szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elhízás a költségvetésnek és a betegeknek is sokba kerül – írta egy tanulmány alapján a Világgazdaság.

Az elhízott vagy túlsúlyos betegek ellátásának költsége eléri a 207 milliárd forintot, ami az egészségbiztosítás teljes kiadásának 11,6 százaléka, a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százaléka – ismerteti a VG Iski Gabriella, a Debreceni Egyetem munkatársa és Rurik Imre professzor tanulmányát.

A beszámoló szerint ezt tetézi, hogy a betegek saját hozzájárulása a kezeléshez is mintegy 22 milliárd forint.

A tényleges költség a szakértők szerint még ennél is magasabb, mert az elhízottak nagyobb arányban szenvednek egyéb betegségekben, például szív és érrendszeri, illetve mozgásszervi megbetegedésektől is. Ezzel együtt a költség már elérheti a 300 milliárd forintot, az egészségügyi közkiadások 15-18 százalékát, a GDP 1 százalékát.

Korábban a felmérések ennél jóval alacsonyabb arányokat mutattak ki ezekre a kiadásokra – olvasható a gazdasági napilapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Orbán Viktort beoltották

Orbán Viktort beoltották

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő