szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Letették a Pest megyei Turán Közép-Európa első geotermikus kiserőművének alapkövét. Az egység várhatóan már jövőre megkezdi a termelést.

Az erőművet a termálvizek hasznosításában élen járó szingapúri KS Orka Renewables Pte Ltd. és a Turawell Kft. építi. A korszerű technológiával elkészülő 2,6 megawattos erőműben a föld mélyéről érkező 129 Celsius fokos termálvíz hajtja majd a turbinákat.

A projekt mintegy 4 milliárd forintból valósul meg.

Az erőmű hozzávetőleg 800 családi ház évi villamosenergia-igényét lesz képes biztosítani, az egység mellett a tervek szerint egy zöldségtermesztésre berendezkedő óriási üvegház is épül.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) felidézte, hogy a geotermikus technológia Izlandról származik, ahol az épületeket 90 százalékban környezetszennyezés-mentes geotermikus víz felhasználásával fűtik, és az áramtermelés 99 százaléka megújuló energiákon alapul. 

A geotermia még mindig kiaknázatlan terület Magyarországon, a megújuló energiáknak mindössze 6-10 százalékát adja. De az ország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, mintegy 1200 hévízkút működik, amelynek alig 12 százaléka szolgál ki ipari vagy közösségi energiarendszereket.

Az erőmű alapkövét Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Eirikur Bragason, a KS Orka ügyvezető igazgatója és Szendrei Ferenc, Tura város polgármestere helyezte el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron

Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul