szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Módosította az idei évi költségvetést az E.ON gázüzletágának megvásárlásával összefüggésben az Országgyűlés a hétfőn kezdődött tavaszi ülésszak második ülésnapján.

A képviselők 217 igen szavazattal, 25 nem ellenében és 15 tartózkodás mellett írták át kedden a büdzsét azt követően, hogy a múlt pénteken erre vonatkozóan benyújtott javaslatot kivételes sürgős eljárásban tárgyalták.

A módosítás értelmében az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg, plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért.

A kezességvállalás legkésőbb szeptember 30-án megszűnik, és nem veszélyezteti a költségvetési célok teljesülését - hívta fel a figyelmet Hegmanné Nemes Sára államtitkár hétfő éjjel a parlamenti vitában.

A képviselők közvetlenül a zárószavazás előtt egy módosító javaslatot is elfogadtak az előterjesztéshez kapcsolódóan. Ennek értelmében január 1-jétől visszamenőlegesen 50 százalékkal emelkedik a holokauszt túlélőinek folyósított életjáradék összege, a földért biztosított életjáradék összege pedig március 1-jétől a nyugdíjemelésnek megfelelő mértékben emelkedik.

A költségvetési bizottság által benyújtott módosító javaslatot a képviselők 232 támogatás mellett, 26 ellenében és egy tartózkodással szavazták meg.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!