szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kivonul a lakossági gázpiacról a Tigáz is. Ezzel minden lakossági fogyasztó az államé lesz.

A lakossági gázpiacon az utolsó állva maradt versenycég, a Tigáz is úgy döntött, kivonul erről a – rezsicsökkentés miatt nekik is veszteséget termelő – szegmensből. A jövőben a cég nem kívánja az egyetemes szolgáltatást folytatni – praktikusan főként a lakosságot kiszolgálni.

A cég közleményében ezt írják: "a Tigáz Zrt. hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, hogy vonja vissza a Tigáz Zrt. egyetemes gázszolgáltatói engedélyét." (A lépés a szabadpiaci ügyfeleket, tehát praktikusan a vállalkozásokat nem érinti.)

A rezsicsökkentés elüldöz mindenkit

Az elmúlt hetekben sorra jelentették be a gázszolgáltatók, hogy a lakossági üzletágból kivonulnak. A GDF Suez, az E.On, a Telekom, most a Tigáz. Az ok, kimondva-kimondatlanul: a rezsicsökkentéssel masszív veszteséget sózott a nyakukba az Orbán-kormány. A Tigáz is erre utal közleményében: "a Tigáz e döntése része annak a folyamatnak, amely célja a Társaság üzleti tevékenységét összehangolni a szabályzási környezettel és csökkenteni az üzleti tevékenységét érintő kedvezőtlen hatásokat."

Az árampiacon is megvan az első dobbantó: az Elmü-Émásszal szándéknyilatkozatot kötött a kormány a lakossági áramüzletág megvásárlásáról. Ha nyélbe is ütik az üzletet, akkor a fél országot árammal is az állami rezsicég fogja ellátni.

Egyszer csak az államé lesznek

Ha az energiahivatal elfogadja a cég kérelmét (eddig nem volt arra példa, hogy más cégnél ne tette volna meg), akkor minden háztartást az állami rezsicég, az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) fog ellátni gázzal.

Tájékoztatnak mindenről

Az átadás-átvétel időszaka alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók részére a gázszolgáltatás és az ügyfélkiszolgálás minősége folyamatos és zavartalan lesz. A Tigáz ügyfeleinek jelen pillanatban semmi teendőjük nincs a szolgáltatóváltást illetően. A szolgáltatóváltással kapcsolatos teendőkről, változásokról a megszokott formában, időben és teljes körűen tájékoztatja fogyasztóit a Tigáz.

Az embereknek elvileg semmi dolguk. A Tigáz átadja, az állami rezsicég átveszi őket, átvétel-átadáskor leolvassák a gázórát, addig a Tigáztól kapják a gázt, utána az ENKSZ-től. Azonban sokáig tart, mire mindenki az állami cégé lesz, akár egy-két évbe is beletelhet, hiszen most minden magáncég minden lakossági ügyfelét át kell adni az állami vállalathoz. (A folyamatról bővebben itt írtunk.)

Pedig a rezsicsökkentés feladásán töri a fejét a kormány

A Tigáz mostani lépése az időzítés miatt furcsa. Épp ma ismertettük azt a levelet, amelyet a kormány Brüsszelnek küldött, és amelyben kilátásba helyezi a gázszolgáltatóknak veszteséget jelentő erőltetett rezsicsökkentési harc végét. (A levél létezését a rezsibiztos, Németh Szilárd lényegében elismerte egy elszólásával.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának