szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében. Hazánknál nagyobb adósságcsökkentés ugyanis csak a megszorításokat alkalmazó Görögországban valósult meg egy év alatt - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A megszorítások nélküli adósságcsökkentésre hivatkozó közlemény ugyanakkor kissé sántít.

Megveregett a saját vállát a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében - áll a minisztérium közleményében, melyet azután adtak ki, hogy az Eurostat, vagyis az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala nyilvánosságra hozta az EU 27 tagországának 2012 harmadik negyedévére vonatkozó GDP-arányos államadósság statisztikáit. Hazánk jelenlegi 2012 harmadik negyedéves adósságszintje 78,6 százalékon állt a statisztikák szerint, ez alatta van az EU 85,1 és az eurózóna 90 százalékos szintjének.

Az adósság szintjét tekintve hazánk Európa középmezőnyébe tartozik, ugyanakkor 2010 második negyedéve óta szinte egyedülálló módon csökkenteni tudja adósságát - áll a közleményben. 2012 második negyedévéhez képest 10 tagország mellett Magyarország is csökkentette adósságrátáját (0,3 százalékponttal), eközben az EU 27 átlagában illetve az Eurózónában is 0,1 százalékponttal emelkedett a statisztika.

Az NGM szerint azért is figyelemre méltó ez az adat, mivel ha az előző év (2011) harmadik negyedévéhez viszonyítjuk a friss statisztikákat, a rendkívüli megszorító intézkedéseket alkalmazó Görögország után hazánk érte el a legnagyobb adósságcsökkentést, ráadásul megszorítások nélkül. Magyarország éves összehasonlításban 4,8 százalékponttal csökkenteni tudta GDP-arányos államadósságát úgy, hogy közben a dekonjunkturális időszakban enyhe mínusz növekedést produkált, ami a ráta emelkedését indokolta volna, szögezi le az NGM.

A minisztérium szerint így hazánk az államadósság csökkentésében kimagasló eredményt ért el, lényegesen jobb eredményt tud felmutatni, mint az EU 27 országok átlaga, jobbat mint a magas eladósodottságú országok.

Az NGM megszorítások nélküli sikeres adósságcsökkentési kijelentése ugyanakkor kissé gyenge lábakon áll, ugyanis épp tavaly ősszel jelentett be a kormány három kiigazító intézkedéscsomagot - másnéven megszorítást -, melyekben új adókkal is bőségesen találkozhatunk (pl. tranzakciós adó), amit a szolgátlatók át is hárítanak a fogyasztókra. Az idei évet tekintve pedig rossz ómen, hogy az elbukó e-útdíj tender, a pénztárgépek bekötésének csúszása mellett még sok az egyéb más, bizonytalan bevételi tétel is, így a "megszorítások nélküli államadósság-csökkentés" kommunikációja igencsak nehezen áll meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!