szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már másodszor játssza el az Orbán-kormány, hogy Bokros-csomag méretű megszorítást ver keresztül. Az első kudarcát mi sem jelzi jobban, mint hogy belengették a másodikat. Jelentősen csökkentené a kormány az államháztartás kiadási oldalát. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy keddi konferencián elmondta, a GDP-hez mért rátát 45 százalékra vinnék le, emellett folyamatosan mérsékelni kell az év végi államadósságot. A kormány ugyanakkor már 2011-ben is azt ígérte, hogy egy év alatt leviszik erre a szintre ezt a mutatót, és a legfrissebb konvergenciaprogramban is az szerepel, hogy 2017-re érnénk el ezt az értéket. A miniszter tehát új dolgot nem mondott, viszont ez a bejelentés is azt jelzi, komoly átalakításokra készülhet a kormány. Minden más titok.

Komoly mértékben csökkentené az államháztartás kiadási oldalát a kormány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság keddi konferenciáján a kormány előtt álló fő gazdaságpolitikai teendők között említette azt is, hogy az államháztartás kiadási oldalát fokozatosan csökkenteni kell, a GDP 45 százalékára, szűkíteni kell az újraelosztás mértékét. A miniszter emellett még arról is beszélt, hogy mérsékelni kell az év végi államadósságot.

A kormány már nem most ígéri először, hogy csökkenti az újraelosztási rátát, mely az idei évben a kormányzat előrejelzése szerint meghaladhatja az 50 százalékot, ezzel pedig a régiós országok mutatói felett vagyunk. A 2011-es Széll Kálmán-tervben, illetve a Brüsszelnek ez alapján benyújtott konvergenciaprogramban azt ígérte az EU-nak a kormány, hogy egy év alatt végrehajtanak ekkora vágást, a kiadási oldalt a GDP 49,7 százalékáról 44,1 százalékra viszik le, a mutató pedig 2015-re eléri a 40 százalékos értéket.

A hetedik pont a lényeg: 2011-ben egy év alatt ígértek akkora vágást, mint most
©

Az idén áprilisban a 2014-2017 közötti évekre az Európai Bizottságnak (EB) benyújtott konvergenciaprogramban már az szerepel, hogy a kiadások csak 2017-re mennek le a GDP 44,8 százalékára, ráadásul az idei évi kiadási ráta növekedést is mutat a tavalyi mutatóról (49,8-ról 50,1 százalékra).

Az látszik, hogy a kormány korábban már tett ígéretet arra, hogy leviszik ezt a rátát, Varga Mihály pedig nem is mondott most újat előadásában, ám a kiadási oldalra történő ismételt rávilágítás most azért is kaphatott figyelmet, mivel egyre több jel mutat arra, ahogy ezt a hvg.hu is megírta a héten, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már alig várja, hogy véget érjen a választási szezon, és a kormány nekifoghasson több terület átalakításának is. Különösen az egészségügy, oktatás és a közigazgatás szerepelhet a tányéron, a fő csapásirány pedig az lehet, hogyan is lehet úgy átalakítani ezeket a rendszereket, hogy "csökkenteni lehessen az államból élők arányát", emellett viszont a modernizálás is a célkeresztben szerepel.

Az ugyanakkor egyelőre nem látszik, hogy a mostani – a piacoknak minden bizonnyal tetsző – ígéretek megvalósulására mennyivel nagyobb az esély most, mint két-három éve. Bár Orbán az újraválasztással újra nagy felhatalmazást kapott, ám kérdés, hogy mennyire lehet megbízni azokban a kormányzati ígéretekben, melyeket már 2011-ben bejelentettek, ám semmi nem lett belőlük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól

Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól

Dél-afrikai tudósok szerint is fertőzőbb az új vírusvariáns az eredeti változatnál

Dél-afrikai tudósok szerint is fertőzőbb az új vírusvariáns az eredeti változatnál

Közösségimédia-guruval erősít Mészáros volt médiacége

Közösségimédia-guruval erősít Mészáros volt médiacége