szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen 9,6 GW teljesítményre lesz képes az a nyolc reaktor, amit a hétfőn, Bécsben megkötött dél-afrikai és orosz kormányközi megállapodás szentesített. Az oroszok a helyi vállalatoknak adott munkák és a 10 milliárd dolláros megrendelés kártyáját is kijátszották.

Összesen nyolc reaktor építéséről van szó, mintegy 9,6 GW összteljesítménnyel. A megállapodás, amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 58. közgyűlése alkalmából Bécsben írt alá Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója és Tina Joemat-Pettersson dél-afrikai energetikai miniszter a közös atomerőmű építése mellett többfunkciós kutatóreaktor létesítését, illetve dél-afrikai szakemberek képzését is lehetővé teszi orosz egyetemeken.

Szergej Kirijenko elmondta, hogy az atomerőművi berendezések jelentős hányadát helyben gyártják majd és a helyi beszállítók részt vehetnek később a Roszatom más, harmadik országbeli projektjeiben is. A Roszatom vezérigazgatója szerint világszínvonalú atomenergetikai klaszterhez segíti hozzá az orosz vállalat Dél-Afrikát, amely magában foglalja a tervezésben és a gyártásban való részvételt is, ami a harmadik országok piacán való közös megjelenést is lehetővé teszi. Első lépésként több ezer munkahely teremtéséről, illetve a helyi vállalatok számára 10 milliárd dollárt elérő megrendelésekről van szó – hangsúlyozta a Roszatom első embere.

Az orosz atomerőmű építési láz Dél-Afrikát is elérte (a kép illusztráció)
©

Tina Joemat-Pettersson dél-afrikai energetikai miniszter az aláírás után arról beszélt, hogy az atomenergetikai együttműködés jelentősen hozzájárulhat a dél-afrikai gazdaság fejlődéséhez és lehetővé teszi mintegy 9,6 GW korszerű és biztonságos erőművi kapacitás beépítését. Az egyezség a technológia és az ipari infrastruktúra mellett hozzáférést biztosít a fejlesztéshez szükséges pénzügyi eszközökhöz is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban

Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban