szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mai tudásunk szerint, ha a nemzetközi környezet nem változik, akkor 2013-ban az ország adósságát biztosan tudjuk finanszírozni, a lejáró adósságot meg tudjuk újítani - mondta Varga Mihály, hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az M1 Ma Reggel című műsorában hétfőn.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az M1 Ma Reggel című műsorában hétfőn kifejtette: a mai tudásunk szerint, ha a nemzetközi környezet nem változik, akkor 2013-ban az ország adósságát biztosan tudjuk finanszírozni, a lejáró adósságot meg tudjuk újítani.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője megismételte: jelenleg hivatalos tárgyalások nem folynak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), illetve az Európai Unióval egy elővigyázatossági hitelmegállapodásról. Elmondta ugyanakkor, hogy egyeztetések zajlanak, elsősorban arról, hogy a pénzügyi szektort érintő, az elmúlt hónapokban és években bevezetett adóintézkedések kivezethetőek-e, ez az adóteher mérsékelhető-e, és ha igen, mi ennek az ellentételezése.

Varga Mihály szerint a nemzetközi szervezetek a 2013-as költségvetés elfogadása után értékelik majd a jövő évi büdzsét, és ezt követően folytatódhatnak a tárgyalások.

A kormány által októberben bejelentett, összesen 854 milliárd forint bruttó értékű költségvetési kiigazítási csomagról a miniszter elmondta: az IMF budapesti képviselője is jelezte már, hogy vannak olyan pontok, amelyeket ők másképp látnak, vagy nem tudnak elfogadni. Hangsúlyozta azonban: a magyar kormánynak nagyon komoly költségvetési korlátot kell tartania az Európai Unió nyomására, hiszen Magyarország 2004 óta a túlzottdeficit-eljárás hatálya alatt áll, és 3 százalék alatt kell tartania a GDP-arányos államháztartási hiányát. "Ha nem tudjuk tartani a hiányt, akkor az ország uniós támogatásoktól esik el" - mutatott rá.

Mint mondta, a két tárgyalópartner álláspontja között is különbség van: az IMF inkább csak a növekedés tartalmáról beszél, és ott vár el intézkedéseket, míg az EU-nak konkrét számszaki elvárásai vannak.

Varga Mihály szerint egy megállapodás a befektetői oldalról nagyobb biztonságot jelentene, "talán csökkentené a kamatszintet, tehát meg lehetne spórolni néhány milliárd forintot". De a másik oldalról azt is látni kell, hogy nem mindegy, milyen megállapodást érünk el, milyen programot fogadunk el - tette hozzá.

Görögország esetére utalva elmondta: ott van egy megállapodás az IMF-fel, és látjuk, hogy több százezer ember van az utcákon, autókat gyújtanak fel, rendőrökkel csapnak össze. "Egy felelős kormánynak tehát azt is végig kell gondolnia, hogy ha megállapodik az IMF-fel és ennek van egy kedvező gazdasági hatása, akkor az milyen társadalmi következményekkel jár" - fogalmazott, hozzátéve, hogy "a nemzeti érdekeket érvényesítő kormány azon van, hogy ez egy Magyarországra szabott program legyen és ne olyan, amelyben más országok már nem értek el sikereket".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül