szerző:
hvg.hu

Ha nem csak közhasznú alapítványok kaphatnak tao-pénzt, már nem hivatkozhat arra a bíróság, hogy a közhasznúság miatt kell kiadni az adatokat.

Újabb lehetőséget kapnak egyes sportszervezetek, például a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) arra, hogy eltitkolják, mely cégek utalják az államkassza helyett nekik társasági adójukat – írja a Magyar Nemzet, amely szerint a vonatkozó törvény legutóbbi módosítása erre ad lehetőséget. A lap azt írja, a változtatás abban a módosításban volt elrejtve, amelyet Bánki Erik kezdeményezett, és amely látványsporttá emelte Bánki feleségének sportját, a röplabdát is.

Az elfogadott javaslat ugyanis mindenhonnan törölte a "közhasznú" szót a törvény szövegéből, ennek eredményeként míg korábban csak a közhasznú alapítványok kaphattak tao-támogatást, addig a jövőben bármilyen utánpótlás-neveléssel foglalkozó alapítvány gyűjtheti az adóforintokat.

A hivatalos indoklás szerint a módosításra azért volt szükség, hogy a szabályozás összhangba kerüljön a sporttörvény egy több mint öt éve hatályos pontjával, de a lapnak nyilatkozó szakértők szerint a valódi cél az lehet, hogy egyes támogatott sportszervezeteknek a jövőben se kelljen elárulniuk, kitől kapják a pénzüket. A hagyományos alapítványok ugyanis kisebb mértékű adatszolgáltatásra kötelezhetők, mint a közhasznúak.

A tao-támogatás bevezetése óta több mint 12 milliárdnyi adóforintot begyűjtő, Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc vezette felcsúti alapítvány a kezdetektől nem árult el részleteket sem a támogatóiról, sem az elköltött támogatásokról, de a DK által indított legutóbbi perben a Fővárosi Ítélőtábla döntése értelmében a felcsúti szervezetnek ki kell adnia azoknak a beruházásoknak, megbízásoknak a szerződéseit, amelyeket tao-pénzből finanszíroztak. Az ítélőtábla viszont hangsúlyozta, hogy azért kell nyilvánosságra hozni az adatokat, mert a felcsúti alapítvány közhasznú szervezet, és közhasznú tevékenységet lát el.

Bár a felcsúti alapítvány a Kúriához fordult az ügyben, így egyelőre nem adtak ki semmilyen adatot, ha a későbbiekben elhagynák a közhasznú minősítést, a bírósági döntés szerint már nem is kellene kiadniuk az adatokat, bár a múlton ez nem kellene, hogy változtasson.

Mészáros Lőrincnek egyébként van egy nem közhasznú sportegyesülete is, a Felcsút SE, amely évek óta ugyanarra a címre van bejegyezve, ahova a FUNA.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”