szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az a 240 milliárd dollár, amellyel a világ száz leggazdagabb emberének vagyona a tavalyi évben gyarapodott, négyszer is elég lenne a mélyszegénység felszámolására a világon - közölte számítását az Oxfam a közelgő davosi világgazdasági fórumhoz időzítve.

A The Cost Of Inequality: How Wealth And Income Extremes Hurt Us All című jelentésében a nem kormányzati szervezet azt írta: a bolygó lakosságának leggazdagabb egy százaléka az utóbbi két évtizedben 60 százalékkal növelte vagyonát - dacára a gazdasági válságnak, amely "nem tett mást, csak felgyorsította ezt a tendenciát".

Ezzel szemben a világ legszegényebb emberei napi 1,25 dollárból kell, hogy megéljenek - mutatott rá a szervezet, amely felszólította a világ vezetőit, tegyenek azért, hogy a társadalmi egyenlőtlenség csökkenjen, "legalább az 1990-es szintig". A szervezet szerint az extrém magas bevételek nem etikusak, gazdaságilag nem vezetnek eredményre és politikailag is ártalmasak, valamint megosztják a társadalmat.

Jelentésében a szervezet pozitív példákkal is szolgált, kitért Brazíliára, amely úgy tudott gazdasági növekedést elérni, hogy közben sokat tett a társadalmi egyenlőtlenség csökkentésére, illetve történelmi sikerként említette F.D. Roosevelt elnök New Dealjét.

Ezzel kapcsolatban az Oxfam egy új, globális New Deal megvalósítását sürgette, egy olyan programét, amely "az egész emberiség, és nem egy globális elit" érdekein alapul.

A szervezet szerint az adóparadicsomok ellenőrzésével kellene kezdeni, ezekben ugyanis 32 ezer milliárd dollár van elhelyezve, ami a világ összvagyonának harmada. Az intézkedés révén 189 milliárd dollárnyi adót lehetne beszedni - mutatott rá az Oxfam a davosi csúcs közeledtével.

A Világgazdasági Fórum január 23. és 27. között rendezi meg hagyományos nemzetközi tanácskozását a svájci Davosban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!