szerző:
Csabai Károly

Milliárdos per és büntetőfeljelentés is van a Lánchíd Palota ügyében.

Nem tudni, mire alapozta keresetét az Eximbank és a Mehib. Hiszen abban a már futó polgári perben, amelyben az Eximbank az őt megkárosító feltűnő értékaránytalanság és jogalap nélküli gazdagodás okán mintegy 1,5 milliárd forint megfizetését követeli a Lánchíd Palota tulajdonosától, Nobilis Kristóftól, a bíróság által felkért független ingatlanpiaci igazságügyi szakértő azt állapította meg, hogy a Palota bérleti díja nem tért el lényegesen a szokásos kondícióktól – derül ki a június végére elkészült, a HVG birtokába került szakvéleményből.

A tízéves bérleti szerződés 2014. januári megkötése idején az Eximbank vezérigazgatói tisztét betöltő – e posztjáról tavaly decemberben távozott – Nátrán Rolandot a polgári per során két dologért hibáztatta a felperes Eximbank és Mehib vezetősége által megbízott ügyvédnő, Bártfai Beatrix. Egyrészt miért nem élt az állam a törvényben biztosított elővételi jogával, amikor 2013 nyarán Nobilis – tízmillió euróért, akkori árfolyamon nem egészen 3 milliárd forintért – megvette a CIB Banktól a Lánchíd Palotát. Csakhogy műemlékvédelmi okokból ilyen ingatlanok esetében a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központot, a fővárost, valamint az ingatlannak helyet adó önkormányzatot (ez esetben az I. kerületit) illeti meg elővásárlási jog, melyek azonban erről a CIB megkeresésére lemondtak – mondta a hvg.hu-nak Nobilis. A Forster honlapján egyébként világosan kiderül, hogy a központot kifejezetten műemléki okok céljából hozták létre, s nem azért, hogy gazdasági szereplőként az állam javára lépjen fel egy ilyen esetben.

Nátrán egyébként nem is tudhatta, hogy Nobilis mennyiért veszi meg a Palotát, mivel ez az információ nyilvánvalóan üzleti titok volt. Van olyan olvasata az eseményeknek, hogy az Eximbank azért erőlteti a pert, hogy az épületet a CIB-től kedvező áron megszerző Nobilis olcsón megváljon tőle.

A másik vád az Nátrán ellen, hogy hogyan költött 600 millió forintot a Palota átalakítására és a beköltözés előkészítésére. Általában alsó hangon ennyibe kerül, ha egy bank új székházát a saját igényeinek megfelelőre átalakítja. Egy nagybank például milliárdos összeget költött egy új helyre való költözésével. Ezért volt kedvező az Eximbanknak, hogy a Lánchíd Palotára 10+5 éves bérleti szerződést kötött Nobilissal, hiszen így valójában ennyi időre „oszlik szét” a költség – érzékeltette a nagyvállalkozó. Kárt leginkább az okozna, ha az Eximbank mégsem költözne be, az ingatlan saját igényekre való átalakítása ugyanis csak neki többletérték, másnak nem.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Heccből kővel dobálta az autósokat

Heccből kővel dobálta az autósokat

Visszatérnek a mínuszok

Visszatérnek a mínuszok

Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Felismerhetetlen lett Conchita Wurst

Felismerhetetlen lett Conchita Wurst

Kiderült, mennyivel kell felszorozni a kereseteket az idei nyugdíjszámításhoz

Kiderült, mennyivel kell felszorozni a kereseteket az idei nyugdíjszámításhoz

Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves

Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves