szerző:
hvg.hu

Vizsgálatot indít az EU a felcsúti kisvasút miatt – közölte a brit Telegraph.

Vizsgálódni fog az EU a kétmillió eurós uniós támogatás igénybevételével megépült felcsúti kisvasút miatt – írta a Telegraph. A beruházás költségeinek 80 százalékát az EU állta.

A lap szerint a kormány az EU-finanszírozás kérelmezésekor azt állította, naponta 2500-7000 utas használhatja a vonalat, de az első hónapban mindössze 30-an szálltak fel rá átlagosan. Egy utas szerint az Orbán Viktor két gyerekkori faluja között közlekedő vonat "a semmiből a semmin át a semmibe megy" – tette hozzá a lap.

Az ügyben Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő tett bejelentést az EU csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak. A képviselő szerint a kormány szándékosan téves adatokat adott meg az EU-nak, mivel már a támogatási kérelemnél is egyértelmű volt, hogy a becsült utasszámok "abszurdak és nem reálisak".

A kisvasutat a hvg.hu is tesztelte. A hivatalosan május elsején elindított járat első napján elég sok volt az utas, főleg gyerekesek vágtak neki az 5,7 kilométeres távnak. A látnivaló kevés, a felcsúti stadiont nem lehet csak úgy megnézni, az arborétum viszont lehet végcél.

A kérdés, hogy mekkora tömegeket vonz majd önmagában a kisvasút – főleg egy 15 perces, teljesen feleslegesnek tűnő várakozással a közepén – már akkor felvetődött bennünk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Idén is elmarad az igazi ősz, hétfőn már hózápor lehet

Idén is elmarad az igazi ősz, hétfőn már hózápor lehet

Most van szezonja, itt vannak a házi pálinkafőzés szabályai

Most van szezonja, itt vannak a házi pálinkafőzés szabályai

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Hont: Pávatánc a szakadék szélén

Hont: Pávatánc a szakadék szélén

Jó hírt kapott Zuckerberg: mégsem mondott fel a Facebook legfontosabb jogásza

Jó hírt kapott Zuckerberg: mégsem mondott fel a Facebook legfontosabb jogásza

A liberálisok kiakadtak az Orbán-Tarlós megállapodáson

A liberálisok kiakadtak az Orbán-Tarlós megállapodáson