szerző:
hvg.hu

Máris késésben vagyunk az uniós pénzek lehívhatósági versenyében, Simicska Lajos továbbra is persona non grata az állami megrendeléseknél, előállították Lagzi Lajcsit, mivel évek óta meglophatta a közműszolgáltatóit. David Attenborough a zöldenergiás tudományos innovációk felfűtését kérte a világ vezetőitől, a VW vezére lemondott, de csak miután “minden lehetséges módon” bocsánatért esedezett, mert a cég átverte a világot a dízeleivel. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Soha nem látott mértékű autóipari botrányt robbantott ki az amerikai környezetvédelmi ügynökség azzal, hogy nyilvánosságra hozta a Volkswagen ipari csalását. A német gazdaság (egyik) ikonikus vállalata olyan hatástalanítót tett bizonyos dízelmotoros  autóiba, amely érzékeli, ha a motort tesztelik. A program segítségével a motor csak a tesztelésnél tartja be az emissziós korlátokat, normál üzemmódban azonban nem – ezzel jobb vezetési élményt nyújt és kevesebbet fogyaszt, de a környezetet sokkal jobban károsítja annál, mint amit a cég a marketing kampányában állított.

©

A botrány nyomán kialakult bizalomvesztés alapjaiban rengeti meg a világ autópiacát, és hosszabb távon súlyos következményekkel járhat. Az ügybe belebukott Martin Winterkorn, a VW legendás mérnök-vezére, a cég (a megzuhant tőzsdei árfolyamok alapján) pedig elvesztette piaci értékének jelentős részét, és az eset szinte minden vezető autógyártóra vetítette a gyanú árnyékát. Sajtóértesülések szerint a német kormány és az Európai Bizottság is tudott a VW trükközéséről, Angela Merkel kancellár azonban – sok más iparági szervezethez és politikushoz hasonlóan – független vizsgálatot és magyarázatot kért az ügyben.

Kinek az ötlete volt ön szerint a “hatástalanító” beépítése?

Örül, és hoz pénzt Magyarországra az ember, aki lenyomta a NAV-ot. Az Európai Bíróság főtanácsnoka Gattyán György cégének adott igazat a NAV-val szemben. Az ország egyik leggazdagabb embere reméli, a vita lezárása minden félnek érdeke, vállalkozásaikba 50 állásra keresnek jelentkezőket idehaza.

Mit tenne Gattyán helyében?

A hét képe:

Harminc napra előzetes letartóztatásba került Galambos Lajos és felesége, akik a gyanú szerint több ingatlanukban évekig lopták az áramot, a vizet és a gázt. A szolgáltatók kára a becslések szerint több mint 30 millió forint.
©

Hiába a bírósági döntés, Simicskáék feketelistán maradnak, mert a Közbeszerzési Hatóság fellebbez a bírósági döntés ellen, amely mentesítené a Közgépet a közbeszerzésekről való kizárástól. Addig is feketelistán tartják a céget. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Eduvizig) ugyanis nem változtatta meg döntését, és a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cégét is magába foglaló konzorciummal végezteti el a kikötő bővítését. A konzorciumnak a Mészáros és Mészáros Kft. mellett az A-Híd Zrt., valamint a Swietelsky Vasúttechnika Kft. a tagjai. A Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett konzorcium egyébként magasabb árajánlattal nyerte meg a tendert. Három hete meg is kötötték a szerződést a projekt.

Lesz-e még valaha zsíros közbeszerzési megbízásuk Simicska cégeinek?

Csődvédelembe menekült az a cég, amely a mosonmagyaróvári palackozott ivóvízzel akarta meghódítani a világot. A Panta Aqua Zrt. június elején keltett nagy hírverést, amikor a brüsszeli székhelyű Monde Selection minősítőtől elnyerte a Nagy Aranyéremnek nevezett díjat. A cég Szigetközi Friss Víz néven kezdte árulni a termékét, és a saját márkát is elkezdte felépíteni. A piaci terjeszkedéshez folyamatos befektetésekre lenne szüksége, de a mosonmagyaróvári önkormányzat többségi tulajdonában van, és a város saját erőből nem tud több tőkét biztosítani számára, hitelt pedig nem vehet fel. A csődvédelem célja az időnyerés, az eljárás várhatóan csődegyezséggel végződik, addig pedig a cég átmenetileg hátrasorolhatja a kötelezettségeinek teljesítését, miközben tovább termelhet. A Panta Aqua tartozása összesen 300 millió forint, ennek kétharmada a két legnagyobb hitelező: a város és egy bank felé áll fenn. A tulajdonos és a menedzsment jelenleg a cég eladását készíti elő.

Ennek a cégnek csak az lehet a sorsa, hogy…

Miközben a hazai cégek ki vannak éhezve az uniós pénzekre, a 2014–2020 közötti uniós források felhasználását tartalmazó Széchenyi 2020-as fejlesztési program időarányosan, máris késésbe került - írta a Világgazdaság. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programhoz kapcsolódóan már legalább 50 uniós pályázatot meg kellett volna hirdetnie a kormánynak, de jelenleg csak 15 felhívás érhető el, s egyet már fel is függesztettek.

Az első dolog, ami erről eszébe jut az, hogy ...

Sir David Attenborough is aláírta azt a Guardianban megjelent nyílt levelet, melyben a tudományos és kutatói világelit számos tagja arra szólítja fel a világ vezetőit, hogy egy a technológiai, gazdasági, tudományos innovációs projekttel - melyet Globális Apollo Program névvel illettek a '60-as évek Hold-projektje iránti tiszteletből -, aminek a célja, hogy 10 éven belül a megújuló energia olcsóbbá válhassék az olajnál. Ehhez az előzetes kalkulációk szerint elegendő volna évi 15 milliárd dollárnak megfelelő kutatás és fejlesztési összeg volna csupán szükséges.

Lesz ennek foganatja?


Apró trükknek nevezte Gerendai Károly, hogy a Sziget Fesztivált külföldön "egy ideje" már nem Hungary, hanem Budapest feliratú plakátokon hirdetik Európában, "mert az jobban csengő név manapság, az ismert okok miatt". A Sziget Kft. ügyvezetője szerint a cél, hogy a Sziget bekerüljön az igazán ismert és legnagyobb presztízsű rendezvények közé.

Gerendai megüti ezért a bokáját?

Amerikában megjelent az áram-Uber modell. A Yeloha ígérete szerint közösségi áramtermelői és felhasználói rendszert lehet kialakítani a napenergiából a házuk tetején termelők bevonásával. Amit Rosner, a cég vezetője szerint sok múlik azon, hogy a modelljükhöz sikerül-e megnyerni a közüzemi vállalatokat. Az ő ellenállásuk ugyanis abból fakad, hogy a közösségi rendszerben a fogyasztók megkaphatják a villamos energiát anélkül is, hogy a jelentős költséget fizetnének a hálózat használata miatt.

Mit tippel, lesz ebből idehaza is legalább egy próba?

 Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Ha a cikkre az ismerősei figyelmét is felhívná, akkor a "Megosztom"-ra is kattintson! A közösségi oldalon plusz tartalmakat is talál. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még a fideszesek is úgy hiszik, ellopják az EU-s pénzeket itthon

Még a fideszesek is úgy hiszik, ellopják az EU-s pénzeket itthon

Karácsonnyal veszekszik a főváros patkányügyben

Karácsonnyal veszekszik a főváros patkányügyben

Ahol a csapból is csoki folyik, dolce vita Székkutason

Ahol a csapból is csoki folyik, dolce vita Székkutason

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, 1 milliárd dollárt követel

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, 1 milliárd dollárt követel

"Mérföldkő" - elfogadta az ENSZ BT a nemi erőszak elleni határozatot

"Mérföldkő" - elfogadta az ENSZ BT a nemi erőszak elleni határozatot

Több baktériumot rejt a férfiak szakálla, mint a kutyák szőre

Több baktériumot rejt a férfiak szakálla, mint a kutyák szőre