellentmondás látszik a KSH két elkülönülő foglalkoztatást érintő statisztikája között. Az egyik, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, valamint a költségvetési szféra alkalmazottainak létszáma, amely azt mutatja, hogy idén január-augusztusban közel 35 ezerrel kevesebben dolgoztak a versenyszférában, a költségvetési szférában pedig 13 ezer fővel többen, mint az előző év azonos időszakában. Vagyis ez a statisztika elvileg csökkenő foglalkoztatást sejtet, és mintha tükrözné, hogy a gazdaság nagyjából egy százalékkal zsugorodik.

Ezzel szemben a KSH kedden kiadott statisztikája a foglalkoztatás növekedését mutatja. Igaz, a lefedett időszak nem ugyanaz a két jelentés esetében, hiszen a kedden kiadott foglalkoztatottsági statisztika a július-szeptemberi időszakra vonatkozik, míg az alkalmazottak számáról szóló január-augusztusra, ennek ellenére a tendenciákat tekintve valamennyire összhangban kellene lennie a két jelentésnek.

Van olyan szakértő, aki azt hangsúlyozza, hogy ezeket a jelentéseket nem is lehet összehasonlítani, hiszen más mintáról és más módszerrel készülnek. Az alkalmazottak létszámáról szóló jelentés a foglalkoztatók adatszolgáltatásán alapul: a költségvetési szféra foglalkoztatottainak számát nyilvántartják, az 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknek kötelező adatot szolgáltatniuk a KSH felé, a 20 és 50 fő közötti vállalkozások munkavállalóinak számára reprezentatív felmérés készül, az 5-20 fős cégek foglalkoztatottainak számát pedig becsléssel próbálják meghatározni.

Ezzel szemben a foglalkoztatottságról szóló jelentés lakossági megkérdezésen alapul, ezért egyes szakértők szerint könnyen torzulhat a végeredmény. Már az adatfelvétel során, amely arról szól, hogy kiválasztanak később reprezentatív mintának tekintett családokat, és kikérdezik őket a munkájukról. Ebben a folyamatban például ott adódhat torzulás, hogy milyen településről választják ki őket, vagy például ott, hogy a megkérdezettek nem vallják be, hogy feketén foglalkoztatják őket, mert félnek a munkáltatójuktól vagy az adóhatósságtól. Ennek ellenére az Európai Unió ezt az adatot veszi foglalkoztatási mutatónak.

Magas a fiatalok munkanélkülisége

A legújabb adatokban a magas munkanélküliségi ráta érdemel figyelmet Hárs Ágnes szerint. Július-szeptemberben 10,4 százalékos volt a munkanélküliség, ami az előző időszakhoz képest egy stagnáló érték. A fiatalok munkanélkülisége viszont komoly romlást mutat.

A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 29,4 százalékos volt július-szeptemberben, 2,6 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Ami talán még ennél is rosszabb, hogy a 25-29 évesek munkanélkülisége is nőtt, a tavalyi 11,9 százalékról 13,7 százalékra emelkedett.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Ideiglenes kerékpársávokat alakítanak ki Budapesten

Ideiglenes kerékpársávokat alakítanak ki Budapesten

Amerikai technikára épülhetnek elektromos Hondák

Amerikai technikára épülhetnek elektromos Hondák

Újabb létfontosságú cégeknél jelentek meg katonák

Újabb létfontosságú cégeknél jelentek meg katonák