szerző:
hvg.hu

Mi lenne, ha kevesebb munkanapból állna a hét? Jön a magáncsőd, de kemény lesz. Gigászi méretű földgázmezőt találtak a Földközi-tenger alatt. Kilőni látszik a magyar lakáspiac. Váratlanul nyereségesek lettek a magyar bankok, az Auchan pedig új ötlettel cselezi ki a vasárnapi boltzárat: busszal viszik a vevőket a romániai Nagyváradra. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Ha a hétvégék többsége három-, vagy inkább négynapos lenne, azaz már csütörtökön vagy pénteken elkezdődnének, hatékonyabban dolgoznának az alkalmazottak. Erre a meglepő, de nem teljesen ismeretlen következtetésre jutott David Spencer, a leeds-i egyetem közgazdászprofesszora. Nincs egyedül, az utóbbi időben egyre gyakrabban jelenik meg olyan tanulmány, amely komolyan vizsgálja annak az elvi lehetőségét, hogy a munkahét ne tartson öt napig.

Ön mihez kezdene a négynapos munkahéttel felszabaduló szabadnappal?

Szeptember 1-jétől magáncsődöt jelenthet, akinek a jelzáloghitel-szerződését felmondta a bank vagy már végrehajtás alatt áll az ingatlana és kényszer- értékesíthetik azt. Viszont jobb, ha tudja, hogy ezzel 5-7 évre kap egy vagyonfelügyelőt, aki mindenbe beleszólhat, és kinéz egy kiadós nyomorgás, egy rosszabb lakás, egy padlássöprés és ha skitlizik, akkor akár egy büntetőeljárás is.

Ön szerint mivel számolhat, aki magáncsődöt jelent?

Az Eni energiaipari konszern óriási földgázmezőre bukkant a Földközi-tengeren Egyiptom partjainál. Az olasz vállalat közleménye szerint a földgázmező a legnagyobb, amit valaha a Földközi-tengeren találtak,100 négyzetkilométer kiterjedésű, és 850 milliárd köbméter földgázt rejt. A mező évtizedekig képes lesz Egyiptom gázellátását fedezni, a cég egyébként 1954 óta van jelen az észak-afrikai országban. Az Eni magyar leányvállalata, a Tigáz a rezsicsökkentés hatására nemrég bedobta a törölközőt, és kivonult a lakossági gázszolgáltatásból, de a csoport visszavonulót fújt az itteni benzinkútpiacon is, éppen az Agip hálózat értékesítéséről tárgyal.

Hogyan szerezhetnénk olcsó egyiptomi gázt a magyar fogyasztóknak?

Reálértéken több mint 9, de nominálisan is 8,2 százalékkal drágultak a lakások idén az első negyedévben a 2014-es átlaghoz képest – derült ki a Világgazdaság szerint az FHB Lakásárindexének adataiból. A lakásárak csaknem megegyeznek a 2005 elején regisztrálttal, de 2010 végén - 2011 elején is a mostanihoz hasonló árakon lehetett ingatlant vásárolni. A nominális áremelkedés 2014 utolsó negyedévéhez viszonyítva csaknem 4 százalék. A válság előtt tapasztalt maximumnál már mindössze 10 százalékkal kerül kevesebbe otthonhoz jutni. Összehasonlításképpen: a mélyponton több mint 21 százalék volt az árkülönbség a két érték között. Reálértéken az árszint az ezredfordulón tapasztalttal, illetve a 2011 végivel, 2012 elejivel egyezik meg.

Ön eladni vagy venni akar?

Napokon belül Auchan-buszjárat köti össze a magyar határtelepülést, Biharkeresztest Nagyváraddal. A buszjáratot a nagyváradi közlekedési vállalat működteti, a romániai Auchan pedig állja a veszteségeket, ha esetleg a járat veszteséges lenne. Egy jegy ára 500 forint vagy 7 lej lesz. Hétköznap három, hétvégén pedig hat járat közlekedik majd.

Ön szerint milyen újabb buszjáratok indítása várható a közeljövőben?

A hét képe:

A jegybank új 50 forintosán a tematikus oldalon kerecsensólyom helyett kettős csomót ábrázoló embléma van
©

25 kilométeren, 13 állomást érintve nem működtek hétfőn több órán át a sorompók a két hete átadott, 44 milliárdból felújított Budapest–Esztergom vasútvonalon, a szerelvények 20-50 percet késtek. Mint ahogyan beszámoltunk róla, a megelőző héten még jelzőőr irányította a forgalmat a 10-es út és az esztergomi vasútvonal kereszteződésében, táblával adva tilos jelzést az autóval közlekedőknek. Egy másik állomáson, Ürömnél is abszurd helyzetet találtunk, az állomás autóval lényegében megközelíthetetlen volt, gyalog meg szinte értelmetlen volt odamenni. A vonalat 3 év alatt újították fel 44 milliárd forintból, alig pár perccel rövidül a menetidő – már amikor nincs késés.

Ki a hibás?

Valami szokatlan dolog történt a magyarországi bankokkal: nyereségesek lettek. Az első fél évben 140 milliárd forintos adózott profitot hoztak össze (de vannak persze veszteségesek is közöttük, nem minden hitelintézetnek jött össze nyereség). A bankszektor az elmúlt öt évben több tényezőtől szenvedett. A bankadó, a végtörlesztés, majd most a devizahitelek forintosítása egyenként is óriási terhet jelent a szektornak. Emiatt van az, hogy ebben az időszakban két negyedév is volt, hogy 350 milliárd forintnál is nagyobb volt a bukta három hónapos periódusban.

Mit kellene tenni?

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tolatás közben ütötte el a járdán álló gyalogost

Tolatás közben ütötte el a járdán álló gyalogost

Miért hagyunk mindent az utolsó pillanatra? Mi segíthet a halogatóknak?

Miért hagyunk mindent az utolsó pillanatra? Mi segíthet a halogatóknak?

7-10 éveseknek nyomott aktuálpolitikát Nyitrai Zsolt

7-10 éveseknek nyomott aktuálpolitikát Nyitrai Zsolt

Elfelejtették már a FaceTime-botrányt? Itt az Apple új reklámja

Elfelejtették már a FaceTime-botrányt? Itt az Apple új reklámja

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását

Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását