szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamis veszélyre figyelmezteti a bankkártya-tulajdonosokat egy cég, a megoldást pedig 3900 forintért kínálja. Kiderült, táskán keresztül nem lehet meglopni a paypassos kártyatulajdonosokat.

Az egyérintéses – úgynevezett paypass – kártyák veszélyeivel riogató cég hirdetése bukkant fel a neten, amelyben azt állítják, a kártyatulajdonos tudta nélkül le lehet emelni pénzt vagy a kártya adatait 10-20 centiről is egy applikáció segítésével, okostelefonnal. Így buszon, villamoson és bevásárlóközpontban sincs biztonságban senki, hacsak nem vesz egy védőtokot a veszélyekre figyelmeztető cégtől, 3900 forintért.

Az azénpénzem.hu utánajárt, és kiderült, a hirdetés kamu, a kártyatulajdonost így nem lehet meglopni. A MasterCard a lap megkeresésére azt mondta, "a DoFeSec Kft. honlapján megjelentekre reagálva a MasterCard fontosnak tartja kiemelni, hogy az anti-lop.com weboldalon található állítások nem fedik a valóságot, valamint alkalmasak az ügyfelek megtévesztésére".

A kártya adatai úgynevezett NFC eszközzel olvashatók le, legfeljebb 5 centi távolságról, az így leolvasott kártyaadatokkal viszont nem lehet vásárolni, sem készpénzt felvenni, hiszen sem a kártyabirtokos, sem a bank neve nem derül ki, a kártya hátoldalán lévő 3 számjegyet sem lehet így megszerezni. Ráadásul a kártyás műveletet csak az elfogadói bank hálózatába bekötött kereskedői terminál tud kezdeményezni, amivel kizárólag szerződött kereskedő rendelkezik, illetve az egyérintéses kártyák chipje egyedi kódot generál, ami csak egy tranzakció jóváhagyására használható – tették hozzá. 5 ezer forint fölötti vásárlásoknál további biztonsági elemek is vannak.

Fele sem igaz a nagy paypassos lenyúlásnak

Áll a tömött buszon, amikor odafurakodik ön mellé egy tolvaj, és egy kereskedők által használt mobil kártyaleolvasót közelít a táskájában lévő hitelkártyájához. Le tudja emelni az összeget? Ez lenne a modern zsebtolvajlás, vagy mindez csak városi legenda? A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, azaz tavalyi harmadik negyedéves adatai szerint a Magyarországon kibocsátott kártyáknak már több mint fele, azaz 4,5 millió rendelkezik egyérintéses funkcióval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!