szerző:
MTI

Az a 240 milliárd dollár, amellyel a világ száz leggazdagabb emberének vagyona a tavalyi évben gyarapodott, négyszer is elég lenne a mélyszegénység felszámolására a világon - közölte számítását az Oxfam a közelgő davosi világgazdasági fórumhoz időzítve.

A The Cost Of Inequality: How Wealth And Income Extremes Hurt Us All című jelentésében a nem kormányzati szervezet azt írta: a bolygó lakosságának leggazdagabb egy százaléka az utóbbi két évtizedben 60 százalékkal növelte vagyonát - dacára a gazdasági válságnak, amely "nem tett mást, csak felgyorsította ezt a tendenciát".

Ezzel szemben a világ legszegényebb emberei napi 1,25 dollárból kell, hogy megéljenek - mutatott rá a szervezet, amely felszólította a világ vezetőit, tegyenek azért, hogy a társadalmi egyenlőtlenség csökkenjen, "legalább az 1990-es szintig". A szervezet szerint az extrém magas bevételek nem etikusak, gazdaságilag nem vezetnek eredményre és politikailag is ártalmasak, valamint megosztják a társadalmat.

Jelentésében a szervezet pozitív példákkal is szolgált, kitért Brazíliára, amely úgy tudott gazdasági növekedést elérni, hogy közben sokat tett a társadalmi egyenlőtlenség csökkentésére, illetve történelmi sikerként említette F.D. Roosevelt elnök New Dealjét.

Ezzel kapcsolatban az Oxfam egy új, globális New Deal megvalósítását sürgette, egy olyan programét, amely "az egész emberiség, és nem egy globális elit" érdekein alapul.

A szervezet szerint az adóparadicsomok ellenőrzésével kellene kezdeni, ezekben ugyanis 32 ezer milliárd dollár van elhelyezve, ami a világ összvagyonának harmada. Az intézkedés révén 189 milliárd dollárnyi adót lehetne beszedni - mutatott rá az Oxfam a davosi csúcs közeledtével.

A Világgazdasági Fórum január 23. és 27. között rendezi meg hagyományos nemzetközi tanácskozását a svájci Davosban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jól jártak a balatoni vállalkozók az enyhe szeptemberrel

Jól jártak a balatoni vállalkozók az enyhe szeptemberrel

Jó ideig állt a helyfoglalás és a fedélzeti jegyárusítás a MÁV-nál

Jó ideig állt a helyfoglalás és a fedélzeti jegyárusítás a MÁV-nál

Szaporodás után szivárványszínben pompázik, most az év hala lehet

Szaporodás után szivárványszínben pompázik, most az év hala lehet

Tiltakozás az ELIOS-ügy lezárása miatt

Tiltakozás az ELIOS-ügy lezárása miatt

Nagyszerű duplát lőtt Sallói, főcsoportdöntőben a csapata – videó

Nagyszerű duplát lőtt Sallói, főcsoportdöntőben a csapata – videó

Gyászol a képregényvilág, meghalt Stan Lee

Gyászol a képregényvilág, meghalt Stan Lee