szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pert nyert az atlatszo.hu a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ellen egy 200 millió forintos uniós pályázat ügyében – számolt be a portál pénteken.

Az atlatszo.hu tavaly júniusba írt először arról, hogy szabálytalansági eljárás folyik egy több mint 200 millió forintos uniós pályázat ügyében, amelyben számos furcsaság fedezhető fel.

A Body-Map Kft. 2009-ben nyert 215 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást egy hátrányos helyzetű térségekben induló vállalkozások számára kiírt program keretében (Gazdaságfejlesztési Operatív Program – GOP – 2.1.1/D). A pályázat egyik feltétele volt, hogy a vállalkozásnak 274 millió forintos egyéb forrást kell felmutatnia, ezt a nem sokkal korábban, 2008-ban alakult cég tulajdonosai egy offshore cég közbeiktatásával oldották meg. Ezt a szabályzatban semmi sem tiltotta.

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumok szerint a Seychelles-szigeteken bejegyzett Test Body Ltd. egy egyoldalas szerződés keretében 1,2 millió eurós kölcsönt adott a Body Map Kft.-nek nulla százalékos kamatra, határozatlan időre 2009 júniusában, vagyis pont akkor, amikor szükség volt az önrész felmutatására. Emellett a cég tízmilliókat számolt el olyan gépekre, amelyek sokkal olcsóbban is beszerezhetők lettek volna, a klinika pedig doktornak feltüntetett természetgyógyászokat alkalmaz.

Az ügyben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szabálytalansági eljárásokat végzett, azonban amikor a portál az eljárások teljes iratanyagát kérte, az NFÜ az adatok kiadását megtagadta. Ezért az atlatszo.hu bírósághoz fordult, és végül az alperes NFÜ az adatok többségét még az ítélet előtt kiadta.

Az ügynökség azonban – elsősorban arra hivatkozva, hogy az érintett adatok megismerése a jövőbeli szabálytalansági eljárások hatékonyságát veszélyeztetné – az átadott iratokban mindkét eljárásban kitakarta a vizsgálati anyagban rögzített tények és jogi következtetések egy részét. A Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett, nem jogerős elsőfokú ítéletében – az atlatszo.hu-t 90 százalékban pernyertessé nyilvánítva – a  kitakart iratok közül a második szabálytalansági eljárás megállapításainak teljes terjedelmű kiadására kötelezte az NFÜ-t, jogszerűnek tartotta  viszont az első vizsgálat során a túlárazás megállapítására alkalmazott módszertan, illetve a Body-Map ahhoz kapcsolódó észrevételeinek kitakarását. Ezzel a bíró lényegében az NFÜ azon érvelését fogadta el, hogy ha a pályázók ismernék azt az eltérési mértéket, ami miatt már megindul a szabálytalansági eljárás túlárazás gyanújával, akkor mindenki annyival magasabb áron számolna el, ami még ennek kockáztatása nélkül éppen lehetséges.

Az ítéletet egyrészt azért tartjuk fontosnak, mert a hatóságok egyébként csak a megállapított szabálytalanságokról tesznek közzé adatokat, így az, hogy a szabálytalanság kivizsgálása a közpénzek védelmében valóban megtörtént-e, csak hasonló adatkérések alapján biztosítható, hiszen a kedvezményezett az eredménytelenül zárult szabálytalansági eljárások eredményét maga aligha teszi ki az ablakba, és persze ebben az esetben bíróságig se jut el az ügy. Legalább ennyire fontos az is, hogy az ügyben az információszabadági pereknek is a legszebb arcát láthattuk:a bíróság az adatok ismeretében, az adatkezelő megtagadási indokait ehhez képest mérlegelve tudott dönteni az adatok nyilvánosságáról – írja az atlatszo.hu.

További részleteket az atlatszo.hu-n olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
136 újabb áldozata van a koronavírusnak

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars