szerző:
M. László Ferenc

Ki az a Csörgő György, aki egyszemélyben képes mozgásba hozni számos celebet, több tonna gabonát és cukrot? Aki egyszerre érdeklődik egy csodaló iránt és licitál az MTK-ra? Utánanéztünk, ki áll a fura ügyletekben utazó, a Frizbi főszerkesztőjét is csatasorba állító Russel Media mögött. Bónuszkérdés: milyen módszerekkel lehet megnevelni a "lusta" focistákat?

Másodrangú celebekkel és furcsa ígéretek köré szervezett rendezvényekkel terjeszkedik Magyarországon egy szlovákiai gyökerű cég. A hvg.hu-t korábban ketten is megkeresték, és panaszkodtak a Magyarországon bejegyzett Russel Media működésére, ezért megnéztük a cég egyik rendezvényét, ahol rengeteg furcsaságot tapasztaltunk, és a tulajdonosnak ezek nyomán feltett kérdésekre is meglepő válaszokat kaptunk.

Ráadásul a Russel Media a kreatív igazgatóját Hajdú Péter műsorából, a Frizbiből igazolta le: Végvári Tibor a TV2-n futó, az utóbbi időben sok bírálatot kapott műsor főszerkesztője. A 2012-ben indult, kommunikációs ügynökségként és marketingcégként tevékenykedő Russel Media egy szlovákiai hátterű, de offshore-ban végződő cégháló része. Bár jelenleg Csörgő Enikő az egyetlen tulajdonos a cégben, korábban része volt a társaságban bátyjának, Csörgő Györgynek is, aki édesapjával befolyásos vállalkozó Szlovákiában, és tulajdonosa a szlovák negyedosztályban játszó Bős focicsapatának.

Overdose tesója

A Russel név alatt futó csoportnak nemcsak Magyarországon vannak meglepő húzásai, Csörgő György gyakori szereplője a szlovákiai magyar sajtónak, de feltűnt már az ottani bulvármédiában is. Ezekből a cikkekből az is kiderül, hogy a Csörgő-családnak szerteágazó kapcsolatai vannak a szlovákiai politikai életben is, befolyásos famíliáról van szó.

A Russel Media magyarországi székhelye Budapesten
©

Talán a legismertebb ügye a Magyarországon is nagy becsben tartott versenyló, Overdose – melynek sikereit még a New York Times is megénekelte – testvéréhez kapcsolódik. Az Opium Bullet nevű lóra a tavaly áprilisi newmarketi árverésen Overdose résztulajdonosa (merthogy a teljes árat, a 200 milliót egykor a magyar gazdasági elit dobta össze), Mikóczy Zoltán licitált. Mikóczy a pozsonyi Új Szó beszámolója szerint a dubaji Maktoum sejk és a szaúdi Abdullah herceg képviselőivel versenyzett, végül – átszámolva – több mint 75 millió forintért lett az övé a kétéves csődör.

Ahogy Overdose megvásárlásakor, úgy most sem volt meg Mikóczynak a vásárláshoz szükséges tőke, ezért – ahogy az Új Szónak elmesélte – partnert keresett és talált ifjabb Csörgő személyében. Ám a lótulajdonos azt állította a pozsonyi napilapnak, Csörgő az utolsó pillanatban kiugrott az ügyletből, így arra kényszerült, hogy más befektetőt szerezzen. „A társammal kötött szóbeli megállapodásnak megfelelően kiutaztam az árverésre, és megvettem a lovat. (…) Végérvényesen nem mondta ki, hogy nem, de a megbeszélt időpontokat nem tartja, a telefonokat nem veszi…” – mondta Mikóczky a napilapnak. Pár héttel később már úgy nyilatkozott, „a vállalkozása terhére” oldotta meg a helyzetet, a ló pedig megérkezett Szlovákiába.

Csörgő ugyanakkor azt állította, minden olyan információ, amely arról szól, hogy ő beszáll az ügyletbe téves volt, Mikóczky előre szaladt, a Csörgő-családnak semmi köze a lóhoz.

„Engem ez egyáltalán nem érdekel”

Szintén sokat szerepelt a szlovákiai sajtóban Csörgő a bősi focicsapat miatt is. Többek között a Blikk is foglalkozott vele, hogy a bundaügyben érintett magyar futballisták külföldre mentek. A kötelességszegéssel gyanúsított P. Szabolcs a német negyedosztályú Eintracht Trierhez igazolt, N. Norbert és T. Zoltán viszont a bősi együtteshez szegődött.

Csörgő a Nemzeti Sportnak tavaly augusztusban azt mondta, számított rá, hogy Magyarországon „nagy visszhangja lesz” az ügynek, de - mint fogalmazott - „engem ez egyáltalán nem érdekel”. Csörgő szerint amíg a bíróság ki nem mondja, hogy bűnösök, addig megilleti őket az ártatlanság védelme.

Szeretik a focit
©

Ám két hónappal később már szedhették a sátorfájukat: a kirúgásuk oka az volt, hogy a csapat többször is veszített. Pedig Csörgő korábban leigazolta a ZTE-nél is megfordult edzőt, Preisinger Sándort, akit rövid időn belül szintén lapátra tettek. Az ügyről Preisinger be is számolt a Nemzeti Sportnak arról mesélve, hogy nagyon furcsa viszonyokat tapasztalt Bősön.

Egy vereség után például a tulajdonos „a csapatra záratta az öltözőt, s kilencven percig senki sem mozdulhatott”. Utána az edző szerint „az ott maradó szurkolók előtt” a lelátón „megszégyenítő módon” közölte velük a menesztést. Preisinger szerint a tulajdonos és édesapja gyakran járt le az öltözőbe, ahol „keresetlen stílusban, a magyar nyelv lehetőségeit e téren tökéletesen kihasználva szóltak a keret tagjaihoz” – írta a Nemzeti Sport. A cikket jegyző újságíró, Vajda György a hvg.hu-nak azt mondta, amint foglalkozni kezdett a témával, máris jelezte neki a bősi együttes tulajdonosa, ha bármit leír, perelni fog (végül nem tette meg). Amikor a magyarországi Russel Media ügyeivel foglalkoztunk, Csörgő Enikő szintén így reagált.

Miközben leigazolta a focistákat és Preisingert, Csörgő ajánlatott tett az MTK-ra, ahol többek között feltételül szabta Garami József edző menesztését. Végül az ügylet nem jött össze, az MTK – máig ismeretlen okok miatt – nem fogadta el az ajánlatát, mint Csörgő a Nemzeti Sportnak elárulta: "szemléletmódbeli különbségek" voltak köztük, ő "egy kemény ember"

Miniszterekkel is üzletel

A Csörgő-család – a cégcsoport honlapja szerint – gabona-, olaj- és cukorkereskedelemből gazdagodott meg, több kelet-európai ország között mozgatja az árut. A fő cég, a Russel Export-Import s. r. l., de van egy fuvarozóvállalkozás is a portfolióban, a Russel Trans, illetve egy raktárak és mezőgazdasági objektumok építésével foglalkozó Russel Stav is. A fő cégnél a honlapon szereplő bemutatkozás szerint „a 2008-ban elért 1 millió eurós forgalom 2012-re 72 millió eurósra” (közel 21 milliárd forintra) növekedett.

Pavol Rusko - az üzlet, az üzlet
©

A szlovákiai igazságügyi minisztérium cégnyilvántartása szerint mind a Russel Export-Import, mind a Russel Stav mögött egy olyan cég áll, amely egy közép-amerikai adóparadicsomban, Belize-ben van bejegyezve. Csörgő György szerepet vállal a Russel Agriculture nevű részvénytársaságban is, melyet Miroslav Jurena vezet, aki korábban Vladimír Meciar pártjának agrárminisztere volt. Jurena 2007-ben keveredett egy földbotrányba, miután a felügyelete alá tartozó Szlovákia Földalap értékes földeket juttatott aprópénzért Meciar baráti köréhez tartozó vállalkozókhoz.

Csörgő egyébként üzletelt egy másik miniszterrel, Pavol Ruskoval is. Ezt ő maga mesélte el a Plus 7 nevű, főleg bulvárhíreket közlő, szlovák nyelvű hetilapnak. Csörgő még 2012-ben beszélt arról, hogy kapcsolatban állt Ruskoval, aki 2003 és 2005 között volt gazdasági miniszter. Őt később azzal gyanúsították, hogy még miniszterként – tehát évekkel korábban – egy hibás tanulmány alapján értékesített erőművel 42 millió euróval károsította meg Szlovákiát.

Végül Rusko elleni nyomozást a korrupció ellen eljáró Speciális Ügyészség 2012 márciusában megszüntette. Csörgő szerint egy cég, amely Rusko érdekeltségébe tartozott, 20 ezer euróval tartozott neki, miután mindketten a cukorüzletben utaztak. Rusko a Plus 7-nek tagadta, hogy tartozna neki, ám a szlovákiai magyar vállalkozó sms-eket mutatott be a lapnak, melyekben a volt miniszter állítólag elismerte a tartozásait. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
M. László Ferenc Itthon

A Frizbi-főszerkesztő esete az elszúrt rapid randival

Ez egy hamisítatlan kelet-európai történet. Vannak benne másodvonalbeli celebek, szürreális estélyek, csipetnyi politika, offshore, foci és a Rejtő-hős Fülig Jimmyt idéző levelezés. A szereplőket nem a képzelet szülte, bármilyen hasonlóság létező személyekkel nem a véletlen műve.

Krasznahorkai regényét is jelölték az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

Krasznahorkai regényét is jelölték az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

Ez volt az NDK, a Patyomkin-ország, amelyből lakóinak 1989-ben végképp elegük lett

Ez volt az NDK, a Patyomkin-ország, amelyből lakóinak 1989-ben végképp elegük lett

A G-nap előtt Simicska Közgépe elég népszerű volt Lázár János városában

A G-nap előtt Simicska Közgépe elég népszerű volt Lázár János városában

Furcsa jelenség: miért akarja velünk bekapcsoltatni a Facebook a Bluetooth-t?

Furcsa jelenség: miért akarja velünk bekapcsoltatni a Facebook a Bluetooth-t?

Fenyegetésben a Fidesz több oktávot fed le, mint a néhai Zámbó Jimmy

Fenyegetésben a Fidesz több oktávot fed le, mint a néhai Zámbó Jimmy

Egymilliárd forintból építenek kerékpárutat Győr és a Balaton között

Egymilliárd forintból építenek kerékpárutat Győr és a Balaton között