szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb szolgáltató tervezi a fogyasztók olyan jellegű tájékoztatását, mint amivel az ELMŰ-ÉMÁSZ készült a rezsicsökkentés következményeivel kapcsolatban. De arról nincs szó, hogy bárkinek is üzengetni szeretnének majd a részletes számlán.

"Tisztelt Ügyfelünk! Magyarország egyik legnagyobb áramszolgátató vállalataként évek óta elkötelezetten dolgozunk a mindenkori kormány partnereként azon, hogy ... " - kezdődik a miskolci székhelyű ÉMÁSZ levele, ami 10 pontban megpróbálja elmagyarázni a fogyasztónak, hogy a kormány által tavaly év végén sebtében elrendelt 10 százalékos energiadíj csökkentéssel kapcsolatban mi az, amit szerintük jó tudni.

A jelenlegi számlalevél formai elemeit használó, január 23-i keltezésű levélben az energiaszolgáltató azzal kezdi, hogy a lakossági áram árát eddig is az állam határozta meg, és a számlán szereplő tételekről is a kormány írt elő regulákat. A szövegben szó van arról is, hogy "az áram árának több mint háromnegyede adó és egyéb állami és más vállalatokhoz befolyó díjtétel", valamint az is, hogy a lakossági szolgátatóknál az egységnyi fogyasztás (1 kWh) után összesen 1,32 Ft bevátel marad. A weboldalán az ELMÜ egy szemléltető ábrát is publikált, amiből látható, hogy a fogyasztó által fizetett 45 forintos egységárból 17 forint valójában az MVM-hez kerül, 11 Ft - adó formájában - az államhoz, 15 Ft a szállítóhoz, és csak 2 forint marad az egyetemes szolgátatónál.

Pontokba szedték, hogy érdemes erre a -10 százalékra nézni
©

Az ELMÜ levele arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben az ár uniós összevetésben a legolcsóbbak közé tartozik, a rezsicsökkentési kormányzati akció a vállalati szférában áremelést okozott, ami a költségek drágulásával a termékeik és szolgáltatásaik árát is szükségszerűen megemeli.

"Hasonló levél tőlünk még nem ment ki, de a társaságunk azzal egyetértért, hogy a fogyasztóknak, teljes körű, részletes tájékoztatást kell kapniuk az enegriaszektorban zajló történésekről" - mondta a hvg.hu kérdésére Száraz Gábor, a Tigáz sajtószóvivője, aki szerint ez a szakmai alapú tájékoztatás valószínűleg minden energiaszolgátató cég számára követendő példa, mert "a fogyasztónak meg kell adni az esélyt, hogy tisztán lássa egy-egy ilyen döntés hátterét." Azt azonban Száraz cáfolta, hogy  a rezsicsökkentés egyéni hasznát bemutató részletes számlán szerették volna feltüntetni, hogy az új számlaformátumra való átállás számukra milyen költségekkel járt. Ennek lehetőségéről korábban a Népszava írt, voltaképp arra válaszul, hogy az Orbán-kormány a közműszámlákon feltünteti, hogy a tízszázalékos rezsicsökkentés mennyi megtakarítást jelent az egyes fogyasztóknak. 

Az E.On-nál a gázüzletág eladásának lezárásáig - úgy tudjuk - teljes sajtócsendet rendeltek el, és valószínűleg sem értelemző levél, sem bármilyen válaszkommunikációs lépés nem történik majd. De egy másik energiaszolgátató cég szakembere úgy látja, hogy a számlaképben történő megjelenítésre nincs is mód, és az új tipusú számla sem különbözik az előzőtől, csak annyiban, hogy  "kisminkelték a homlokzatát".  Ez azért baj, mert a részletes számlalevél továbbra is halálosan bonyolult marad. Az első oldal változik, de a számla túloldala, illetve adott esetben a további oldalak, ahová eddig is értelmező magyarázatok kerültek,  ugyanannyira lesznek "áátekinthetőek", mint eddig. A szakember szerint az energiaszolgáltatók eddig sem használták üzengetésre a számlát, és ez ezek után is így marad.

Hivatalosan már életbe lépett, de még nem

Az energia szolgáltatóknak február 19-ig kellett volna átállniuk az új rendszerre, azonban még e hónap elején haladékot kértek a Magyar Energetikai Hivataltól (MEH) és a fejlesztési tárcától. Választ ugyan nem kaptak, és így hivatalosan már az új sablon szerint kellene számlázniuk, de az átállás gyakorlatilag még hetekig eltarthat. A szolgáltatók szerint a rendelkezésükre bocsátott 15 nap alatt nem lehet a számlázó programokat átírni és kitesztelni, és több időt igényel az új számlák pontosítása is, mivel a Magyar Energia HIvatal által bemutatott sablon is több hibát tartalmazott. A bevezetést az is késelteti, hogy a cégeknek ki kell számolniuk, hogy az egyes fogyasztók mennyit spórolnak a rezsicsökkentésnek köszönhetően.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Micsoda egybeesés – a robbanás után leállt több oroszországi nukleáris mérőállomás

Micsoda egybeesés – a robbanás után leállt több oroszországi nukleáris mérőállomás

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél