szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sokasodó bankellenes perek miatt aggódva írt levelet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) vezetője, Szász Károly a Kúriának, amelyben azt kéri, hogy a társadalmi hatásokra is ügyeljenek a bíróságok, mielőtt a devizahitelesek javára ítélnének – írja az Origo.hu.

"Itt nem a devizahitelesek megsegítéséről, és nem is a bankok profitjáról van szó, hanem egy potenciális bankpánik lehetőségéről (amely szélsőséges esetben akár államcsődben is végződhet)" – idézi az Origo.hu azt a május 31-i levelet, amelyet Szász Károly PSZÁF-elnök írt a Kúria tanácselnökének a devizahiteles perekről.

Az Origo birtokába jutott, és az egyik adósvédő szervezet, a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) honlapjára is feltett két és fél oldalas levélben Szász Károly kifejti, hogy miért tartja veszélyesnek, ha a bíróság az adósok javára, vagyis a bankokkal szemben ítélkezik a bankellenes perekben. Végkövetkeztetésként arra jut, hogy: "egy- vagy kétszázezer devizahiteles jelenlegi gondja, több millió betétes jövőbeli problémájává is eszkalálódhat, ami nyilvánvalóan nem lehet cél".

A PITEE hétfőn közleményben ítélte el Szász Károly levelét. Mint írják, a PSZÁF elnöke a titkos levélben azt állítja, hogy a devizaalapú hitelek semmissé nyilvánítása esetén "bankpánik" és "államcsőd" veszélye fenyegetné az országot. Ezzel szemben a felügyelet a 2013/I sz. kockázati jelentésében méltatja a magyar pénzügyi rendszer "kifejezetten erős" sokktűrő képességét. Sőt, azt is megállapítja, hogy a magyar bankok fizetőképességének a fenntartása minden esetben biztosított. A PITEE szerint a PSZÁF önkényuralmi beidegződéseit jól mutatja, hogy nyilvánosan a bankrendszer stabilitását méltatja, titokban viszont államcsődöt vizionál.

Az Origo.hu azt írja, hogy a levél a Kúria által feltett devizahiteles kérdésekre született válaszként, és azért érdekes, mert eddig nem volt annak nyoma, hogy az egyre szaporodó bankellenes perekben bármilyen állami szerv megpróbált volna iránymutatást adni a Kúriának, vagy a független hazai igazságszolgáltatás bármelyik szervének. Mint írják, Szász Károly mostani levele nem tartalmaz nyílt utasítást arra vonatkozóan, hogy miként járjon el a Kúria vagy a bírók, de a bankpánik és az államcsőd felemlegetésével, valamint a bírói karra nehezedő felelősség taglalásával a PSZÁF véleményének mégiscsak az az üzenete, hogy jobb, ha a bíróság az össztársadalmi hatásokat is fontolóra veszi, amikor arról dönt, hogy az adott ügyben az adott adósnak egyébként igaza van-e, vagy sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Kásler Miklós elmondta, hogyan látja a nőket

Kásler Miklós elmondta, hogyan látja a nőket

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Ne féljünk megszegni a szabályokat!