szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megfelelő külső kockázati környezet esetén 3 százalék alá is csökkenhet a Magyar Nemzeti Bank alapkamata a mostani enyhítési ciklusban, de hosszabb távon az inflációs folyamatok kamatemelést tehetnek szükségessé – jósolták hétfőn londoni pénzügyi elemzők.

A Goldman Sachs alapeseti forgatókönyve 3 százalékig csökkenő MNB-alapkamattal, további 0,60 százalékpontnyi enyhítéssel számol – derül ki abból a prognózisból, amelyet a közép-európai hármak - Magyarország, Csehország, Lengyelország – makrokilátásairól állítottak össze befektetőknek.

Az elemzők ugyanakkor úgy vélik: az MNB 3 százaléknál alacsonyabb  szintre is csökkentheti az alapkamatot, ha a forintárfolyam és a külső finanszírozási kondíciók ezt megengedik. Erre mindenekelőtt erősebb és a piacon jobban rögzített, az amerikai kamatvárakozások változásaira kevésbé érzékeny forint esetén nyílhat lehetőség.

A Goldman Sachs londoni elemzői ugyanakkor közölték, hogy a három térségi ország körül a magyar jegybanki kamatpálya irányát tudják "a legkisebb meggyőződéssel" felvázolni, mivel a magyar pénzügypolitika esetében nagyon sok minden függ a globális kockázatvállalási hangulattól, a felzárkózó piaci befektetési eszközök keresletétől és a monetáris tanács kommunikációjától.

A GS szakértői szerint alapesetben az MNB fokozatos forintgyengülés mellett is sokáig képes lehet az alacsony alapkamat fenntartására, és arra, hogy csak 2014 negyedik vagy 2015 első negyedévében kezdjen hozzá a kamatemeléshez, amikor a gazdasági növekedés már stabilabb, és a közműdíj-csökkentések hatása már kiesett az inflációs számokból.

A Goldman Sachs elemzőinek saját becslése szerint a lakossági közműdíj-csökkentések a teljes kosárra számolt tizenkét havi magyarországi inflációt 2013 végéig hozzávetőleg 2,2 százalékponttal csökkentik, vagyis ezen hatások nélkül az inflációs ütem sokkal közelebb lenne az inflációs célhoz.

A ház londoni közgazdászai szerint az úgynevezett Taylor-szabály különböző alkalmazásai arra vallanak, hogy az MNB 2015 végéig 1,25-1,50 százalékponttal emelheti alapkamatát.

A Taylor-szabály ökonometriai levezetése azt mutatja meg, hogy az inflációs cél és a tényleges infláció, valamint a potenciális és a tényleges gazdasági növekedés ütemei közötti eltérések mértékének függvényében a nominális jegybanki kamat mekkora és milyen irányú módosítása lenne indokolt.

A Goldman Sachs az elemzéshez fűzött grafikus alapeseti prognózisában azt jósolja, hogy az MNB alapkamata az idei évet 3 százalékon zárja, 2015-re azonban 4,25 százalékra emelkedik vissza.

A londoni elemzői közösségben vegyes a magyar monetáris politika belátható időn belüli szigorítási esélyeinek megítélése.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben szintén úgy vélték, hogy 2014-ben indokolttá válhat a kamatemelés az MNB részéről, elsősorban a magyar gazdaság esetleg "meglepő" ütemű növekedése és a lejáró adóssághányad piaci finanszírozásához szükséges pozitív reálhozam fenntartása miatt.

A cég szakértői szerint az általuk várt monetáris szigorítási ciklus kezdetétől számítva egy- vagy kétéves távlatban 2-3 százalékpontos MNB-kamatemeléssel lehet számolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

A sereghajtók között van Magyarország a nemek közötti egyenlőség terén Európában

A sereghajtók között van Magyarország a nemek közötti egyenlőség terén Európában

Az örökifjú séf – recept

Az örökifjú séf – recept