szerző:
Torontáli Zoltán
Tetszett a cikk?

Hamar jogi gubancokba ütközhet az a bedőlt devizahiteles, aki szeretné visszavásárolni a lakását az eszközkezelőtől, és ehhez hitelt igényelne. Úgy tűnik, hogy a bankok nincsenek egészen felkészülve erre az egyszerűnek tűnő manőverre.

„Kérjük, az eredeti, földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződést küldje meg részünkre” – írta a Fundamenta–Lakáskassza Zrt. egy olvasónknak, amikor ő hitelt szeretett volna kérni a háza visszavásárlásához. A család devizahitele 2 éve dőlt be, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. akkor vette meg a vidéki ingatlant, amit havi 15 ezer forintért adott bérbe nekik.

A bérlet persze jóval olcsóbb az egykori hitel törlesztőjénél, de időközben a család anyagi helyzete sokat javult, és úgy döntöttek, visszavásárolnák a házukat. Az önerő és a csok mellett egy újabb, ezúttal már természetesen sokkal alacsonyabb kamatozású forinthitelbe vágnának bele, annál is inkább, mert az eszközkezelő igen jó áron adná nekik vissza egykori saját házukat.

©

A hiteligénylésnél azonban két falba is beleütköztek:

  • A pénzintézetek (nem csak a Fundamenta, hanem például az OTP is) az adásvételi szerződést kérték, csakhogy az eszközkezelő azt állította, hogy ilyet nem adhat. A vevőnek kell nyilatkoznia, hogy visszavenné az ingatlant, amelyen nincs rezsitartozása.
  • Másrészt viszont az eszközkezelővel sem tűnt egyszerűnek a dolog, mert azt kérte, hogy 15 naptári napon belül tegyék le a vételárat. Ember legyen a talpán, aki ma Magyarországon ennyi idő alatt hitelt kap csokkal együtt.

Amit a bank kér, az jogilag kizárt

Megkerestük az eszközkezelőt, amely meg is erősítette az álláspontját. „A visszavásárlási jognak pontosan az a lényege, hogy a visszavásárlási jog jogosultja egyoldalú nyilatkozattal hozza létre az adásvételi szerződést, ezért ebben az esetben a bank által megkövetelt adásvételi szerződés jogilag kizárt” – írták a feltett kérdéseinkre.

Ezek alapján úgy tűnik, a banki oldal nincs kellően felkészülve arra, hogy hasonló eseteket kezeljen. Ami annak fényében egyébként valamennyire érthető is, hogy – az eszközkezelőtől kapott tájékoztatás szerint – idén júniusig összesen csak 94 ingatlant vásároltak vissza korábbi tulajdonosaik, és csak további 37 ügy volt folyamatban. Az ingatlanpiac pezsgését nézve tehát az egykori devizahiteleseknek ez a köre ma marginálisnak tűnik.

A Fundamenta–Lakáskassza érdeklődésünkre azt mondta, hogy az ügyben cégen belüli jogi egyeztetésre volt szükség, és ezek után úgy döntöttek, nem kérnek adásvételi szerződést az ügyféltől. A visszavásárlási jogról lemondó nyilatkozatot az eszközkezelő vételárra vonatkozó közlésével együttesen döntésre alkalmas iratnak tekintik.

A konkrét eset tehát megoldódni látszik, már csak a fizetési határidők tűnnek extrém szorosnak. Az eszközkezelő ugyan azt közölte, hogy „a 15 napos fizetési határidőt eddig minden esetben módosította 90 napra, amennyiben a vásárláshoz szükséges hitel felvétele miatt erre szükség volt”. A Fundamentánál azonban mást mondanak. "Némely ügyfelünk tapasztalata szerint nem minden esetben hosszabbít a NET, a jogszabályi határidő valamint a bírálat átfutása nehezen tud összecsengeni, alapvető probléma, hogy pontos vételár közlésének hiányában nehezen bírálható el egy hitelügy, azzal is számolva, hogy a vételár közlésétől számított 15 napon belül kell a kifizetést teljesíteni.

Az OTP Bank kérdésünkre azt válaszolta, hogy az ügyfél a visszavásárlási szándékát egy egyoldalú, ügyvéd által ellenjegyzett kötelezettségvállaló nyilatkozatban teheti meg, amelyet az eszközkezelőtől kap, és amelyet az eszközkezelőnek illetve a banknak is be kell nyújtania. Ezt követően a NET Zrt. kiad a hitelező pénzügyi intézménynek egy tulajdonosi nyilatkozatot, amely szerint, ha beérkezik a vételár a fizetési határidőig, - amelyet a hitelfelvételre figyelemmel 90 napban határoznak meg - akkor kiadják a bejegyzési engedélyt a ügyfélnek.

Elillanó hónapok

Még a három hónap is hamar elillan, hiszen a fenti konkrét esetben a család például – a postai átfutást is beleszámolva – 23 naptári napot várt csak arra, hogy a pénzintézet házon belül kiderítse: kell-e egyáltalán adásvételit bekérnie, vagy sem.

©

Olvasónk ezen kívül azt is megtapasztalta, hogy a bankok ma még azzal sem tudnak mit kezdeni, ha valaki csok-támogatást kér ilyen esetben. Bár az eszközkezelő az ügyfeleknek írott tájékoztatóiban kifejezetten felhívja a figyelmet a csok igénybevételének lehetőségére, a bankok ennek ellenére is bizonytalannak tűnnek abban, hogy jár-e ez a támogatás. Abból a logikából kiindulva, hogy a kedvezményes bérlési lehetőség már egyébként is egyfajta támogatás a családnak.

Ezen a ponton tehát újra bankon belüli egyeztetéseket – és türelmet – kérnek az ügyféltől, ami nagyon viszi az időt, és alaposan meghosszabbíthatja a hitelfelvételt.

„Jelenleg folyamatban van egy olyan ügy, melyben az ügyfél tájékoztatása szerint mind csok igénybevételre, mind hitelfelvételre sor kerül, de akadály egyik esetében sem merült fel, a fizetési határidő meghosszabbításával a vásárlás folyamata fennakadás nélkül zajlik” – közölte mindenesetre biztatóan az eszközkezelő.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
A gazdaságnak is jót tenne, ha természetvédelmi terület lenne a Föld a harmada

A gazdaságnak is jót tenne, ha természetvédelmi terület lenne a Föld a harmada

Átadták a kétsávos turbókörforgalmat a ferihegyi reptérnél

Átadták a kétsávos turbókörforgalmat a ferihegyi reptérnél

Megjött az első videó: ilyen lesz az egyik legjobb playstationös játék mobilos változata

Megjött az első videó: ilyen lesz az egyik legjobb playstationös játék mobilos változata