szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Esztergom polgármestere visszavonta a költségvetési rendeletet, melynek következtében befagyasztják a városnak járó állami normatívát – tudatta a Fidesz-frakció pénteken.

Tétényi Éva (független) esztergomi polgármester a képviselő-testület csütörtök esti ülésén ismét visszavonta a költségvetési rendeletet – közölte a testület többségét adó Fidesz–KDNP-frakció pénteken az MTI-vel. Steindl Balázs frakcióvezető közleménye szerint a döntés következtében befagyasztják az Esztergomnak járó állami normatívát.

Az idei állami támogatás teljes összege még nem ismert, a városnak 2013-ban csak december 16-án lett érvényes költségvetése, akkor a májustól decemberi tartó időszakra visszamenőleg 615 millió forintot kaptak az államtól.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint az előző ülésen Tétényi Éva "ultimátumként jelentette be", hogy ha a képviselő-testület nem járul hozzá, hogy alkalmanként nettó 1 millió forintos keretösszegig maga dönthessen az önkormányzat pénzének felhasználásáról, megakadályozza a költségvetés elfogadását.

Miután ezt a Fidesz–KDNP-frakció nem támogatta, a polgármester akkor is az előterjesztés visszavonásával akadályozta meg, hogy szavazni lehessen a költségvetésről – idézte fel a frakcióvezető.

Steindl Balázs közölte: a mostani ülésre olyan módosítást nyújtottak be, amelynek értelmében a város vezetője nem alkalmanként, hanem évente 1 millió forintig rendelkezhet szabadon a költségvetési forrásokkal, de ezt a polgármester nem fogadta el, és ismét visszavonta az előterjesztést.

Tétényi Éva az MTI-nek pénteken elmondta, az egymilliós keretösszegre napi városüzemeltetési feladatok miatt, a közmunkások foglakoztatása miatt van szükség, utólagos elszámolás mellett. Emlékeztetett arra: amíg nincs érvényes költségvetés, a korábbi év büdzséjének időarányos részével a polgármester gazdálkodhat, ahogy ez 2013-ban is történt.

Úgy fogalmazott: "Már csak öt- hat hónapot kell kihúzni, aztán felállhat egy normális testület egy normális polgármesterrel, aki lehetek én is, és rendeződhet a helyzet".

A polgármester elmondása szerint a csütörtöki ülésen elődje, Meggyes Tamás kijelentette, hogy a Fidesz–KDNP-frakció minden további nélkül megszavazhatná a tételenkénti egymilliós keretösszeget, mivel tavaly a városvezető érvényes költségvetés híján kilencmilliárd forinttal gazdálkodott önállóan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában

Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

A spanyol jezsuiták beismerték, hogy tagjaik 81 gyermeket bántalmaztak szexuálisan

A spanyol jezsuiták beismerték, hogy tagjaik 81 gyermeket bántalmaztak szexuálisan