szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kegyelmezne a kormányoldal Simicskáéknak. Nemrég elbukott a parlamentben egy törvény, amely kigolyózta volna Simicska agrárcégeit a kényelmes földbérletekből, most még keményebb módosítást nyújtott be egy fideszes képviselő, elég ahhoz a feles többség.

Többfrontos háborút vív (TV2, aztán a veszprémi kéziklub, földpályázatok) mostanában Simicska Lajossal és érdekeltségeivel az Orbán Viktor vezette kormány, illetve a mögötte álló gazdasági csoportok, most újabb támadást intéztek Simicskáék ellen.

Benyújtotta azt a törvényjavaslatot Győrffy Balázs fideszes képviselő, az agrárkamara elnöke, amely azt eredményezné, hogy Simicskáék jóformán minden eddig nyomott áron bérel földterületeket vagy elveszítik, vagy jelentősen megemelt bérleti díjat szednek be tőlük.

Eredetileg is Győrffy volt az, aki egy törvényjavaslattal előállt, de annak kétharmados többséget igénylő pontjai elbuktak a parlamentben. Most azonban nem kegyelmeznének a földbérleti piac újraírása ellen tiltakozó Simicska-érdekeltségeknek, egyszerű feles többséget igénylő törvényjavaslattal rukkolt elő az agrárkamarai elnök.

Ennek a lényege, hogy a 2013 december közepe előtt kötött szerződések alapján bérelt földeknél is az új tulajdonosok megemelhetnék a bérleti díjat, ha pedig a bérlő nem fogadja el, akkor a bérleti szerződés megszűnik. Ez azért nagy érvágás a Simicska-érdekeltségnek számító Mezort-csoportnak, mert jellemzően sok, akár 10-15 évvel ezelőtt kötött haszonbérleti szerződést a nemzeti földalapkezelő szervezettel, jellemzően hosszú távra (van 50 éves kifutású is), és jellemzően nagyon baráti áron, most a Simicska-féle cég, cégek a piaci ár egyharmadáért-egynegyedééért bérlik a földek jó részét. Az új törvényjavaslat elfogadása esetén ahhoz vezetne, hogy vagy belemennek ezek a cégek a bérleti díj jelentős emelkedésébe, vagy búcsút inthetnének a földeknek, az új tulajdonos pedig bárki másnak bérbe adhatná azokat, foglalja össze a módosítás lényegét az agrárszektor.hu. (A törvényjavaslat csak azt engedné meg, hogy a piaci árnál legfeljebb 20 százalékkal lehessen olcsóbban béreli földet, nem pedig 60-70 százalékkal.)

Az, hogy lesz egy újabb próbálkozása a kormányoldalnak, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte.

Simicskáék számára ráadásul tegnap egy másik rossz hír is érkezett. Egy külföldi állampolgár vette meg azt a 88 hektáros földet, amelyet Simicskáék cége bérel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra szólhat valami a Civil Rádió helyén

Újra szólhat valami a Civil Rádió helyén

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet

Karanténba vonult Márki-Zay Péter

Karanténba vonult Márki-Zay Péter