szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Demján Sándor üzlettársa, Nyúl Sándor, ciprusi üzletemberek, valamint Leisztinger Tamás üzlettársa, Albrecht Ottó is megtalálható azoknak a friss alapítású cégeknek a hátterében, amelyek nemrég 12,5 milliárd forintot nyertek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egyik pályázatán - írja az Átlátszó.

Mint korábban beszámoltunk róla, a szélessávú körzethálózati fejlesztésre 2012-ben kiírt húszmilliárd forintos közbeszerzésen öt olyan cég nyert 12,5 milliárd forintot, amelyeket ugyanazon a napon, 2012. június 27-én alapítottak és július 4-én jegyeztek be, ráadásul ugyanarra a címre, a Váci út 19-be jegyezték be őket. A nyertesek a Micronet Kft., a Pannon Optikai Hálózatfejlesztő Kft., a Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft., a PONET Optikai Hálózatfejlesztő Kft. és a REGIO Optikai Hálózatfejlesztő Kft.

Az öt cég székhelye megegyezik az EnterNet 2001 Kft. címével, amely a REGIO Kft. és a PONET Kft. egyik tulajdonosa is. Az EnterNet 2001 Kft. pedig az Enternet Invest Zrt. tulajdonában áll, amelynek felügyelőbizottságának tagja 2008 júliusától egy ciprusi állampolgár, Georgios Koufaris mellett Seszták Miklós KDNP-s parlamenti képviselő is. Seszták az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának és az informatikai és távközlési albizottságnak a tagja, valamint a közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottságnak is az elnöke.

A politikus állítása szerint már 2012-ben lemondott a felügyelőbizottsági tagságáról, ugyanakkor a hivatalos és hatályos cégbírósági adatok alapján még mindig érvényes a posztja.

Az atlatszo.hu által megszerzett ciprusi cégadatok szerint az Enternet Invest korábbi tulajdonosai között található a Mogul Consulting Co. Ltd.-t, amelyet 2003-ban alapított Nyúl Sándor, akinek jelenleg 14 magyar cégben van közvetlen érdekeltsége és Demján Sándor üzlettársa: az Enternet Invest mellett igazgatósági tag a TriGránit Zrt.-ben, a Gránit Bankban, a Tököl Airport Zrt.-ben, a West End Zrt.-ben és a DAIS Információtechnológiai Zrt.-ben, valamint a Granit Holding és a Granit Invest ügyvezetője, 2008-ban pedig éppen a Mogul Consultingon keresztül vásárolt részesedést az Enternet Invest Zrt.-ben. Nyúl Sándor ma már nem tulajdonosa a Mogul Consultingnak, helyébe Nyúl András, Bugovics Adrienn és egy panamai székhelyű alapítvány, a Musalo Foundation lépett, ez utóbbi többségi tulajdonosként.

Az Enternet Invest másik korábbi tulajdonosa, a szintén ciprusi Ensen Holdings Ltd. Bauer Róbert tulajdonában van. Bauer is a Demján-birodalomban mozgolódik: ő az adóhatósági végrehajtás alatt álló EnterNet 2001 Kft. egyik tulajdonosa. Bauer összesen 13 magyar cégben található meg, többek között az Actel Távközlési Zrt. vezérigazgatójaként dolgozik. Az Actel igazgatósági tagjai között van két ciprusi állampolgár, Georgios Chari és Christos Limnatitis. Az Actel és az Enternet Invest menedzsmentje között több átfedés is van: Limnatitis az Enternet Investben (az Actel egyik tulajdonosában) is igazgatósági tag, ahogy az Enternet Invest felügyelőbizottsági tagja, Georgios Koufaris is benne van az Actel felügyelőbizottságában.

A  szélessávú körzethálózati fejlesztésre kiírt tenderen nyertes cégek tulajdonosai között az EQNet Zrt. is felbukkan, a Micronet, a Pátria és a Pannon Optikai Hálózat Kft. tulajdonosa a RubiCom Zrt., ami pedig a RubiCom Holding Zrt.-hez kapcsolódik. A RubiCom Holding három magánszemély, köztük Albrecht Ottó és a Seychelles-szigeteken található Palladino Enterprises Ltd. cége, ugyanígy az ő közös cégük a Cashline Befektetési Holding Zrt. is, amelyet Albrecht 1994-ben alapított és amely 2007-ben résztulajdonosa lett a Synergon Informatikai Nyrt.-nek. Az üzletember Albrecht 2003 második felétől 2004 májusig Leisztinger Tamással együtt a Budapest Árutőzsde Rt. és a Budapesti Értéktőzsde Rt. egyik legnagyobb tulajdonosa volt, egészen a cégek eladásáig.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az üggyel kapcsolatban közölte, a pályázat nyertesének kiválasztásakor elsősorban a pályázó vállalkozást vizsgálják, és csak másodsorban a tulajdonosi kört. Az új cégek bejegyzése alig három héttel azelőtt történt, hogy a pályázat beadási határidejét július 31-ről szeptember 15-re változtatták. A beérkezett összes pályázat 90 százalékát szeptember 13-15 között adták fel, a későbbi nyertes öt cég is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell