szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sorra mondanak le tisztségeikről a madridi hitelkártya-botrány érintettjei, akik között két volt miniszter, több más politikus és egy szakszervezeti vezető is van – számolt be a spanyol sajtó pénteken. Csütörtökön derült ki, hogy több mint tizenötmillió eurót vertek el a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Caja Madrid pénzéből tíz éven át a pénzintézet vezetői, igazgatók és tanácsadók.

Az El País című napilap nyilvánosságra hozta a 86 érintett ember névsorát, akik között szerepel Rodrigo Rato egykori gazdasági miniszter és Virgilio Zapatero volt parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter is.

A listán 27 olyan név olvasható, akik a kormányzó néppárt képviseletében láttak el tanácsadói feladatokat a bankban, 11-en a szocialista párt, 5-en pedig az egyesült baloldal nevű párt szakértői voltak.

A két legnagyobb spanyol szakszervezetnek összesen 11 tanácsadója érintett a botrányban, köztük két vezető is, akik a lista megjelenése után pénteken beadták lemondásukat. Rodolfo Benito, a legnagyobb spanyol érdekképviselet, a Munkásbizottságok nevű szakszervezet vezetőségének volt a tagja, José Ricardo Martínez pedig a Spanyol Munkások Általános Szövetségének a főtitkára.

Lemondott tisztségéről José María Buenaventura, a spanyol pénzügyminisztérium egyik államtitkári kabinetjének igazgatója, és Ángel Gómez del Pulgar, aki a madridi szocialista párt egyik vezetője volt.

Az ügyről nyilatkozó spanyol gazdasági miniszter gyomorforgatónak nevezte a történteket, de szerinte egyedi esetről van szó, nem pedig egy általános jelenségről, amely más pénzügyi vállalatokat is érinthet. A bíróságnak kell megállapítania, hogy mi történt – mondta a tárcavezető.

A spanyol korrupció elleni ügyészségtől származó információk szerint a visszaélést úgy követték el, hogy fizetéskor a nyilvántartásban nem szereplő hitelkártyákat használtak, amelyek egy létező bankszámlához kapcsolódtak. A banki könyvelésben pedig utólag, kézzel írták át a magánkiadásokról szóló tételeket. Az ügyleteknek az vetett véget, hogy a bankot 2012-ben államosították, és ma Bankía néven működik.

Tíz év alatt több mint tizenötmillió eurót költöttek el így. Éttermekben 3 millió eurót, utazásra 1,5 millió eurót, hotelekre 800 ezer eurót, ruhákra 700 ezer eurót fizettek ki.

A spanyol központi büntetőbíróság, az Audiencia Nacional vizsgálatot folytat az ügyben. Az érintettek közül többen is állítják: úgy tudták, hogy törvényes, amit csinálnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!