szerző:
hvg.hu

A Greenpeace kommandósai megszálltak egy földárverést, mégsincs Marlboro a nemzeti trafikokban, de az áruházakból száműzhetik a kínai méz-utánzatokat. Matolcsy jegybankelnök jelezte: ő bizony erősen belekapaszkodik a kamatlábakba; a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő vezetője pedig azt, hogy a brüsszeli bödönt, amiben a közlekedésfejlesztési mannát tartják, az utolsó cseppig ki fogjuk nyalni. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Egy hét alatt 600 millió forintot költött földvásárlásra Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, illetve családja, s ezzel több mint 400 hektárnyival növelték eddig sem jelentéktelen birtokméretüket - ez derült ki a Nemzeti Földalap (NFA) frissen közzétett földárverési adataiból. Mészárosék bevásárlása továbbra sem az eddig is általuk bérelt állami földekre összpontosult, hanem a ma az Orbán rezsim ellenségeként kezelt Simicska Lajos érdekeltségi köre elől halászták el a földeket.

A folyamatossá vált földárverési struktúrában azonban nem megy minden zökkenőmentesen: a héten kalapács alá került öt mezőhegyesi földterület (melyek a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. haszonbérletében álló földterületei) hirdettek meg, de ebből csak egyet tudtak eladni. Nem utolsó sorban annak köszönhetően, hogy tüntetők zavarták meg a licitálást, illetve kiderült, hogy a földek jogi státusa - és eladhatósága - erősen vitatott. Volt más probléma is, Székesfehérváron, ahol a kishantosi biogazdaság földjeinek megvételét intézték, a Greenpeace aktivistái akcióztak.

Jól teszi-e a kormány, hogy eladja a földjeit - és így extra bevételhez jut?

Benyújtotta a kormány a Quaestor-károsultak kártalanításáról szóló törvényt, amihez hozzácsapták a Hungária Értékpapír Zrt. kötvényeseit is, a Buda-Cash ügyfelei viszont kimaradtak. A HVG ezt már a benyújtás előtt ismertette, és azt a törvényt váltja ki, amit nemrég az Alkotmánybíróság részben elkaszált. Korábban a bankok állták volna a károkat, az új verzióban már az adófizetők. A károsultak tízmilliárdokkal alacsonyabb kártalanítási összeget kapnak, de még így is nagyjából 60 milliárd forintot vesznek ki a zsebünkből. Ez az összeg azon felül van, amit egy károsultnak Magyarországon a szokásos kártalanításban kapnia kell. A korábbi jogszabályok szerint az adófizetőknek nem kellett volna kárpótolniuk a károsultakat a kockázatos befektetésükért, és ez most sem jár másnak. 

Egyetért a törvény szellemével?

A hét képe: Miközben újabb orvosok mondtak fel egy működőképessége határaira érkezett fővárosi kórházban a vállalhatatlan körülményeik miatt, kiderült: a nyár elején konszolidált terület ismét brutálisan eladósodott.
©

Ahogyan azt előre borítékolni lehetett, gyakorlatilag összeomlott az Országos Dohányboltellátó Kft. (ODBE). Röviddel a rendszer indulása után a dohány-nagykereskedő árumegrendelő és kiszállító rendszere mondta be az unalmast. A héten leállították a soron kívüli kiszállításokat, a viszonteladói központokba beérkező kiskereskedőknek pedig sorszámot kell húzniuk - aki későn érkezik, akár áru nélkül is maradhat. A helyzetet az ODBE közleményben próbálta menteni, melyben azt írták: a bevezetett intézkedések időszakosak, és a helyzet azárt állt elő, mert a Philip Morris Kft. és az Imperial Tobacco Kft. későn csatlakozott a rendszerhez, melyben így piaci hiány alakult ki, amit most durva túlterhelés mellett kellene a rendszernek kiszolgálnia. Az Imperial egyből kikérte magának a gyanúsítgatást, mondván: a a szerződéskötést az hátráltatta, hogy az ODBE - többszöri kérésük ellenére - nem vállalt fizetési garanciát az értékesített több milliárd forint értékű árukészlet fedezetére. Csütörtökön a dohányellátó már más magyarázattal állt elő: azt közölték, hogy szerintük néhány partnerük úgy trükközik, hogy szándékosan növelteti meg a rendelésszámokat, és így hátráltatják a rendszer normál üzemmódba állását.

Ha dohányzik/dohányozna, honnan szerzi/szerezné be a Marlboroját, Pall Malljét, ha elfogy?

Ezermilliárd forinttal járult hozzá a növekedéshez a jegybank az elmúlt években végrehajtott monetáris fordulattal, és kamatemelésre valószínűleg nem lesz szükség - mondta Matolcsy György a Magyar Időknek. Sőt a jegybankban úgy látják, hogy jövőre is elérhető az évi 2,5 százalék körüli dinamikus bővülés, mert a 3 százalékos inflációs cél elérésével összhangban ennek támogatása lesz az MNB központi célja. Olyan szintű beavatkozásra, mint amit a 7 százalékos alapkamat csökkentése jelentett a mostani, rekordalacsony szintre, nem kell számítani, „aktuális előrejelzéseink szerint nem lesz még egyszer hétszázalékos az alapkamat” – mondta a jegybank elnök. Matolcsyt az interjúban megkérdezték az MNB ingatlanvásárlásairól is, amire azt válaszolta, hogy a CET megvétele a Corvinus közelsége miatt tűnik jó választásnak, az Eiffel Palace megvételét pedig jó befektetésnek tekinti.

Melyik ingatlan megvételét ajánlaná még az MNB figyelmébe?

Az egyik legmenőbb osztrák cukrászdinasztia, a Harrer család behozta a csokoládé készítését a magyar cukrászdába, és soproni látványcukrészdájában készített egyik csokijával nemrégen aranyérmet is nyert a világ egyik legjelentősebb csokoládéversenyén. E mellett egyedülálló kóstoló show-kat is tart rendszeresen, ahol mindenki annyi csokit tömhet magába, amennyit csak akar.

Szereti Ön a csokoládét? Melyiket tartja a legjobbnak?

Le fogja kötni Magyarország a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére szánt összes forrást az előző uniós költségvetési ciklusból, és az idei évre tervezett projekteket pedig mind befejezik – közölte Nagy Róbert a Világgazdasággal. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezérigazgatója fogadkozott: a nyolc kivitelezés átadásán túl, ami még hátra van karácsonyig, - mivel december 31-ig még lehet az előző költségvetési ciklus terhére beruházást finanszírozni - igyekezni fognak a jelenleg még nyitva lévő, több mint 150 támogatási szerződéssel is, és a kifizetésekkel is.

A Közlekedési Operatív Programban rendelkezésre álló 2000 milliárd forintos forrásból mintegy 1400 milliárdnak a NIF volt a kedvezményezettje. Ebből fizették többek között az M43-as autópálya, illetve az M3-as autópálya két szakaszának megépítését éppúgy, mint a Kelenföld–Székesfehérvár, és a dél-balatoni vasútvonal korszerűsítését. A 2014–2020-as költségvetési ciklus forrásainak felhasználásáról Nagy azt mondta, október végéig közel 300 milliárd forint értékben írtak ki közbeszerzési eljárásokat, ezekben március végéig kell eredményt hirdetni. Összegszerűen ezek fele út, másik fele vasútfejlesztési projekt, de darabszámra több az útfejlesztés.

Itt és most szavazza meg ön, hogy mi épüljön meg 2020-ig!

A CBA és a Spar után az Auchan is úgy döntött, hogy száműzi polcairól a kétes minőségű, kínai mézzel kevert mézeket. Egy méhész szakmai egyesület nemrég 19 különböző, "származási helye EU és nem EU" megjelölésű, a nagy kereskedelmi üzlethálózatban vásárolt mézet vizsgáltatott meg a brémai QSI laboratóriumban. Mind a 19 tétel kínai keverék volt, és 15-ről bebizonyosodott, hogy közönséges, gyenge minőségű ipari méz. A megvizsgált tételek 90 százaléka – 19-ből 17 – magas élesztőgomba tartalmú volt, vagyis az előállítása során erjedés lépett fel. Emellett a megvizsgált tételek 80 százalékát a brémai labor ipari méznek minősítette.

Ismer esetleg más kínai terméket, ami nem felel meg a magyar minőségi előírásoknak?

Végre, a kormány is épít nagy napenergiás erőművet: az egykori Pécsi Erőmű zagyterére, 20 hektárra ráadásul az eddig tervezett 7 helyett 10 MW termelői kapacitás kerül. Az MVM állami energiacég egyik leányvállalata kapta meg az építés lehetőségét, melyet kizárólag az Európai Unió pénzéből finanszíroznak. Az, 5 milliárd forintból épülő állami naperőmű azonban még idehaza sem lesz a legnagyobb, az európai összehasonlításban - és pláne: világviszonylatban - pedig önmagában még aligha hoz változást ahhoz képest, hogy hazánk egy fekete lyuk a világ napenergia térképén.

Ha dönthetett volna erről az 5 milliárdról, ön milyen energetikai beruházásra költötte volna?

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát - és ossza meg ezt az élményt ismerőseivel is!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vezetni szeretett volna, ezért elvitt egy nyitva hagyott autót

Vezetni szeretett volna, ezért elvitt egy nyitva hagyott autót

Pattanásig feszült a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón

Pattanásig feszült a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón

Paul Lendvai: Orbán a demokrácia védelmezőjéből a demokrácia halálának szerzője lett

Paul Lendvai: Orbán a demokrácia védelmezőjéből a demokrácia halálának szerzője lett

Sürgős műtétre szorul Jean-Claude Juncker

Sürgős műtétre szorul Jean-Claude Juncker

Nincs türelmi idő, büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat

Nincs türelmi idő, büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák