szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Júniusban tárgyalhatja a Kúria Kásler Árpád árfolyamréssel kapcsolatos ügyét, amelynek iratait a legfőbb bíróság most kapta vissza az Európai Bíróságtól. A Kásler-ügy eldöntése után a Kúria várhatóan átfogóan is megvizsgálja az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés témakörét.

Visszakapta a Kúria az Európai Bíróságtól a Kásler-ügy iratait, a magyar ítélkező fórum így – a luxembourgi iránymutatások alapján – folytathatja a másfél éve felfüggesztett polgári eljárást – írta a pénteki Magyar Nemzet.

A tárgyalást a Kúria várhatóan júniusra tűzi ki. 

A folytatódó eljárásban a Kúriának azt a kérdést kell eldöntenie, hogy tisztességtelen-e az árfolyamrés. Ha igen, van-e olyan törvényi szabály, amely a tisztességtelen szerződési rendelkezés helyébe léphet. A Magyar Nemzet szerint a Kúria jelezte: arra az Európai Bíróság ítélete szerint nincs lehetőség, hogy maga a bíróság módosítsa a tisztességtelennek talált szerződési rendelkezéseket.

©

Az ügy előzménye az volt, hogy Kásler Árpád és felesége 2008 májusában 14 millió forint svájci frank alapú jelzáloghitelt vett fel az OTP Jelzálogbanktól. A megállapodás azt tartalmazta, hogy a 25 év futamidejű kölcsönt a pénzintézet devizavételi árfolyamon, forintban folyósítja, s az adósoknak a havi részleteket eladási árfolyamon kell törleszteniük. A Békés Megyei Bíróság első fokon 2011 decemberében semmissé nyilvánította az árfolyamréssel összefüggő kikötést. A Szegedi Ítélőtábla ezt 2012 áprilisában helybenhagyta, mert szerinte egyazon ügyben nem lehet kétféle árfolyamot alkalmazni. 

A Kásler-ügy eldöntése után a Kúria várhatóan átfogóan is megvizsgálja az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés témakörét, és ebben a két kérdésben kiegészíti a devizaügyekről tavaly decemberben meghozott jogegységi határozatát. Az Országgyűlés ezután tud dönteni arról, hogyan rendezhető a sok családot érintő probléma – írta a Magyar Nemzet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!