szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gallup közvélemény-kutató OECD-tagországokat érintő kutatása szerint szerint a szervezet tagjai körében növekszik azon emberek aránya, akik nem tudnak megfelelő mennyiségű élelmiszert vásárolni családjuknak. Az arány Magyarországon igencsak elkeserítő: a gyerekkel rendelkező családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. A helyzet ráadásul 2007 óta rendkívüli mértékben romlott hazánkban a kutatás szerint.

Az OECD-tagországait a világ tehetősebb államainak szokás tartani gazdasági fejlettség tekintetében, ám vannak olyan mutatók, melyek alapján a szervezet egyes országai talán a Közel-Kelet, illetve Afrika mutatóit hozzák. A Gallup közvélemény-kutató az OECD-tagállamaira vonatkozóan készített felmérést a szegénységgel kapcsolatban, az adatok a 2013-as állapotokat tükrözik.

A kutatás arra kereste a választ, hogy a különböző családokban mekkora problémát okoz az, hogy az utóbbi egy évben nem tudták megvenni a szükséges élelmiszert (telefonos, illetve személyes megkérdezéssel mérték ezt). A gyerekkel nem rendelkező családokban ez az arány a 34 OECD-tagországban átlagban 15 százalék volt, ez 1 százalékos emelkedést jelent 2012-höz képest, 2007-hez viszonyítva ugyanakkor 5 százalékos növekedés. A gyerekes családoknál (15 éven aluli gyerekkel rendelkezőknél) 1 százalékos javulás volt 2013-ban az egy évvel korábbiakhoz képest, most 21 százalékon áll a mutató. 2007-ben ugyanakkor még 15 százaléknál állt a mérce, vagyis itt is jelentős romlásról beszélhetünk.

A Gallup az adatokat ismertetve megjegyzi, hogy míg a volt szovjet tagköztársaságok, illetve Ázsia jelentős területein 2007 óta komoly javulás volt a tekintetben, hogy az emberek meg tudják-e venni maguknak a szükséges élelmiszert, addig a 2008-ban bedurvuló gazdasági válság sok OECD-tagállamban rendkívüli hatásokkal járt.

A közvélemény-kutató cég kiemelte, hogy a legrosszabbul teljesítő 10 ország között döntően az OECD-tagállamok szegényebb országai találhatóak. Törökországban a gyerekes családok felénél fordult elő az utóbbi 1 évben, hogy nem tudták megvenni a család számára szükséges ennivaló, ezután viszont rögtön Magyarország következik 47 százalékkal. A rendkívül durva gazdasági válságot átélő Görögországban ez az arány 28 százalék, míg a válságból már a kikecmergés útján megindult, de még mindig borzasztó munkanélküliségi mutatókat produkáló Spanyolországban csak 18 százalék.

A bal oldali oszlopban a gyerekesek, a jobb oldaliban a gyermektelen családok eredményei láthatóak
©

A gyerekkel nem rendelkező családok esetében is hasonló a sorrend: itt is a törökök állnak az élen 40 százalékkal, őket követik a magyarok 35, majd a mexikóiak 30 százalékkal. A görögöknél ez az arány 26 százalék.

A Gallup a statisztikák ismertetésénél kiemeli, hogy 2007 óta több országban is komoly mértékben romlott ez a mutató. A magyarországi gyerekes családoknál 32 százalékpontos volt a növekedés az utóbbi 6 évben, ennél nagyobb ugrást egyik másik tagállam sem tudott produkálni. A több száz milliárd euróval kisegített görögöknél, ezt az országot szokás felhozni a gazdasági válság által leginkább sújtott államként, 20 százalékpontos volt a növekedés 2007 óta.

Nem a semmiből jöttek a mostani adatok
Az OECD saját, 2011-2012-re vonatkozó statisztikából már látni lehetett, hogy megduplázódott azok aránya Magyarországon, akik nem tudják megvenni maguknak a szükséges élelmiszert. A gyerekeknél sem jó a helyzet, az UNICEF felmérése szerint a magyar gyermekek tizede él mélyszegénységben, számuk elérheti a 180 ezer főt.

A Gallup kutatói emellett kiemelik, hogy bár az Egyesült Államok a világ leghatalmasabb és gazdaságilag legerősebb állama, mégis a görög vagy portugál mutatókhoz közeli értékeket produkál a fent említett kérdésben mind a gyerekes, mind a gyerekkel nem rendelkező családok körében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!