szerző:
hvg.hu

Németországban dolgozik kamionosként? Olaszországba készül nyaralni? Kismartonba jár át takarítani? Vagy egyszerűen az EU-n belül, de egy másik országban használja a mobilját? Összeszedtük, mire is kell ügyelnie, mielőtt megállás nélkül telefonálni kezd.

Nagyot lép csütörtökön az Európai Unió: az EU-zónán belül megszűnik a roamingdíj. Egészen pontosan életbe lép a belföldi díjszabás szerinti barangolásról szóló rendelet, vagy angolul a „roam like at home”. Ez nem jelent természetesen egységes díjazást, és azt sem, hogy mostantól korlátozás nélkül használhatjuk egy másik országban a jól bevált előfizetésünket, ám sok pénzt spórolhat meg, aki egy másik uniós országban használja a telefonját.

Vannak azonban buktatók, amelyekre nem árt ügyelni.

Mely országok tartoznak az EU-zónába?

Az Európai Unió 28 tagországára – ebbe természetesen beletartozik Nagy-Britannia is. Izland, Norvégia, Andorra és Liechtenstein – vagyis az Európai Gazdasági Térség EU-n kívüli államai – ha nem is június 15-én, de hamarosan átveszik a rendszert.

Mi van Svájccal?

Nem árt óvatosnak lenni, Svájc ugyanis kimarad ebből a rendszerből, ott továbbra is igen magas áron használhatjuk a mobilunkat.

©

Mi a helyzet a tengeren?

Fontos tudni, hogy a „roam like at home” a szárazföldi szolgáltatásra vonatkozik. Vagyis aki kompon kel át a Földközi-tengeren, az már a nemzetközi tarifákkal telefonálhat.

És a repülőn?

Persze, elvben itt egyáltalán nem csatlakozhatunk a mobilhálózatokra, ám műholdas telefont használhatunk. És ezeknek a tarifája is a nemzetközi díjszabást követi.

Az előfizetésemmel ingyen hívhatom az anyámat. Belgiumból is ingyenes lesz ez a hívás?

A kiegészítő kedvezmények – cégen, családon belüli 0 forintos telefonálás, hálózaton belüli ingyenesség – nem érvényesek, mivel nem a szolgáltatónk hálózatát használjuk, hanem egy másikat. A hívásért az általános belföldi tarifát kell fizetnünk ebben az esetben.

Telekomos vagyok, és a hálózaton belüli hívások beletartoznak az előfizetésembe. Németországi telekomos számokat is ingyen hívhatok?

Nem, a hálózat ebben az értelemben csak a magyarországi Telekom (Vodafone, Telenor) hálózatot jelenti. Bármilyen német mobilszám hívása – egy telekomosé is – hálózaton kívüli hívásnak minősül.

©

Az előfizetésem alapján 300 percet ingyen telefonálhatok belföldön bármilyen irányba. Beleszámít a 300 percbe, ha Németországban egy helyi számot hívok?

Igen, a külföldről az EU-zónában bonyolított hívás is belföldinek számít.

Magyarországról tárcsázok egy francia mobilszámot. Ez is belföldi hívásnak minősül?

Nem, az EU-n belüli hívásnak, és az érvényes külföldi tarifát kell fizetnünk utána.

Megtilthatja a szolgáltató, hogy a SIM-kártyámat külföldön használjam?

Lehetséges, hogy egy szolgáltató olyan SIM-kártyát értékesít, amelyet csak a határon belül lehet használni. Jellemzően ezek kártyás, vagyis előre fizetett tarifáknál fordulnak elő.

Előfordulhat, hogy a szolgáltatóm nem készült fel, és továbbra is számlázni fog, ha az EU másik országában használom a telefont?

Úgy tudjuk, eddig az EU-ban 36 szolgáltató jelezte a hatóság felé, hogy nem tud időben átállni, közülük 24 átmeneti mentességet is kapott. Ezek azonban kicsi, virtuális szolgáltatók, amelyek egy nagy hálózatra csatlakozva nyújtanak szolgáltatást (nálunk ilyen rendszerben működik a Lidlnél kapható Blue). Jó hír, hogy Magyarországon egyetlen szolgáltató sem kért ilyen felmentést, a szolgáltatók felkészültek.

©

Előfordulhat, hogy a megnövekedett forgalom miatt nem tudom használni a telefont egy spanyolországi strandon?

Azzal Brüsszelben is számolnak, hogy a roamingdíj megszűnése után megnövekedhet a hívások száma, és az adatforgalom is. A bizottsági vélekedés azonban az, hogy erre volt idejük felkészülniük a szolgáltatóknak. Pláne, hogy a díjak eltörlését korábban 2015 karácsonyára időzítették.

Rajtam hajtja be a szolgáltató, hogy nem tud pluszdíjat beszedni a roamingért?

A kincstári válasz erre az, hogy a bizottság az elmúlt időszakban nem tapasztalt kiugró áremelkedést. Ha mégis magasabb árakat láthatunk, azért többet is kínál a szolgáltató. Hogy ez igaz, vagy sem, mindenki értékelheti, ha ránéz a saját számlájára.

De mi van az apró betűs részben?

A szabályozás lényege az, hogy a lakhely szerinti előfizetést használhatjuk egy másik uniós országban is. Vagyis ha egy másik országba költözünk, illik ott új előfizetést kötnünk, akkor is, ha esetleg azt magasabb áron tehetjük. Ezt hívják „méltányos használatnak”. Ha ezzel visszaélünk – például egy olcsó görög előfizetéssel használjuk a mobilt a drágább Dániában –, akkor fizetnünk kell.

©

Elköltözöm Londonba, megtarthatom a magyar mobilszámomat?

A roamingrendelet életbe lépése nem jelent egységes telekompiacot. Vagyis megmaradnak a külön szolgáltatók, az eltérő díjak, és a különböző nemzetközi előhívószámok is. Az internetes telefonálás korában azonban ezeknek egyre kevesebb jelentősége lesz – annál fontosabb lesz az, milyen feltételekkel lehet adatforgalmat bonyolítani.

Nem terveztem, de kinnragadtam Dániában. Automatikusan visszaélésnek minősíti a szolgáltató?

Attól nem kell tartani, hogy egyszer csak jóval magasabb díjat kell fizetni. Ha a szolgáltató azt észleli, hogy egy négy hónapos időszak alatt valaki hosszabb ideig tartózkodik külföldön, és többet is használja a mobilját, mint otthon, rákérdez ennek az okára. Ezt követően 14 napunk van magyarázatot adni. Alapvetően azt kell igazolnunk, hogy stabil kapcsolatban vagyunk azzal az országgal, ahol előfizettünk a mobilra. Ez segítség például a kiküldött dolgozóknak vagy az ösztöndíjjal egy másik EU-országban tanulóknak. Ha nem vagyunk elég meggyőzőek, akkor számíthatnak fel pótdíjat.

Mennyire kell tartani a pótdíjtól?

A jövőben tovább csökken a méltányos használaton felüli roamingdíj összege. Június 15-től a szokásos díjon felül hívásonként nettó 3,2 cent/perc, SMS-küldésnél pedig 1 cent üzenetenként. Az adatforgalomnál legfeljebb 7,7 eurót vagy fontot (2365/2685 forintot) adhatnak hozzá a számlához gigabyte-onként. (Ezek nettó összegek, tehát hozzá kell még adni 27 százalékot – az adatforgalom esetében 18 százalékot – az áfára.)

©

Korlátlan adatforgalom van az előfizetésemben. Szabadon netezhetek Portugáliában is?

Itt a helyzet egy fokkal bonyolultabb, úgyhogy két lehetőségünk van. Vagy hívjuk fel a szolgáltatót, és kérdezzük meg, hogy az előfizetésünk mit tesz lehetővé, vagy végezzünk el egy nem túl bonyolult számítást. Vegyük a díjcsomagunk nettó összegét euróban, és osszuk el 7,7-tel. A kapott számot pedig szorozzuk meg kettővel – legalább ennyi gigabyte-ot netezhetünk.

Nézzünk egy példát! Az előfizetésünk (természetesen a készülékvásárlás esetleges részlete nélkül) áfa nélkül 10 ezer forint, ez euróban 32,6. 7,7-tel osztva pedig 4,23. Vagyis elméletben 8,46 gigabyte-nyi adatforgalmat bonyolíthatunk az EU többi országában – ez a mennyiség a gyakorlatban legfeljebb annyi, amennyire leszerződtünk.

Épp Máltán vagyok, mikor lejár a mobilnetre szabott havi kvóta. Onnantól leáll a szolgáltatás, vagy a gatyámat is kifizetem?

Akárcsak itthon, a szolgáltató SMS-ben figyelmeztet, és korlátozhatja a forgalmat. Az uniós rendelet azonban adatforgalmi korlátot csak abban az esetben tesz lehetővé, ha a nettó havidíj kevesebb 3,85 eurónál (1182 forint).

A hazai szolgáltatók a további netezést adatjegy vásárlásával teszik lehetővé a hangalapú szolgáltatásoknál, az adatalapúnál pedig a már említett 7,7 eurós szabály alapján megabyte-onként 2,7 forint körüli összeget számítanak fel.

Mi van, ha a szolgáltató nem a méltányos használat szabályai szerint számláz?

Megteheti, ez azt jelenti, hogy bármennyit használhatjuk a telefonunkat külföldön. Vagyis rosszabbul nem járhatunk, csak jobban.

©

Magyarországon élek, de Ausztriában dolgozom. Az ingázás mennyire zavarja meg a rendszert?

Még egy fontos könnyítés: ha valaki egy nap Magyarországon rákapcsolódik a hálózatra, azt úgy tekinti a rendszer, hogy nem roamingolt, még akkor sem, ha napközben Ausztriában használja a mobilt. Tehát a korlátozások sem élnek. Azt meg mindenki eldöntheti, melyik országban éri meg jobban előfizetést intéznie.

A számlázási hónap elsején kezdődik. Akkor július 1-jéig a roamingtarifát is fizetnem kell?

Természetesen nem. Június 15-től nem lehet felszámítani a roamingdíjakat.

Feltöltőkártyás mobilom van. Rám nem érvényes a roam like at home?

Természetesen érvényes. A szolgáltató azonban korlátozhatja az ilyen SIM-kártya használatát, de erről tájékoztatni kell az előfizetőt.

Aktiválnom kell a roam like at home lehetőséget?

Nem, az átállás automatikus.

©

 Ha átlépem a határt, nem kapok többet SMS-t?

De, a szolgáltatónk továbbra is értesít minket arról, hogy milyen feltételekkel használhatjuk a mobilunkat az EU-zóna országaiban.

Speciális roamingtarifával fizetem a külföldi mobilhasználatot az EU-n kívül is. Ennek búcsút mondhatok?

Nem, a meglévő előfizetéseket megtarthatjuk – már ha a szolgáltatónk is megtartja ezeket. Szóval csak azért, mert az EU-ban nincs roamingdíj, még nem kell többet fizetnünk például az Egyesült Államokban.

A roamingdíjakról és a megszűnés folyamatáról ebben a cikkben olvashat: Holnap megszűnik, ami nevetségessé tette az EU-t

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Range Rovert tuningolni többek között ezért a végeredményért egészen hálás feladat

Range Rovert tuningolni többek között ezért a végeredményért egészen hálás feladat

Utasszállító gép gázolt halálra egy férfit

Utasszállító gép gázolt halálra egy férfit

Három megyében is sok hó jöhet

Három megyében is sok hó jöhet

A miniszterelnökénél magasabb bért fizet alkalmazottjának egy KDNP-s képviselő

A miniszterelnökénél magasabb bért fizet alkalmazottjának egy KDNP-s képviselő

Fontos kérdésben döntött a NASA, megvan, hogy 2021-ben hova szállunk le a Marson

Fontos kérdésben döntött a NASA, megvan, hogy 2021-ben hova szállunk le a Marson

Magyar zenészek játszottak Károly herceg születésnapján

Magyar zenészek játszottak Károly herceg születésnapján