szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fizetős lesz januártól az M0-ás a Szentendrei úttól az M3-asig, valamint a 4-es főúttól az M5-ösig. Az M1, az M3, az M5, az M6 és az M7 fővárosi bevezető szakaszait is fizetőssé teszi a kormány. Kérdésünkre az NFM megerősítette a hírt. Az intézkedéssel a költségvetésben tátongó 40 milliárdos lyukat tömnék be.

Bővítené a fizetős utak körét a kormány januártól - értesült a Nol.hu meg nem nevezett forrásból.

A fizetős utak köre nem bővülne olyan nagy mértékben, de igen érzékeny pontokon érintheti a budapesti és az agglomerációs településeken élő autósokat. Ugyanis a tervek szerint fizetőssé válna:

- Az M0-ás (még be sem fejezett) körgyűrű a Szentendrei úttól az M3-asig, valamint a 4-es főúttól az M5-ösig,

- az M1-M7, az M3, az M5 és az M6 fővárosi bevezető szakaszai.

A hvg.hu kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megerősítette a hírt. "Az arányos közteherviselés érdekében az M0 egyes szakaszai és a teljes M31 kivételével megszűnik az idei év végéig még ingyenesen igénybe vehető szakaszok díjmentessége. A körgyűrű M5 autópálya és M4 autóút (4. sz. főút), valamint M3 autópálya és 11. sz. főút közti szakaszai, és a gyorsforgalmi úthálózat M0 autópályán belüli részei (pl. M1-M7 bevezető a Budapest táblától) januártól csak matricával használhatók" - írták közleményükben.

A jövőben az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli - írták. Az autópályadíjakat illetően több más változás is várható, van olyan járműkategória például, ami után a korábbi összeg kétszeresét kell fizetni a 10 napos matricáért. Erről további részleteket az NFM közleményében olvashat.

Az EU miatt nem lesz fizetős az egész M0-ás

Az NFM érvelése szerint az azonos szolgáltatási színvonalú utak használatáért így majd az ország minden részében egyformán kell fizetniük a járművezetőknek. Az M0 körgyűrű azért nem lesz teljes egészében fizetős, mert a sztráda egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, a díjasítást pedig az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé.

Az intézkedéssel a költségvetésben tátongó 40 milliárdos lyukat szeretnék betömni a Nol szerint, jelentősen megnövelve ezzel az ingázók számára a munkába járás költségeit. Emellett nem nehéz megjósolni, hogy az agglomerációban megtelepedett multiknak, hipermarketeknek sem kedvez a javaslat. A rövid utakra alternatív útvonalat kereső autósok miatt pedig számítani lehet a forgalom növekedésére a peremkerületek érintett részein.

A sarcot a 3,5 tonnánál nehezebb járművekkel fuvarozók a HU-GO e-útdíjrendszerben fogják leróni.

Türelmi idő januárban

Az NFM arról is tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a kialakult közlekedési szokásokra tekintettel a változásokat türelmi idővel vezetik be. Aki az újonnan díjasított szakaszra matrica nélkül hajt fel, mentesülhet a pótdíj megfizetése alól, ha még januárban éves megyei vagy országos matricát vált. 

Ha mégis érkezne pótdíjfizetési felszólítás, az a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban a szükséges jogosultság megváltásának igazolásával január végéig visszavonatható.

Ingázók vigasza

Az ingázók a súlyos ezreket úgynevezett megyekártyával spórolhatnák meg a terv szerint, amelyeket megyénként ötezer forintért válthatnának meg egy évre. A jogalkotók elképzelése szerint ezzel akár az egész évi telekre járást is megoldhatnák az autósok, Budapesttől a Balatonig például elég egy évre három megyekártyát megvásárolni 15 ezer forintért. Feltéve, hogy az autós nem óvakodik az ország egyéb tájaira.

Örömhír továbbá, hogy míg a teherautók számára előírt e-útdjíak 5 százalékkal drágulnak a jövő évtől, addig a motorokra és személyautókra kiszabott autópálya-matricák ugyanannyiba kerülnek majd, mint idén.

A Nol információi szerint hónapok óta folyik az ötletelés arról, hogy a kormány miként tudna az idei bruttó 195 milliárd forintnál tízmilliárdokkal nagyobb összeget beszedni az úthasználatért. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015-ös költségvetési tervben minden magyarázat nélkül emelte meg a tervezett bevétel összegét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven

Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál

30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál