szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Ki az a Csörgő György, aki egyszemélyben képes mozgásba hozni számos celebet, több tonna gabonát és cukrot? Aki egyszerre érdeklődik egy csodaló iránt és licitál az MTK-ra? Utánanéztünk, ki áll a fura ügyletekben utazó, a Frizbi főszerkesztőjét is csatasorba állító Russel Media mögött. Bónuszkérdés: milyen módszerekkel lehet megnevelni a "lusta" focistákat?

Másodrangú celebekkel és furcsa ígéretek köré szervezett rendezvényekkel terjeszkedik Magyarországon egy szlovákiai gyökerű cég. A hvg.hu-t korábban ketten is megkeresték, és panaszkodtak a Magyarországon bejegyzett Russel Media működésére, ezért megnéztük a cég egyik rendezvényét, ahol rengeteg furcsaságot tapasztaltunk, és a tulajdonosnak ezek nyomán feltett kérdésekre is meglepő válaszokat kaptunk.

Ráadásul a Russel Media a kreatív igazgatóját Hajdú Péter műsorából, a Frizbiből igazolta le: Végvári Tibor a TV2-n futó, az utóbbi időben sok bírálatot kapott műsor főszerkesztője. A 2012-ben indult, kommunikációs ügynökségként és marketingcégként tevékenykedő Russel Media egy szlovákiai hátterű, de offshore-ban végződő cégháló része. Bár jelenleg Csörgő Enikő az egyetlen tulajdonos a cégben, korábban része volt a társaságban bátyjának, Csörgő Györgynek is, aki édesapjával befolyásos vállalkozó Szlovákiában, és tulajdonosa a szlovák negyedosztályban játszó Bős focicsapatának.

Overdose tesója

A Russel név alatt futó csoportnak nemcsak Magyarországon vannak meglepő húzásai, Csörgő György gyakori szereplője a szlovákiai magyar sajtónak, de feltűnt már az ottani bulvármédiában is. Ezekből a cikkekből az is kiderül, hogy a Csörgő-családnak szerteágazó kapcsolatai vannak a szlovákiai politikai életben is, befolyásos famíliáról van szó.

A Russel Media magyarországi székhelye Budapesten
©

Talán a legismertebb ügye a Magyarországon is nagy becsben tartott versenyló, Overdose – melynek sikereit még a New York Times is megénekelte – testvéréhez kapcsolódik. Az Opium Bullet nevű lóra a tavaly áprilisi newmarketi árverésen Overdose résztulajdonosa (merthogy a teljes árat, a 200 milliót egykor a magyar gazdasági elit dobta össze), Mikóczy Zoltán licitált. Mikóczy a pozsonyi Új Szó beszámolója szerint a dubaji Maktoum sejk és a szaúdi Abdullah herceg képviselőivel versenyzett, végül – átszámolva – több mint 75 millió forintért lett az övé a kétéves csődör.

Ahogy Overdose megvásárlásakor, úgy most sem volt meg Mikóczynak a vásárláshoz szükséges tőke, ezért – ahogy az Új Szónak elmesélte – partnert keresett és talált ifjabb Csörgő személyében. Ám a lótulajdonos azt állította a pozsonyi napilapnak, Csörgő az utolsó pillanatban kiugrott az ügyletből, így arra kényszerült, hogy más befektetőt szerezzen. „A társammal kötött szóbeli megállapodásnak megfelelően kiutaztam az árverésre, és megvettem a lovat. (…) Végérvényesen nem mondta ki, hogy nem, de a megbeszélt időpontokat nem tartja, a telefonokat nem veszi…” – mondta Mikóczky a napilapnak. Pár héttel később már úgy nyilatkozott, „a vállalkozása terhére” oldotta meg a helyzetet, a ló pedig megérkezett Szlovákiába.

Csörgő ugyanakkor azt állította, minden olyan információ, amely arról szól, hogy ő beszáll az ügyletbe téves volt, Mikóczky előre szaladt, a Csörgő-családnak semmi köze a lóhoz.

„Engem ez egyáltalán nem érdekel”

Szintén sokat szerepelt a szlovákiai sajtóban Csörgő a bősi focicsapat miatt is. Többek között a Blikk is foglalkozott vele, hogy a bundaügyben érintett magyar futballisták külföldre mentek. A kötelességszegéssel gyanúsított P. Szabolcs a német negyedosztályú Eintracht Trierhez igazolt, N. Norbert és T. Zoltán viszont a bősi együtteshez szegődött.

Csörgő a Nemzeti Sportnak tavaly augusztusban azt mondta, számított rá, hogy Magyarországon „nagy visszhangja lesz” az ügynek, de - mint fogalmazott - „engem ez egyáltalán nem érdekel”. Csörgő szerint amíg a bíróság ki nem mondja, hogy bűnösök, addig megilleti őket az ártatlanság védelme.

Szeretik a focit
©

Ám két hónappal később már szedhették a sátorfájukat: a kirúgásuk oka az volt, hogy a csapat többször is veszített. Pedig Csörgő korábban leigazolta a ZTE-nél is megfordult edzőt, Preisinger Sándort, akit rövid időn belül szintén lapátra tettek. Az ügyről Preisinger be is számolt a Nemzeti Sportnak arról mesélve, hogy nagyon furcsa viszonyokat tapasztalt Bősön.

Egy vereség után például a tulajdonos „a csapatra záratta az öltözőt, s kilencven percig senki sem mozdulhatott”. Utána az edző szerint „az ott maradó szurkolók előtt” a lelátón „megszégyenítő módon” közölte velük a menesztést. Preisinger szerint a tulajdonos és édesapja gyakran járt le az öltözőbe, ahol „keresetlen stílusban, a magyar nyelv lehetőségeit e téren tökéletesen kihasználva szóltak a keret tagjaihoz” – írta a Nemzeti Sport. A cikket jegyző újságíró, Vajda György a hvg.hu-nak azt mondta, amint foglalkozni kezdett a témával, máris jelezte neki a bősi együttes tulajdonosa, ha bármit leír, perelni fog (végül nem tette meg). Amikor a magyarországi Russel Media ügyeivel foglalkoztunk, Csörgő Enikő szintén így reagált.

Miközben leigazolta a focistákat és Preisingert, Csörgő ajánlatott tett az MTK-ra, ahol többek között feltételül szabta Garami József edző menesztését. Végül az ügylet nem jött össze, az MTK – máig ismeretlen okok miatt – nem fogadta el az ajánlatát, mint Csörgő a Nemzeti Sportnak elárulta: "szemléletmódbeli különbségek" voltak köztük, ő "egy kemény ember"

Miniszterekkel is üzletel

A Csörgő-család – a cégcsoport honlapja szerint – gabona-, olaj- és cukorkereskedelemből gazdagodott meg, több kelet-európai ország között mozgatja az árut. A fő cég, a Russel Export-Import s. r. l., de van egy fuvarozóvállalkozás is a portfolióban, a Russel Trans, illetve egy raktárak és mezőgazdasági objektumok építésével foglalkozó Russel Stav is. A fő cégnél a honlapon szereplő bemutatkozás szerint „a 2008-ban elért 1 millió eurós forgalom 2012-re 72 millió eurósra” (közel 21 milliárd forintra) növekedett.

Pavol Rusko - az üzlet, az üzlet
©

A szlovákiai igazságügyi minisztérium cégnyilvántartása szerint mind a Russel Export-Import, mind a Russel Stav mögött egy olyan cég áll, amely egy közép-amerikai adóparadicsomban, Belize-ben van bejegyezve. Csörgő György szerepet vállal a Russel Agriculture nevű részvénytársaságban is, melyet Miroslav Jurena vezet, aki korábban Vladimír Meciar pártjának agrárminisztere volt. Jurena 2007-ben keveredett egy földbotrányba, miután a felügyelete alá tartozó Szlovákia Földalap értékes földeket juttatott aprópénzért Meciar baráti köréhez tartozó vállalkozókhoz.

Csörgő egyébként üzletelt egy másik miniszterrel, Pavol Ruskoval is. Ezt ő maga mesélte el a Plus 7 nevű, főleg bulvárhíreket közlő, szlovák nyelvű hetilapnak. Csörgő még 2012-ben beszélt arról, hogy kapcsolatban állt Ruskoval, aki 2003 és 2005 között volt gazdasági miniszter. Őt később azzal gyanúsították, hogy még miniszterként – tehát évekkel korábban – egy hibás tanulmány alapján értékesített erőművel 42 millió euróval károsította meg Szlovákiát.

Végül Rusko elleni nyomozást a korrupció ellen eljáró Speciális Ügyészség 2012 márciusában megszüntette. Csörgő szerint egy cég, amely Rusko érdekeltségébe tartozott, 20 ezer euróval tartozott neki, miután mindketten a cukorüzletben utaztak. Rusko a Plus 7-nek tagadta, hogy tartozna neki, ám a szlovákiai magyar vállalkozó sms-eket mutatott be a lapnak, melyekben a volt miniszter állítólag elismerte a tartozásait. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Itthon

A Frizbi-főszerkesztő esete az elszúrt rapid randival

Ez egy hamisítatlan kelet-európai történet. Vannak benne másodvonalbeli celebek, szürreális estélyek, csipetnyi politika, offshore, foci és a Rejtő-hős Fülig Jimmyt idéző levelezés. A szereplőket nem a képzelet szülte, bármilyen hasonlóság létező személyekkel nem a véletlen műve.