szerző:
G. Tóth Ilda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bizonyos érdekkörök hónapok óta tudatosan készültek arra, hogy lecseréljék a Zsolnay-gyár többségi tulajdonosát, aki saját vagyonából több mint egy milliárdot tett be a cégbe. És most, amikor a cég milliárdos uniós megbízásokra tehetne szert, pillanatokon belül vagyonfelügyelőt kaphat maga fölé.

„Megérezték  a pénz szagát” – így kommentálta a pécsi Zsolnay Manufaktúra Zrt. ellen minap a cég hitelezője által kezdeményezett felszámolási eljárás hírét a szír származású, svájci állampolgár többségi részvényes, Bachar Najari. A cég hónapok óta a helyi újságok címlapján szerepel, a helyi sajtó sorra kapta a Zsolnay rossz hírét keltő információkat, ám Najari mindeddig nem gondolta komolyan, hogy mindez ide torkollik.

Aztán a helyzet egyre rosszabb lett, amikor múlt héten a Páva Zsolt vezette pécsi helyhatóság a dolgozók többségét is magához édesgette: frissen gründolt Ledina Kerámia Kft.-je átvett mintegy 130 Zsolnay-alkalmazottat. Kérdés ugyanakkor, hogy

miből fizeti ki a dolgozókat a jövő hónap elején,

egyelőre ugyanis természetesen nincs munka a közpénzből élő cégnél. A terv viszont nyilvánvalóan az lehet, hogy hamarosan legyen.

A Zsolnay-család két leszármazottja éppen a közelmúltban jegyeztette be a maga nevére a védjegyet, tőlük adott esetben könnyen megszerezheti azt a Ledina, ha az eredeti Zsolnay-cégnek vége lesz. Az pedig figyelemreméltó tény, hogy a pécsi önkormányzat ügyvédje, Szabó Iván jár el a Zsolnay-örökösök, Mattyasovszky Zsolnay Viktor és Zsófia nevében is, akik beszálltak a védjegyküzdelembe. Szabó volt egyébként az, aki korábban a pécsi vízmű einstandolását is levezényelte.

Lassított összeomlás: így megy tönkre az egykori magyar büszkeség

Kormányzati támogatással megvalósuló ellenséges kivásárlás előkészítése, vagy éppen a gyár és az itteni munkahelyek megvédése? Homlokegyenest ellenkezően vélekedik a szebb napokat látott Zsolnay-gyár többségi és kisebbségi tulajdonosa arról, hogy a kormány stratégiailag kiemelt cégnek nyilvánította a minap a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t.

A Najari elleni lépések nagyjából a múlt ősszel kezdődtek, amikor a West Hungária Bau emberei szemlét tartottak a gyárban – az önkormányzat hivatalos papírját lebegtetve. Najariék most azt állítják, úgynevezett szerzési ajánlatott tett is nekik akkor Paár Attila milliárdos üzletember cége: 50 százalékot és a menedzsmentjogokat szerették volna maguknak. (A WHB nem válaszolt több héttel ezelőtt kérdéseinkre.)

Zsolnay porcelánkiállítás a várban a volt honvéd főparancsnokság helyén 2014 augusztusában.
©

Márpedig a nemrég a miniszterelnöki vő, Tiborcz István Green Investments and Solutions Kft.-jét is bekebelező cég uniós milliárdokra tehet szert, ha az elavult termelőeszközökkel működő manufaktúrát felturbózza. Éppen a napokban jelentette be a kormány például az Iparművészeti Múzeum 25 milliárd forintos rekonstrukciójának startját. Érdekesség, hogy a Várbazár felújításakor nem kért a WHB a Zsolnay-portékákból, sőt a pécsi Zsolnay-negyedben sem mindent a helyi manufaktúra szállított.

Érdekes módon csak most lett megmentendő hungarikum a Zsolnay.

Megvárták, amíg több mint egymilliárd forintot beleteszek a saját vagyonomból.

– fakadt ki Najari. Az igazi nagy csapást aztán az állami Magyar Fejlesztési Bank mérte a cégre, amikor május 13-án azt követelte, hogy 10 napon belül fizesse ki a 413 millió, kamatokkal növelt hiteltartozását. Cséplő Petra, az igazgatóság elnöke – Najari felesége – azt állítja, sem a szerződésszám, sem az összeg nem stimmelt. Mindazonáltal a bank még a határidő lejárta előtt azt közölte, hogy eladta a követelését – a HVG információi szerint nagyjából negyedáron – egy hazai építőipari cégnek. A kiemelt stratégiai gazdálkodó szervezetek felszámolása esetére szóló szabályok szerint pedig pillanatokon belül vagyonfelügyelőt rendelhetnek ki a Zsolnayhoz.

Amikor a luxusórabizniszben érdekelt, szír származású svájci állampolgár 2013-ban bevásárolt a Zsolnayba, megváltóként ünnepelte őt a város. A bizalom akkor kezdett elromolni, amikor Najari a beígért további 300 millió forint készpénzes tőkeemelés helyett az egykori hajmáskéri szovjet laktanya területén egy 3,5 hektáros ingatlan – és rajta bónuszként egy százéves műemlék víztorony – apportjával növelte 2,153 milliárd forintra az alaptőkét.

A kisebbségi tulajdonos Pécs Holding ekkor

nem az értéket kérdőjelezte meg jogi úton, hanem a tőkeemelés módját,

márpedig az annak jogszerűségét kimondó másodfokú ítéletet a Kúria is jóváhagyta. Az önkormányzat akkor dühödött fel igazán, amikor Najariék 2014-ben minden uniós országban érvényes közösségi védjegyoltalmat szereztek a Zsolnay névre – csakhogy Cséplő Petra cége, a Swiss Art Kft. számára. A Swiss Art viszont később átadta a védjegyet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek.

Miközben az önkormányzat hónapok csőd közeli állapot miatt riogatott, Najariék azzal büszkélkednek: 2013-ban egyetlen év alatt megfelezték a cég veszteségét, s összesen nyolc márkaboltot nyitottak – ebből ötöt Budapest belvárosában. Idén pedig biztosan nyereséges lenne a cég, nagyrészt két nagy, összesen 500 millió forintot hozó építőipari megbízásnak köszönhetően: az egyik a budai Várban a Szent István-terem, a másik a belvárosban a Párisi-udvar rekonstrukciója.

Bepereli a Zsolnay a Magyar Fejlesztési Bankot

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. érvénytelenségi pert indít, amiért a Magyar Fejlesztési Bank május 18-án felmondta a vállalat 413 millió forintos hitelét - közölte a társaság csütörtökön. A manufaktúra ezt Páva Zsolt pécsi polgármesterének címzett csütörtöki keltezésű, nyílt levelében közölte, amelyet Treitz Ferec cégvezető írt alá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Magyarországra is kiterjeszti a Facebook az új szabályát: megmondják, ki ad fel politikai hirdetéseket

Magyarországra is kiterjeszti a Facebook az új szabályát: megmondják, ki ad fel politikai hirdetéseket

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Mi zajlik a Bermuda-háromszögben? Íme a legracionálisabb magyarázatok

Mi zajlik a Bermuda-háromszögben? Íme a legracionálisabb magyarázatok

Rakonczay Gábor: Extrém helyzetekben az egyetlen veszélyforrás maga az ember

Rakonczay Gábor: Extrém helyzetekben az egyetlen veszélyforrás maga az ember