szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Isten pénzét is elszórná a kormány az M1-es és M7-es háromsávossá tételére, új Duna-hídra, Orbánt nem tudta kimosni a minisztérium, csak hadováltak, Orbán nagyon hálás Putyinnak, ócóbb lett a csirke, de budai panellakással óriásit lehetett kaszálni, önnel pedig meg akarják szerettetni a magyar adóhivatalt. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A Népszavában megjelent fizetett hirdetésben ekézte Orbán Viktor kormányfőt egy Németországban élő magyar származású cégvezető. A vállalkozó szerint „hamis információterjesztés, szándékos félrevezetés és népmanipuláció” az a kormányzati kampányszlogen, hogy Magyarországon jobban teljesít, illetve a magyar reformok működnek. „Ez bűncselekmény!” – olvasható a hirdetésben. Körmendi Stefan szerint „sok mindent meg lehet egy embernek bocsátani, de azt nem, hogy a saját népét haszonszerzés, hatalommegőrzés céljából manipulálja, folyamatosan hamis információval tömje és szándékosan félrevezesse”. A hvg.hu bár kereste a feldúlt vállalkozót, az nem jelentkezett - ellenben egyik volt alkalmazottjával sikerült beszélnünk. Ő elmondta, hogy talán az állhat az indulatos hirdetés mögött, a cégvezető megelégelhette a magyar szervek akadékoskodását egy nagyberuházása kapcsán. A magyarországi üzlete amúgy sem megy túl jól.

Igaza van az Orbánra kiakadó vállalkozónak?

Tudják, mi volt a tuti befektetés tavaly? Az inflációt bőven megfejelő magyar állampapír? Ugyan! Az évi 10 százalékos hozamot produkáló lakástakarékpénztár? Á, dehogy. A budai panellakás! Egy év alatt 41 százalékkal drágultak átlagosan az ilyen ingatlanok, 35 nap alatt el is lehetett adni azokat, úgy, hogy a vevők nem is tudtak alkudni.

Mi lesz idén a nyerő?

A sertés tőkehús áfakulcsa év elején csökkent 27-ről 5 százalékra, a baromfié nem. Mégis, a csirkehús is olcsóbb lett. Hogy miért? Mert csökken irántuk a kereslet, muszáj valahogyan megtartani a vásárlókat.

Mi legyen még olcsóbb?

 

Egyetlen ábra megmutatja, mire lehet elég a 10+10 milliós csok. Nem sokra, csak a világos mezőben látható településekre.
©

Elkezdődött a 2024-es budapesti olimpia pályázatának konkrét előkészítése, a kormány elrendelte, hogy tervezzék meg azt a hét közlekedési nagyberuházást, amelyek elengedhetetlenek a világeseményhez. A csomagban, amely az előzetes számítások szerint legalább 430 milliárd forintot emésztene fel, van számos grandiózus elképzelés, például új híd a Dunán, az M1-es és az M7-es autópálya háromsávossá tétele, a dél-pesti HÉV vonalak átépítése, a vasúti S-Bahn koncepció megvalósítása, és a kisföldalatti meghosszabbítása illetve felújítása is. Új elem, hogy a csepeli HÉV-ből villamos lenne, és a ráckevei HÉV-vel együtt a 2-es villamos déli meghosszabbításaként épülne újjá. Ez azt jelenti, hogy az évtizedek óta mindig is tervezett (észak-déli) 5-ös metró tervét a kormány feláldozta az olimpia oltárán. A 2024-es álmok valóra válása csak úgy lehetséges, ha ezekre a projektekre a tervezettnél sokkal előbb költi el a város és az ország a rá szánt százmilliárdokat, vagyis előre kell hozni a beruházásokat.

A fejlesztések fő forrása - természetesen - az Európai Unió lenne. Látszik, hogy a kabinet nem szívbajos, amikor a sokat szidott uniótól kell pénzt kérnie, a héten is benyújtott egy körülbelül 450 milliárd forintra tehető, közlekedésfejlesztési “bevásárlólistát” Brüsszelnek.

Mi lehetne a tuti fejlesztés, amivel elhozhatnánk az olimpiai rendezés jogát?

Varga Mihály csütörtökön azzal állt elő, hogy a kormány az adóeljárás radikális egyszerűsítésén dolgozik. Ez a tettek nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy “az adóhivatal működését új elvek mentén szervezik át”, mely "képes arra, hogy tevőlegesen segítse a magyar gazdaság fejlődését". A gazdasági miniszter adócsökkentésről nem, az adózás adminisztrációs terheinek csökkentéséről viszont beszélt. Varga célként a „svéd modell” elérését tűzte ki, ami azt jelentené, hogy a NAV a közigazgatási szervek népszerűségi listájának élére kerülne.

Elhiszi, hogy Magyarországon az adóhivatal lehet majd a legnépszerűbb?

Orbán Viktor egy gyáravatón azt mondta, csaknem 5 ezer vállakozás van Magyarországon, amely megfelelő exportteljesítményre képes ahhoz, hogy később naggyá váljon. A kormányfő úgy látja, ilyen cégből 12 ezer szükséges a magyar gazdaság tartós sikeréhez. Megkérdeztük a külgazdasági minisztériumot, hogy honnan vehette a kormányfő ezeket a számokat, de a tárca nem tudott felmutatni egyetlen tanulmányt sem, amely alátámasztotta volna a beszédet. Propagandaszöveget és nem releváns KSH-adatokat kaptunk, a minisztérium személyiségi jogok és adatvédelmi okok mögé bújt.

Honnan származhatnak ezek a számok?

Orbán Viktor megint összeölelkezett Vlagyimir Putyinnal. Sok minden nem történt a moszkvai trécselésen, 2019-ig meghosszabbították a gázszállítási szerződést, Orbán nagyon hálás Putyinnak, és még mindig az évszázad üzletének tartja a paksi atomerőmű új blokkjának építését.

Milyen bizniszt kéne még nyélbe ütni az oroszokkal?

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Súlyosbították Radovan Karadzic ítéletét, élete végéig börtönben marad

Súlyosbították Radovan Karadzic ítéletét, élete végéig börtönben marad

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Megkegyelmezett az olasz felsőház Salvininek

Megkegyelmezett az olasz felsőház Salvininek

Lehet, hogy lesz a Skoda Scalából RS-változat, de az hibrid lesz

Lehet, hogy lesz a Skoda Scalából RS-változat, de az hibrid lesz

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros

Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros