szerző:
hvg.hu

Nagy-Britannia és a brit államkassza igen jól jár a bevándorlással és a londoni magyarokkal, ha valakinek valóban lenne oka panaszkodni, az talán Magyarország lehetne.

A válság felerősítette a külföldi-ellenességet a gazdag európai országokban, az igazság azonban az, hogy ezek az országok a bevándorlással jókora nyereséget érnek el. Két közgazdász – Christian Dustmann és Tommaso Frattini – a Nagy-Britanniába irányuló bevándorlást vizsgálta a költségvetési pozíció szempontjából, vagyis arra a kérdésre keresték a választ, hogy a brit államnak nettó módon pluszbevételt, avagy ráfizetést jelentenek-e a bevándorlók – írja a Pénzügyi Szemle Online blogja.

Az eredmény – nem meglepő módon – az, hogy mind az 1995-től, mind a 2000-től számított időszakban a teljes költségvetési hatás pozitív, vagyis a bevándorlók összességében többet fizettek be adók és járulékok formájában a brit államkasszába, mint amennyit a különböző juttatások útján kivettek onnan. A grafikonon az igazán érdekes a piros vonal, amely az Európai Unióból érkező bevándorlók költségvetési hatását mutatja. A kutatók kiszámolták, hogy a 2000-től induló időszakban ezek az érkezők összességében 34 százalékkal többet tettek be a brit államkasszába, mint amennyit kivettek onnan, vagyis a brit állam jókora nyereséget ért el rajtuk. Tekintettel arra, hogy a Magyarországról érkező munkavállalók is ebbe a "kategóriába" esnek, bátran kijelenthető – függetlenül attól, hogy országra lebontott statisztika nem áll rendelkezésre –, hogy a brit állam keresett a "londoni magyarokon", írja a blog.

A kutatók emellett még három érdekes megállapítást tettek. Először is, a bevándorlók megközelítőleg harmada diplomás, míg a briteknél, vagyis a helyieknél ez az arány "csak" 20 százalék körüli. A bevándorlók csupán negyede-ötöde alacsonyan képzett, vagy teljesen képzetlen. Másodsorban az érkezők többnyire fiatal gyermektelenek, akik karrierépítési, és nem szociális potyautasi szándékkal érkeznek. Az érkezők tehát a briteknél képzettebb, többnyire gyermektelen fiatalok, akik karriert szeretnének építeni, nem is csoda, hogy a nettó költségvetési hatás vastagon pozitív. Harmadszor ugyanakkor az látható, hogy a költségvetési hatás az idő előrehaladtával fokozatosan romlik. Ez azonban nem ad okot aggodalomra, az érkezők – akik között tehát kiemelkedő a diplomás fiatalok aránya – ugyanis az első években, évtizedeikben annyit fizetnek be az államkasszába, amennyit később már úgysem tudnak felélni. Arról nem is beszélve, hogy a bevándorlók egy jelentős része "idősebb korára" hazamegy, vagyis a szociális kiadások egy része akkor nem a brit államot, hanem az anyaországot terheli majd, írja a blog.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd