szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bolgárok nyolc korsó sört is megihatnak annyi pénzből, amennyiből a norvégok egyet. Ez is kiderül a német statisztikai hivatal összehasonlító vizsgálatából.

Európában óriásiak az eltérések, nagyon különböző összeget kell költeni a melegben olykor életmentő italra. A német statisztikai hivatal részben az Európai Unió hasonló intézményének adataira támaszkodva a vendéglátóhelyek átlagárait vetette össze. A drágasági versenyt Norvégia nyerte, ahol egy félliteres korsó világos sörért 8,65 eurót kérnek. Svájc a második, 7,11 frankkal, azaz 6,64 euróval. A sörügyekben referenciának tekintett Németországban az ár belesimul az európai átlagba, egy korsó 3,76 euró. Két másik, szintén sört kedvelő nyugat-európai államban, Hollandiában és Luxemburgban egy korsó valamivel többe kerül négy eurónál.

Egy korsó, két korsó, sok korsó

Közép-Kelet-Európában persze jóval olcsóbb a sörözés. Csehországban alig több mint másfél euró a korsó átlagára, hasonló kiadásra kell számítani a kocsmába betérő lengyeleknek és románoknak is. Magyarországon is ez az árszínvonal. A sörár tekintetében Bulgária nyeri az olcsósági versenyt, ott 99 euró centért már lökik a korsót. A vizsgálat kizárólag a sör árát vette figyelembe, a minőséget nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!