Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

Aszódi Attila, az új paksi atomerőmű építésének kormánybiztosa bár rendre hivatkozott rá, részleteket egyetlen alkalommal sem árult el arról, milyen garanciák kerültek bele abba az orosz-magyar szerződéscsomagba, melynek aláírást kedden jelentette be, s melynek következményeként 2026-ban akár már mindkét új reaktort be lehetne kapcsolni.

hvg.hu: Amikor hétfőn elfogadta a felkérésünket az interjúra, már tudta, hogy ma délelőtt bejelenti, hogy aláírták az oroszokkal az operatív munkák elindítását lehetővé tevő szerződéseket?

Aszódi Attila: Igen.

hvg.hu: És most boldog?

A.A.: Miért ne lennék?

hvg.hu: Talán egy kicsit kínos lehet, hogy ezek után olyan rendezvényen ad elő, ahol szakmabeliek már az ötödik alkalommal keresik a válaszokat a Paks II-vel kapcsolatos kérdésekre, amelyeket a kormányzat nem hajlandó megadni. A teremben feltehetően csak ön tudja, hogy mi minden kötött már ezen a pályán.

A.A.: Ez nem így van, mert Magyarország már régóta ezen a kötött pályán halad. Csak az a kérdés, hogy milyen sebességgel. 2009-ben volt egy parlamenti elvi hozzájárulás, utána 2014 januárjában, márciusában államközi megállapodásokra került sor ez ügyben, és az egyértelmű, hogy azért lettem kormánybiztos, mert elő kell készíteni a konkrét szerződéseket. Ez senkinek nem lehetett titkos információ. Legfeljebb az, hogy mikor történik ez meg.

Aszódi Attila
©

hvg.hu: Azt, hogy a ma bejelentett döntés mennyire biztos, csak az idő tudja majd megválaszolni. Hiszen a kormány és az MVM is az utolsó pillanatig ragaszkodott ahhoz, hogy a Déli Áramlat magyarországi munkálatai már decemberben gőzerővel elindulnak. Aztán Putyin bejelentette, hogy a projekt nincs. Mi a garancia, hogy ilyenre a paksi atomerőmű építés során nem kerülhet sor?

A.A.: Ez egy jó kérdés, de azt ugyanakkor látni kell, hogy teljesen más dologról van szó. Hiszen a Déli Áramlat ugyanazokat a termelőket ugyanazokkal a fogyasztókkal kötötte volna össze, csak másik útvonalon azért, hogy az ukrajnai tranzitból származó ellátás-biztonsági kockázatokat csökkentsék…

hvg.hu: És az is benne van, hogy mindez több mint 40 milliárd eurójába került volna az oroszoknak, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben számukra nem olyan könnyen kivitelezhető. Innen nézve a Paks II. építésére hitelezett 10 milliárd euró sem kevés az orosz költségvetésben. Ezért kérdem, hogy mi a garanciánk?

A.A.: A Paks II. projekt azért más, mint a Déli Áramlat, mert financiálisan megáll a saját lábán. Arról van szó, hogy teremtünk egy olyan termelő kapacitást, ami még 60 vagy 70 évig működni fog tudni.

hvg.hu: Mi arra a megnyugtató válasz, hogy nem lesz olyan, hogy az oroszok egy reggel felkelnek, és azt mondják, hogy most éppen nincs annyi szabad, Magyarországon beruházható pénzük, hogy adjanak, még akkor se, ha azt a hitelt valójában a saját iparunk számára kell megadni?

A.A.: Ha egy kicsit piszkálódni akarok, akkor azt kérdem: gondolja, hogy ma reggel a szerződést aláírók nem gondolták végig mindezt, hogy nem tudják, hogy milyen pályán mozognak? Ha nekik kételyeik lennének, akkor ma nem írnak alá.

hvg.hu: Az oroszok részéről az államközi szerződés érthető úgy is, hogy kaptak egy biankó csekket. Mert akár megépítjük az atomerőművet, akár nem, 2026. március 15-vel ők lehívják a hiteltörlesztés első részletét. Akár a mi hibánkból csúsznánk, akár nem, ha működik az új atomerőmű, ha nem.

A.A.: Nyilván mi sem vagyunk kispályások. A szerződésbe beépítettünk olyan garanciákat, hogy az erőmű időre megépüljön. A hitelt mi nem azért szeretnénk, hogy ne épüljön meg az erőmű.

hvg.hu: Azt ki lehet kényszeríteni, hogy az erőmű egyáltalán megépüljön?

©

A.A.: Számukra több tényező is szükségessé teszi, hogy ez a projekt ne kapjon gellert. Egyrészt ez megrendelést jelent az iparuknak azzal, hogy finanszírozást ad, vagyis ezzel a beruházással valójában egy export-import hitelt biztosít saját vállalatai számára. Ez az orosz nehézipar számára rendkívüli fontosságú. Másrészről ez lehetőséget biztosít arra, hogy a következő 20 évben üzemanyagot szállítson Magyarországra.

hvg.hu: Ez az egész, amit elmond, távlatilag egy 5-10 éves csúszással is működik. Elvégre, ha egy ekkora beruházás elindul, gyorsan eljut arra a szintre, ahonnan már csak előre lehet menekülni belőle. Ugyanakkor a dél-koreaiakon kívül az utóbbi évtizedekben nemigen épített meg senki atomerőmű időre, és pláne: az előre meghirdetett beruházási kereten belül.

A.A.: A kínaiaknál épült...

hvg.hu: De az oroszoknál nem.

A.A.: Az oroszoknál kétség kívül megvan ez a kockázat, mint ahogy másoknál is. Természetesen, tisztában vagyunk a kockázatokkal, és hogy ezeket kezelni kell. Ezért dolgoztunk olyan sokat a szerződéseken.

hvg.hu: A délelőtti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2025-ben az első, 2026-ban pedig a második blokknak is működnie kell. Ez azt is jelentené, hogy a jelenlegi nukleáris kapacitással párhuzamosan legalább hat évig működne két 1200 MW-os blokk is. Hol van ehhez a megfelelő hálózati infrastruktúra?

A.A.: Megvan az infrastruktúra. Az átviteli kapacitás már most is 10 ezer megavoltamperes (MVA) a paksi telephelyről, és tervezünk egy duplakörös, 400 KV-os vezetéket Paks és Albertirsa között, ami még további 4-5 ezer MVA átvitelt tesz majd lehetővé.

hvg.hu.: De ezt a mennyiséget ki fogja "elfogyasztani", hiszen csak a nukleáris potenciál 4400 MW lenne, miközben éjszaka jó, ha 3600 MW az országos szükséglet.

A.A.: Kétség kívül, az éjszakai időszakokban valószínűleg több lesz a paksi termelés, mint amennyi kéne. De hát Magyarország nem szigetként működik, hisz ma is szerves része az Európai Unióban lévő hálózatnak. De gondolja meg azt is, hogy 2020-as évek végére a németországi atomerőművek leállnak, és emiatt Európában nagyon komoly alaperőmű kapacitáshiány lehet. Kétség kívül, a magyar viszonyok között a 4400 MW nukleáris teljesítmény nagyon komoly méret, de Európában ez nem jelent majd problémát, mert már ma sincsenek átviteli kapacitáshiány-problémák.

©

hvg.hu: Egy hete sincs, hogy azt mondta, hogy ebből a beruházásból ki lehet farolni, ha az EU úgy látja, hogy ezt így nekünk mégsem lehet. Ezt most is tartja?

A.A.: Természetesen. Nem indul el azonnal az építkezés, 3 évig tervezés, engedélyezés, előkészítés lesz. Ez elég idő kell legyen a kérdés eldöntéséhez.

hvg.hu: Ha az EU versenypiaci elemzés alá veszi a projektet, akkor akár az elkaszálhatja a dolgot, ha nem találnak olyan pénzintézetet, amely az oroszokéhoz hasonló kondícióval ezt a beruházást felvállalná. Hogy fog ez Brüsszelben átmenni?

A.A.: Nekünk jogunk van harmadik országgal szerződést kötni, és jogunk van ezt az olcsó pénzt elfogadni.

hvg.hu: Úgy látja, hogy ez az érv elég lesz?

A.A.: Meglátjuk. Mi minden adatot megadtunk és válaszoltunk minden kérdésre, ami az Európai Unióból ez ügyben hozzánk érkezett. És ez továbbra is így lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!