szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kúria kezében van döntés, ami akár mindent, visszamenőleg újraírhat a devizahitelezésben. Három tét van a kalapban; több mint kétezer milliárd forint is vándorolhat, de akár csak 35 milliárd visszafizetése is lehet a legfelső bírói testület döntésének következménye. A Portfolio.hu kimaxolta a lehetőségeket.

Három alapvető kérdés van Portfolio.hu szerint a devizahiteles ügyben, melyek miatt óriási a bizonytalanság. Dél után azonban mindhárom kérdésre válasz születhet.

Az első kérdés, hogy törvénytelen volt-e bankok részéről az árfolyamkockázatok ügyfelekre hárítása? A gazdasági portál szerint e kérdésben egy "igen" a Kúria részéről pikpakk 2166 milliárd forintot mozgatna meg a bankoktól az ügyfelek felé.

A második kérdés, hogy  törvénytelenek voltak-e az egyoldalú kamatváltoztatások. Az "igen" választ közepes valószínűséggel jósolják, ez visszamenőleg 312 milliárd forint veszteséget jelentene a bankoknak.

Kásler Árpád perében hozott döntés hivatkozási ponttá válhat
©

A harmadik kérdés, amire a Kúria ma válszt adhat, hogy törvénytelen volt-e az árfolyamrés alkalmazása? Ez közel 96 milliárd forintos kérdés, és a Kásler-perben hozott ítéletre hivatkozva az "igen" válasznak elég nagy a valószínűsége.

Ugyanakkor ezek a tételek a gazdasűgi ügyekben általánosságban használt, 5 éves elévülési időt is bekalkulálva, 2154 milliárd; 312 milliárd, illetve 35 milliárd forintos kérdésekre redukálódnak. Feltéve, hogy a Kúria mai döntését a kormány a lakossági devizahitek nagy tömegére teszi irányadóvá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"

Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson