szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendőrök és revizorok szállták meg a VIII. kerületi Ganz-telepet. Ez az egyik legfontosabb távol-keleti kereskedelmi központ Magyarországon.

Rendőrök és NAV-osok lepték el a Kőbányai úti Ganz-telepet – írja a 444.hu. Állítólag senkit sem engednek se ki, se be. A portálnak a hatóság nem adott tájékoztatást.

A VIII. kerületi Ganz-telep az egyik legfontosabb távol-keleti nagykereskedelmi központ Magyarországon, a másik a Monori Center a X. kerületben. A hvg.hu október végén írt arról, hogy ezen a két helyen, ott vásárló hazai vállalkozók helyszíni tapasztalatai szerint legális számlát egyáltalán nem használnak. (Van olyan kereskedő is, aki 15 éve képeslapokat használ számlaként, a lapok hátuljára írja a vevő rendelését és az árakat. Még áfát is feltüntet rajta, egy nemlétező 12 százalék körüli kulccsal.)

Csütörtöki razzia a Kőbányai úti Ganz-telepen
©

Azt senki nem tudja, mennyi fekete pénz forog a teljes távol-keleti termékeket forgalmazó szegmensben Magyarországon, és mekkora adóbevétel folyik el évente. A kieső adó sok százmilliárd forint is lehet.

Ezzel, hogy a távol-keleti árukat forgalmazó nagybani piacon kereskedők kirívóan kevés adót fizetnek, az adóhatóság is tisztában van. De hiába a másfél év alatt több mint 3 ezer razzia, nem képes hatékonyan kezelni a problémát, és aprópénz a kiszabott helyszíni bírság. A razziák volt NAV-osok szerint lényegében azt jelentik, hogy néha kiemelnek egy nagyobb halat, a többi pedig úszkál tovább. Ennek viszont egyáltalán nincs visszatartó ereje, és a nagy ügyeknek a NAV nem tud utánamenni.

A volt NAV-osok szerint az elmaradott ellenőrzési gyakorlat, a leterheltség, a rossz szemlélet is oka a hatóság tehetetlenségének, de nem zárják ki, hogy vannak "téglák" a NAV-nál, akik kiadják a kínai árusoknak, mikor várható vizsgálat.

A távol-keleti áruk kereskedelemben tapasztalt adóelkerülés miatt hazai vállalkozók és magánszemélyek egyesület is alapítanának, amely a feketegazdaság és a korrupció ellen harcolna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus,  Magyarország viszont a kivételek között

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus, Magyarország viszont a kivételek között

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok