szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az autóiparban már a közfoglalkoztatáson gondolkoznak, miután egyszerűen nem tudnak annyit fizetni a szakembereknek, hogy Magyarországon maradjanak. Több ezer ember hiányzik.

Több ezer munkavállalót várnak a járműipari vállalkozások, s van ahol a kiemelt fizetéssel sem tudják magukhoz csábítani a szakembereket. Az ország keleti felében kissé jobb a helyzet – közölte az egyik iparági szakmai szövetség és több cég a Világgazdasággal.

A napilap pénteki számában Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára úgy nyilatkozott: a magasan képzett és betanított munkásokból egyaránt nagy a hiány, gyakorlatilag minden területen szükség lenne munkavállalókra. A főtitkár szerint át kellene gondolni a közfoglalkoztatás rendszerét.

Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője és Szamosi Viktor, a Ford Magyarország ügyvezető igazgatója is azt mondta, nem tudnak annyit fizetni, amennyiért itthon maradnának a szakemberek.

A békéscsabai és szeghalmi telephelyén több mint ezer főt foglalkoztató Csaba Metál Zrt. vezérigazgató-helyettese, Majoros Csaba azt mondta a lapnak, a fizikai munkavállalók körében egyelőre nem okoz gondot a munkaerőhiány, a mérnökutánpótlás terén azonban egészen más a helyzet.

Mint arról beszámoltunk, egyre komolyabb a munkaerőhiány többek között az informatikában, a vendéglátásban, a szállodaiparban, az asztalosiparban, az energiaiparban. A hivatalos statisztikák szerint is rekordszámú a betöltetlen állások száma, a kormány pedig az állami szférából leépítetek átképzésével oldaná meg az egyre súlyosbodó munkaerőhiányt. A szakszervezeti vezetők szerint ez a megoldás sem feltétlenül működne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!