szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tenderén a devizahitelek forintosításához a kereskedelmi bankok 7,83 milliárd eurónyi ajánlatot adtak be, az MNB az összes igényt elfogadta – közölte a jegybank a honlapján hétfőn.

Az MNB közölte: a devizatartalék felhasználására a következő 3 évben fokozatosan kerül sor.

A jegybanki közlemény szerint a kereskedelmi bankok összesen 7,83 milliárd euró megvételére adtak be ajánlatot, melyből 1,63 milliárd euró volt a rövid külső adósság csökkentési feltételhez kötött eszközre, illetve 6,20 milliárd euró a feltétel nélkül ügyletre beadott ajánlatok összege.

A jegybanki közleményben kitérnek arra: mivel a tendert megelőzően a jegybank minden jelentős fogyasztói deviza- és devizaalapú jelzáloghitelekkel rendelkező bankkal formális szerződést kötött a tendereken való részvétel mértékéről, és a bankok ennek megfelelően adták be ajánlataikat, így az MNB minden ajánlatot elfogadott.

A fogyasztói deviza- és devizaalapú jelzáloghitel-állomány a bankrendszerben 3350 milliárd forintot (10,8 milliárd euró) tett ki 2014. szeptember végén, ami az ügyfelekkel való elszámolás után több mint 500 milliárd forinttal (1,7 milliárd euró) csökkenhet.

Ez azt jelenti, hogy a forintosítás 9 milliárd euró értékű állományt érinthet. Ugyanakkor az érintett hitelállomány mögött több mint 1,56 milliárd euró (480 milliárd forint) volt az elszámolt értékvesztés, amiből az MNB számításai szerint az elszámolások miatt csaknem 0,4-0,6 milliárd euró (120-180 milliárd forint) felszabadítására kerülhet sor. Ebből adódóan a bankok forintosításhoz kapcsolódó fedezési igénye 8 milliárd euró körüli összegre tehető – olvasható a jegybanki közleményben.

Az MNB tenderén allokált 7,83 milliárd euró azt jelenti, hogy a bankok a forintosításra kerülő devizahitel-állományt szinte teljes egészében fedezték. A jegybanki tender révén lehetővé vált a fogyasztói deviza- és devizaalapú jelzáloghitelek kivezetése.

Megjegyzik: az MNB az esetlegesen fennmaradt banki devizaigények kielégítésére 2014. november 11-én, kedden 10 órakor újabb tendert tart, amin a bankok a hétfői tender után rendelkezésükre álló limitek erejéig vehetnek részt. Ezt követően a jegybank csak egyedi banki igény esetén tart újabb tendert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem

Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

A miskolci medve elől épphogy be tudott ugrani a kocsijába egy gazda

A miskolci medve elől épphogy be tudott ugrani a kocsijába egy gazda