szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan közvetítő cég is vásárolhatott letelepedési kötvényt, amelynek nem is volt forgalmazási engedélye – állítja a Magyar Nemzet.

A lap szerint az S&Z Program Ltd.-től az Országgyűlés gazdasági bizottsága 2014 szeptemberében vonta vissza a forgalmazási jóváhagyást, így nem lett volna jogalapja az állampapír megvásárlására. Ahogy az államnak sem a kérvény befogadására. Hogy ez megtörtént, csak úgy fordulhatott elő, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) illegálisan adta el az államkötvényt – írja az MN.

A liechtensteini bejegyzésű cég tavaly mégis kétszer vásárolt a letelepedési kötvényekből, ami úgy derült ki, hogy Demeter Márta független országgyűlési képviselő közérdekű adatokat kért a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól (BMH).

A gazdasági bizottság – amelynek a konstrukció indulásakor Rogán Antal, mostani kabinetminiszter volt az elnöke – összesen nyolc ilyen vállalkozásnak adott forgalmazási engedélyt.

A lap emlékeztetett: 2013 és 2016 vége között összesen 4700 letelepedési kötvény talált gazdát, az azokat értékesítő, offshore hátterű cégek 115-130 milliárd forint bevételre tehettek szert. 42 milliárd ebből közpénz, mivel a magyar állam az állampapír ötéves futamidejének lejárta után kamatot is fizet a magánvállalkozásoknak. A papírokkal összesen több mint 15 ezer külföldi kaphatott magyarországi tartózkodási engedélyt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Zoltán már duplán kormánybiztos

Kovács Zoltán már duplán kormánybiztos

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd