szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzati rezsiharcnak is köszönhetően masszívan veszteséget termelő lakossági gázszolgáltatásról lemond az ország második legnagyobb "egyetemes" szolgáltatója. Az E.On ezt "új üzleti stratégiájának következő lépéseként" definiálta a közleményében, de kérdés, hogy mindez – az üzletileg egyébként racionális döntés – elindítja-e az a lavinát, mely állami kézbe juttatná a teljes lakossági ellátást.

A rezsicsökkentés első látványos eredménye a gázszolgáltatói piacon: az E.On otthagyja a lakossági gázpiacot – ez a lényege a társaság mostani bejelentésének. (A vállalati ügyfeleket a gázcég továbbra is ellátja, és az áramszolgáltatást tovább folytatja a lakosságnak és a vállalatoknak egyaránt.)

Bár a cég közleménye nem nevesíti explicite, de a lakossági gázpiacon elért veszteség oka elsősorban a rezsicsökkentés. 2013 elején 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz díja. 2013 nyarán egy újabb, 11,1 százalékos gázármérséklés következett, majd 2014 áprilisában 6,5 százalékos vágás jött.

Oldja meg az állam, ahogy tudja

Április 24-én az E.ON Energiaszolgáltató Kft  hivatalos kérelemmel  fordult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), hogy vonja vissza az E.ON Energiaszolgáltató Kft. egyetemes gázszolgáltatói engedélyét – írja sajtóközleményében a német cég.

A hivatal az eljárási rend szerint jogosult ezen esetben más szolgáltatóktól ajánlatokat bekérni az – elsősorban lakossági ügyfeleket magában foglaló – ügyfélkör átvételére, és azok alapján kijelölni azt az új társaságot, mely a jövőben az érintett lakossági ügyfélkör számára a gázszolgáltatást biztosítja. Amennyiben nem érkezik ajánlat, a hivatal jogosult az új szolgáltató kijelölésére.

Levonulnak a terepről
©

Ez a folyamat nem érinti az E.On-csoport árampiaci ügyfeleit (sem lakosságit, sem versenypiacit), illetve nem érinti a gáz versenypiaci ügyfeleit sem, számukra a vállalatcsoport az eddigiek szerint  biztosítja a szolgáltatást.

Az E.On döntése része annak a stratégiai portfólió-átalakítási folyamatnak, áll a cég közleményében, amelyet a tavalyi év folyamán indított a vállalatcsoport a fenntartható működés, a minőségi, értéknövelő és biztonságos szolgáltatás érdekében. Ügyfeleiért az E.On a jövőben az energiaellátást biztosító korszerű hálózatok további fejlesztése és kiemelten biztonságos üzemeltetése mellett új, innovatív energetikai megoldások kidolgozására és bevezetésére fókuszál. Ezen belül külön kiemelt hangsúlyt fordít a vállalat a kis-, közepes és nagyvállalati ügyfélkör áram- és gázellátására, az ügyfelek speciális igényeire kidolgozott energetikai megoldásokra, a partnerségre, valamint az energiaipar nemzetközi innovációinak hazai bevezetésére.

Az E.On egyetemes gázszolgáltatásra jogosult ügyfélkörének átadás-átvételi folyamata az érintett ügyfeleknél a szolgáltatás minőségét nem érinti. A szolgáltatóváltással kapcsolatos teendőkről, változásokról a megszokott formában, időben és teljes körűen tájékoztatja fogyasztóit a társaság. A vállalatcsoport minden szakmai támogatást megad a folyamat zökkenőmentes lebonyolítása érdekében mind a hivatal, mind az újonnan kijelölt engedélyes részére.

Az E.On gázpiaci lakossági ügyfelei kapcsolatban maradnak az E.On munkatársaival, hiszen területileg illetékes rendszerüzemeltetőként továbbra is az E.ON helyi leányvállalatai végzik többek között a hálózat karbantartását, fejlesztését, illetve a mérőórákhoz kapcsolódó egyéb feladatokat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Piacra dobják az összecsomagolható kis hidroplánt

Piacra dobják az összecsomagolható kis hidroplánt

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit

Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban

Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban