szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vizsgálatot indít az EU a felcsúti kisvasút miatt – közölte a brit Telegraph.

Vizsgálódni fog az EU a kétmillió eurós uniós támogatás igénybevételével megépült felcsúti kisvasút miatt – írta a Telegraph. A beruházás költségeinek 80 százalékát az EU állta.

A lap szerint a kormány az EU-finanszírozás kérelmezésekor azt állította, naponta 2500-7000 utas használhatja a vonalat, de az első hónapban mindössze 30-an szálltak fel rá átlagosan. Egy utas szerint az Orbán Viktor két gyerekkori faluja között közlekedő vonat "a semmiből a semmin át a semmibe megy" – tette hozzá a lap.

Az ügyben Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő tett bejelentést az EU csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak. A képviselő szerint a kormány szándékosan téves adatokat adott meg az EU-nak, mivel már a támogatási kérelemnél is egyértelmű volt, hogy a becsült utasszámok "abszurdak és nem reálisak".

A kisvasutat a hvg.hu is tesztelte. A hivatalosan május elsején elindított járat első napján elég sok volt az utas, főleg gyerekesek vágtak neki az 5,7 kilométeres távnak. A látnivaló kevés, a felcsúti stadiont nem lehet csak úgy megnézni, az arborétum viszont lehet végcél.

A kérdés, hogy mekkora tömegeket vonz majd önmagában a kisvasút – főleg egy 15 perces, teljesen feleslegesnek tűnő várakozással a közepén – már akkor felvetődött bennünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állam átvette a trieszti kikötőt

Az állam átvette a trieszti kikötőt

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson