szerző:
hvg.hu

Elszálltak az fővárosi albérletárak, a lakásmegosztókra rászállt az adóhatóság, a pincérek és hentesek után viszont külföldi munkát vállalnak a mozdonyvezetők és a varrónők is. Kérdéses Töröcskei további sorsa, de L. Simon, ha megjön a szabijáról, még rendezheti a sorsát Lázár János előtt. A hvg gazdasági rovatának heti összefoglalója.

Az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók, az informatikusok és a kamionsofőrök már régen leléptek. Újabban nincs már elég hentes, pincér vagy cukrász sem, de ezzel még nincs vége. Az informatikusoknál egészen spaciális, de a jövő gazdasága szempontjából nagyon fontos részterületek gazdátlanodnak el, félő például, hogy nem lesznek webes vagy mobiltelefonos alkalmazásokat fejleszteni képes magyar szakemberek. A helyzet egyre rosszabb, már megindultak külföldre a pénztárosok, a bolti eladók, a mozdonyvezetők, a varrónők és a fogászati asszisztensek is, mennek nyugatra a magasabb bérekért. A kivándorló szakképzett bolti személyzet helyett a kereskedelmi láncok szakképzetlen, mindenre bevethető munkásokat vesznek fel, akiket aztán titokban ellenőriznek, hogy eleget mosolyognak-e a vevőkre, és adnak-e el alkoholt 18 éven aluliaknak. Már megint kontraszelekcióban vagyunk, a magyar vevőket és ügyfeleket azok fogják kiszolgálni, akik nem tanulták meg a szakma alapjait. Megint az a tendencia látszik erősödni, hogy Magyarország a kevésbé képzett - és rosszul fizetett - dolgozók országává válik. Ha lassú a pénztáros a boltban, vagy a barkácsbolti eladónak fogalma sincs, mit hol találni az üzletben, ne csodálkozzon!

A következő szakma képviselői maradnak Magyarországon:


Saját korábbi döntésének is ellent mond a földtörvényhez kötődő haszonbérleti szerződések ügyében hozott friss határozatával az Alkotmánybíróság (AB). A földhasználati joggal kapcsolatban hozott jogértelmezési sorvezetőt ugyan az osztrák földbérleti zsebszerződésekre mondta ki az AB, de ezzel megnyitotta az utat ahhoz is, hogy Magyarország egyik legszebb Tokaj-hegyaljai szőlőbirtokát elvehesse az állam a francia bérlőjétől.
Az új földtörvény által előídézett helyzet Tokaj-Hétszőlő esetében több mint egy éve éleződik, a legutóbbi kormányzati döntés végrehajtását a birtokos már bíróságra vitte. Mégis elképzelhető, hogy az 1991 óta, a kopár hegyoldalból épített mintabirtok földjére - annak saját használatára - igényt formálhat az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház. Az elvileg még 75 évre előre kifizetett földhasználati szerződés semmissé tételéből eredő helyzet rendezéséhez sjó néhány dologe szükséges volna. Először is az, hogy az országgyűlés eleget tegyen az AB határozatban szereplő felszólításnak; e szerint decemberig olyan jogszabályt kell alkotni, mely a korábban szerződésbe foglalt viszony megszűnéséből származó károkat a felek számára megnyugtatóan rendezi.

A Tokaj Kereskedőház fogadkozik: nem akarják elvenni Hétszőlő földjét. Elhiszi ezt?

Másfél-két hónapnyi csapadék zúdult Budapestre hétfőn este, melynek nyomait lakóházak, metróaluljárók, plázák és több tucat alámosott út jelzi ma is. A katasztrófa áldozata lett a II. kerületi Lövőház utcában a sétálóutcájában nyílt étterem, a NEMO is.
©

Elszálltak a fővárosi albérletárak, a belső kerületekben akár 60 százalékkal is többe kerül egy lakás, mint egy éve, azonban az egyetemisták, főiskolások csak kis része jut kollégiumhoz. Akinek nincs legalább 100 ezer forintja (és rezsirevaló), az ne is álmondjon arról, hogy megkap egy belvárosi ingatlant bérbe a fővárosban. Adtunk pár tippet, hogy mit csinálhatnak az albivadászó diákok. Az albérletárak az Airbnb-zők miatt is szálltak el. A hazai szállodások nyavalyognak, az adóhatóság pedig rászállt a lakásukat Airbnb-n kiadókra.

Kinek a pártjára áll ezügyxben?


Súlyos szabálytalanságok, elképesztő manőverek történhettek éveken át a jobboldali pénzember, egykor az államadósságkezelő-központot is vezető Töröcskei István érdekeltségének számító Széchenyi Bankban – derül ki a HVG által megismert, több mint százoldalas MNB-jelentésből, illetve a Széchenyi Bank észrevételeit tartalmazó dokumentumból. Melyek azt követően is fennmaradtak jó ideig, hogy az állam kisebbségi tulajdonos lett. A jegybanki jelentésben levő információk alapján nem mindennapi módon oldották meg a Széchenyi Bank tőkeemelését 2012 elején – a pénz magától a banktól indult és nemsokára tőkeemelésként tűnt fel. De az is kacifántos, hogyan vásárolta meg hitelből Töröcskei másik érdekeltsége, a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. a bankot, majd hogyan fizette vissza a hitelt olyan pénzből a dokumentumok szerint, amelynek kiindulópontja 0 százalékos jegybanki növekedési hitel lehetett.

Na, mi lesz most Töröcskei Istvánnal?

Nagy összegű adócsalásért vádat emeltek az ellen a cég ellen, amelynek Lázár János még hódmezővásárhelyi polgármesterként adta el a helyi általános iskola üresen álló épületét. Az ingatlanért nem pénzt kapott a város, hanem öt éven át hirdetési felületet a cég portfóliójába tartozó weboldalakon, amelyek közé pornográf szájtok is tartoztak. "Az önkormányzat részéről ez valójában beruházás, hódmezővásárhelyi fiatalok területükön piacvezető internetes vállalkozásának támogatása" – mondta akkor a HVG-nek Lázár, hozzátéve, hogy a város nem szándékozik erotikus oldalakon megjelenni.

Lám-lám...

L. Simon Lászlónak nincs más lehetősége - feltéve hogy államtitkár akar maradni - hogy a botrányos barackmagos cégben meglévő részesedését el kell adnia. Lényegében ezt üzente Lázár János saját beoszottjának múlt vasárnap, a médián keresztül. És bár L. Simon éppen a szabadságon van, sajtótitkán keresztül megüzente: tudomásul vette a felszólítást, és hazatérve "megvizsgálja a kérdést, miként tudná megnyugtatóan rendezni a helyzetet". Az államtitkárnak 57,7 százalékos részesedése van abban a Simon és Simon Kft.-ben, melyről a HVG írta meg júliusban, hogy előre csomagolt sárgabarackmagot árul - rákellenes hatást tulajdonítva a ropogtatnivalónak. Az RTL Klubnak adott interjúban a politikus egyszerűen letagadta, hogy részesedése lenne a cégben, de a cégadatok cáfolták őt.

Ön mit üzenne L. Simon Lászlónak a saját szabadságáról?

Átírná az állami földek adásvételének szabályait a kormány, hogy kiszorítsa a spekulánsokat a piacról. Az elképzelés az, hogy a földek tulajdoni lapjára az adásvétel után 20 éves elidegenítési tilalmat jegyeznének be, így csak a törvényes örökös tulajdonába kerülhetne át a termőföld. A kedden benyújtott előterjesztés szerint egyelőre a teljes hazai termőföldállomány mintegy tíz százalékát, 400 ezer hektárnyi állami termőföldet értékesítenének.

Biztos vagyok benne, hogy az előterjesztésnek köszönhetően...

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Ha a cikkre az ismerősei figyelmét is felhívná, akkor a "Megosztom"-ra is kattintson! A közösségi oldalon plusz tartalmakat is talál.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Olcsó VIP: Itt az új luxuslimuzin, ami akciós vétel egy hasonló Maybachhoz képest

Olcsó VIP: Itt az új luxuslimuzin, ami akciós vétel egy hasonló Maybachhoz képest

Megdőlt a fővárosi melegrekord

Megdőlt a fővárosi melegrekord

1,5 TB tárhely és 5G mobilnet: bemutatkoztak a Samsung új csúcsmobiljai, az S10-ek

1,5 TB tárhely és 5G mobilnet: bemutatkoztak a Samsung új csúcsmobiljai, az S10-ek

Meghalt Karl Lagerfeld

Meghalt Karl Lagerfeld

Nem éppen örömteli, ami a magyar autóparkkal történik

Nem éppen örömteli, ami a magyar autóparkkal történik

Már nem nyomoz a rendőrség a ferencvárosi VIP-lista ügyében

Már nem nyomoz a rendőrség a ferencvárosi VIP-lista ügyében